GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašice hrane i u SAD-u: Opskrba mesom sve gora

Nestašice hrane i u SAD-u: Opskrba mesom sve gora
VELIKI PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 08:38
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Pandemija koronavirusa gura lanac opskrbe hranom do svojih granica.

Gašenje poljoprivrednih gospodarstava ostavlja Amerikance opasno blizu uočavanja nestašice mesa u trgovinama. U međuvremenu, poljoprivrednici se suočavaju s vjerojatnim odstranjenjem milijuna životinja.

"Lanac opskrbe hranom počeo je pucati", rekao je John Tyson, predsjednik Tyson Foods Inc., najveće američke mesne kompanije.

Izbijanja epidemije prisiljavaju se na zatvaranje nekih od najvećih klaonica u zemlji, gdje se svakodnevno obrađuje desetine tisuća životinja. Kako se pogoni zatvaraju, proizvođači nemaju gdje prodati stoku. To prisiljava poljoprivrednike da donose teške odluke o zbrinjavanju svojih životinja. Situacija je tako teška da američka vlada uspostavlja središte za pomoć u depopulaciji i metodama zbrinjavanja.

"Milijuni kilograma mesa će nestati" kako se zatvaraju tvrtke, rekao je Tyson u postu na blogu na web stranici tvrtke.

"Uz nedostatak mesa, tu je i ozbiljno pitanje otpada hrane. Poljoprivrednici u cijelom SAD-u jednostavno neće imati gdje prodati stoku koja će biti obrađena, a mogli su nahraniti naciju. Depopulacija će zahvatiti milijune životinja - kokoši, svinja i goveda."

Njegovi komentari tek su odjeci upozorenja koje su odaslali Smithfield Foods Inc., najveći svjetski proizvođač svinjetine, i JBS SA, najveći svjetski prooizvođač mesa, da će potrošači vjerojatno primijetiti nedostatak mesa.

Gotovo trećina američkog kapaciteta svinjskog mesa je smanjena, a JBS je u nedjelju najavio da će zatvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju govedine u Wisconsinu. Brazil, najveći svjetski isporučitelj piletine i govedine, prvi je zatvorio peradarnice. Ključne operacije su zatvorene i u Kanadi, a posljednja u nizu je tvornica peradi u British Columbiji.

Dok stotine pogona u Americi još uvijek rade, nevjerojatna ubrzavanja poremećaja opskrbe su alarmantna. Zajedno, SAD i Brazil čine oko 65% svjetske trgovine mesom.

"Apsolutno je bez presedana", rekao je Brett Stuart, predsjednik konzultantske kuće sa sjedištem u Denveru Global AgriTrends.

"To je lose-lose situacija gdje proizvođači riskiraju da izgube sve, a potrošači riskiraju da plate veće cijene. Restorani bi za tjedan dana mogli biti bez svježeg mljevenog mesa. "

Cijene mesa rastu zbog poremećaja u opskrbi. Američka veleprodajna govedina porasla je rekordno, a veleprodajna svinjetina porasla je gotovo 30% prošlog tjedna.

Franchise Systems Inc., Jersey Mike, koja ima 1.750 prodavaonica u SAD-u, surađuje sa svojim dobavljačem pršuta Clemens Food Group kako bi osigurala opskrbu svinjetinom, nešto što prodaju prilično malo u svojim sendvičima.

"Mi smo već ppomalo prikočili jer osjećamo nestašice koje dolaze", rekao je Peter Cancro, izvršni direktor.

Ipak, neka su se postrojenja ponovo pokrenula nakon ispitivanja radnika i poboljšanja uvjeta, a većina brazilskih postrojenja još uvijek radi. Još jedna stvar koju treba razmotriti: U Europi još nije bilo velikih obustava. Na Europsku uniju otpada oko petine svjetskog izvoza mesa, pokazuju američki vladini podaci.

Tagovi: nestašice hrane, hrana, meso, Franchise Systems, Tyson Foods, Brazil, svinjetina, piletina, govedina, mljeveno meso, John Tyson, Smithfield Foods
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE