GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nerealno pumpanje vrijednosti Sarajevo-osiguranja

Nerealno pumpanje vrijednosti Sarajevo-osiguranja
FIKTIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2017 / 11:31
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Zeleno svjetlo koje je Vlada FBiH dala za prodaju svog udjela u Sarajevo-osiguranju je izazvalo lavinu kritika opozicije, ali i dijela vladajuće koalicije, s obzirom da, smatraju oni, cijena po kojoj bi Vladin udio mogao biti prodat ne odgovara stvarnoj tržišnoj vrijednosti te kompanije.

Podsjećanja radi, Vlada FBiH namjerava metodom neposredne nagodbe prodati svojih 2.108.469 dionica Sarajevo-osiguranja, odnosno 45,4938 posto ukupnog udjela u vlasništvu pomenute kompanije.

Još ranije je Vlada FBiH svoj udio pokušala prodati putem berze po cijeni od 12,99 KM po dionici, odnosno za 27,39 miliona KM, ali bez uspjeha. Zatim je cijena snižena na 10,39 KM po dionici, odnosno na 21,9 miliona KM, ali ponovo nije bilo zainteresiranih kupaca, piše Faktor.ba.

Više uspjeha nije bilo ni kada su neobavezujuće ponude u pitanju, a posljednji zainteresirani kupac, koji je ponudio 15 miliona KM, je odustao.

Uprkos činjenici da navedene cijene baš i nisu rezultirale redovima potencijalnih kupaca koji su bili spremni ponuditi taj novac za kupovinu udjela u Sarajevo-osiguranju, kritičari odluke Vlade FBiH tvrde da se državni udio ne smije prodavati ispod ranije procijenjene vrijednosti.

Da ta ranije procijenjena vrijednost i nije baš realna, pokazuju, pored izostanka interesovanja kupaca, podaci Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Direktor te Agencije Dinko Musilin u pismu upućenom federalnom premijeru Fadilu Novaliću stanje u Sarajevo-osiguranju ocjenjuje kao složeno, te naglašava potrebu "blagovremenog poduzimanja aktivnosti s ciljem sprečavanja zaustavljanja negativnih trendova".

- Društvo i dalje ima izražen problem likvidnosti, što dovodi u pitanje izmirenje obaveza po ugovorima o osiguranju. Prema izvještajima Društva na dan 31.10.2016. godine, dospjele obaveze po osnovu obrađenih šteta iz poslova neživotnih osiguranja iznose 1.229.684,83 KM. Pored navedenog, Društvo u cilju trenutnog poboljšanja likvidnosti iz poslova neživotnih osiguranja vrši prenos novčanih sredstava u iznosu 348.760,96 KM na račun neživotnih osiguranja sa računa životnog osiguranja po osnovu prekida polica životnog osiguranja, što je suprotno uvjetima osiguranja – stoji u pismu upućenom u novembru prošle godine.

S tim u vezi, stanje u Sarajevo-osiguranju, kao i vrijednost te kompanije, ne odgovara baš vrijednosti po kojoj je ranije Vlada FBiH pokušala prodati svoj udio. U posljednjih pet godina, saznaje Faktor, Sarajevo-osiguranje je iskazalo više od 16 miliona KM fiktivnih prihoda na osnovu povećanja vrijednosti imovine.

Tako je, primjera radi, kvadrat poslovnog prostora te kompanije u općini Vogošća procijenjen na nevjerovatnih 10.538 KM?! Naime, poslovni objekat površine 242 metra kvadratna u vogošćanskoj ulici Muje Šete broj 7 je procijenjen na vrtoglavih 2.550.213 KM.

Objekat u Jajcu površine 299 metara kvadratnih je procijenjen na 2.205.795 KM, što znači da je vrijednost kvadrata nevjerovatnih 7.377 KM. Na taj način je ukupna vrijednost nekretnina i zemljišta u vlasništvu Sarajevo-osiguranja premašila iznos od 30 miliona KM.

Sarajevo osiguranje se također kreditno zadužilo za iznos veći od oko devet miliona KM, te je tako ta kompanija jedina od pet najvećih osiguravajućih kuća u BiH koja ima kreditno zaduženje. Prikazano kreditno zaduženje zaključno sa prošlom godinom iznosi 3,5 miliona KM, a ostatak se odnosi na kreditna zaduženja firmi koje je osnovalo Sarajevo-osiguranje, koje je ujedno i garant u bankama na podignuti kredit.

Radi se o kompanijama OSING - osiguranje inženjering d.o.o. Sarajevo, koju je osnovalo Sarajevo-osiguranje, te Agenciji za naplatu potraživanja i factoring FACTORING-OSIGURANJE d.o.o. Sarajevo, koju je osnovala kompanija OSING.

Jedan od osnovnih argumenata onih koji zagovaraju prodaju udjela Vlade FBiH u Sarajevo osiguranju po višim cijenama jeste podatak da ta kompanija na svojim računima ima 14.493.000 KM na osnovu depozita. Međutim, pomenuti iznos ne pripada Sarajevo osiguranju, a ni Vladi FBiH, već klijentima koji su uplatili premije životnog i neživotnog osiguranja.

Sredstva na depozitu predstavljaju regulatorni zahtjev i ne smiju se trošiti. Taj iznos nije na raspolaganju dioničarima, već služi za namirenje šteta protiv kojih su se klijenti osigurali. Naime, osiguravajuće kuće, da bi se uopće bavile poslom osiguranja, moraju imati deponovana sredstva.

Samo u 2016. godini su klijenti Sarajevo-osiguranja uplatili više od 55 miliona KM, pa se nameće pitanje sudbine tih sredstava, s obzirom da ih na računu kompanije nema. Deponovana sredstva konkurentskih osiguravajućih kuća u BiH su višestruko veća u odnosu na 14.493.000 KM, koliko je evidentirano na računu Sarajevo-osiguranja.

- Šta premijer Novalić kaže o medijskim navodima i informacijama Sindikata Sarajevo-osiguranja da je navedena osiguravajuća kuća na račune sklonila 14 miliona KM, a sada se odabranim tajkunima Vladin udjel treba prodati za samo osam miliona maraka – stoji u posljednjem saopćenju Saveza za bolju budućnost (SBB), stranke koja se posljednjih dana putem medija nad kojima "nema kontrolu" žestoko protivi načinu prodaje Sarajevo osiguranja.

Postoji nekoliko potencijalnih motiva zbog kojih iz SBB-a tvrde da su deponovana sredstva iz kojih se namiruju štete zapravo "sklonjena". Jedna je neznanje i neupućenost, druga je manipulisanje činjenicama s ciljem diskreditiranja političkih protivnika, a treća realiziranje poslovnih interesa zvaničnika te stranke.

Ukoliko je tačan drugi navedeni motiv, optužbe SBB-a pokazuju sav besmisao djelovanja te političke opcije, s obzirom da su ključni akteri u procesu prodaje Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju upravo kadrovi te stranke. Još 14. decembra 2016. godine je Upravni odbor Agencije za privatizaciju, na prijedlog direktora Amera Bekrića (SBB), usvojio Program rada Agencije za privatizaciju u FBiH sa Planom privatizacije za 2017. godinu, kojim je definiran način, odnosno metoda privatizacije državnog kapitala u Sarajevo-osiguranju, te je taj Program dostavljen Vladi FBiH.

Vlada je 10. februara 2017. godine jednoglasno dala saglasnost na predloženi Program rada Agencije za privatizaciju u FBiH, sa Planom privatizacije za 2017. godinu. Trinaestog marta 2017. godine Bekrić je Vladi FBiH dostavio Prijedlog odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u Sarajevo-osiguranju, kojeg je tročlani Kolegij Vlade FBiH, čiji je član SBB-ov ministar Vesko Drljača, prihvatio i stavio na dnevni red 96. sjednice Vlade FBiH.

U konačnici je Vlada FBiH jednoglasno, uz podršku svih SBB-ovih ministara, 23. marta 2017. godine prihvatila prijedlog direktora Agencije za privatizaciju Amera Bekrića.

Prodaja metodom neposredne nagodbe se vrši na način da Agencija za privatizaciju FBiH formira Komisiju za neposrednu nagodbu, koja priprema dokumentaciju i u konačnici pregovara sa ponuđačima. Komisija će nakon okončanja pregovora u roku od pet dana, a na osnovu odobrenja direktora Agencije za privatizaciju u FBiH, donijeti odluku o proglašenju pobjednika ili odluku o proglašenju neposredne nagodbe neuspjelom.

Međutim, cijeli proces pokušava prekinuti lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je svom direktoru, suprotno zakonima i ovlaštenjima, naredio da obustavi prodaju Vladinog udjela u Sarajevo osiguranju?!

Dakle, Radončić je zabranio provedbu plana kojeg je Bekrić sam predložio, te se na taj način lider SBB-a, stavljanjem u funkciju vlastitih paralelnih struktura u institucijama vlasti, nametnuo kao osoba koja je iznad zakona BiH. Tako će funkcioniranje pravne države zbog političkih ili poslovnih interesa Fahrudina Radončića još jednom doći u pitanje, a sama privatizacija Sarajevo-osiguranja i stabiliziranje te kompanije će u najmanju ruku biti otežano.

Tagovi: Sarajevo-osiguranje, Sarajevo osiguranje, Sarajevska berza, Fadil Novalić, Amer Bekrić, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
POGODILI
Evo zašto će ovaj istarski hotel imati sezonu iz snova
BUJE - Kakva će biti sezona i što će u ovoj situaciji gosti tražiti? To je ono što muči mnoge turističke djelatnike, a nekako se logično nameće činjenica da će najbolje proći kuće za odmor na selu, luksuzne izolirane vile, privatan smještaj s posebnim ulazom, manji hoteli, kampovi…
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Nedopustivo je da mjere ostanu ograničene samo na tri djelatnosti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra kako je nedopustivo da gospodarske mjere nakon svibnja budu ograničene samo na tri djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo i prijevoz, kako je jučer najavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
HUT: Pokrenuti ciljane kampanje na ključnim turističkim tržištima
KAMPANJA
HUT: Pokrenuti ciljane kampanje na ključnim turističkim tržištima
ZAGREB - Proteklog je vikenda krenulo jače aktiviranje turističkih kapaciteta s otvorena 133 hotela i 65 kampova, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska udruga turizma (HUT), koja smatra da je sada nužno što prije pokrenuti ciljane promotivne kampanje na ključnim tržištima.
Renomirani australski portal promovira hrvatsku gastronomiju
GASTRO
Renomirani australski portal promovira hrvatsku gastronomiju
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica putem renomiranog australskog gastro portala Chef's Pencil, predstavlja hrvatsku gastronomiju, chefove i regionalne gastro specijalitete.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere, no trguje se suzdržano zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE