GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nemojte otpisivati dolar, evo zašto

Nemojte otpisivati dolar, evo zašto
TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2020 / 09:15
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Američke federalne rezerve (FED) provode najširu monetarnu politiku, dok ga druge glavne središnje banke u tome slijede.

Fed je tijekom prošle godine povećao svoju bilancu za 84%, a Europska središnja banka (ECB) za 36%, ali je dolar za to vrijeme stekao "samo" 5% u odnosu na euro. To nam opet daje do znanja o povećanoj potražnji za dolarom u doba krize i važnosti statusa dolara kao rezervne valute. Slabiji dolar kao i fleksibilno tržište rada potaknut će rast u SAD-u.

Dok proizvodnja, na krilima strateške državne potrošnje, u Kini raste već peti mjesec zaredom, na Zapadu bilježimo prve ohrabrujuće znakove ponovnog rasta proizvodnog sektora tek u srpnju. Dobra vijest je da se tvornička aktivnost u Njemačkoj povećala tek u srpnju, prvi put od prosinca 2018. Prema statistikama indeksa S&P500, prodaja u najvećim američkim tvrtkama pala je za 11% u drugom tromjesečju, a dobit za 9%, što je 22% bolje od tržišnih očekivanja.

Nedavni rast cijena sirovina još je jedan pokazatelj činjenice da se globalna industrijska proizvodnja poboljšava. To bi, međutim, moglo značiti da će industrijski sektor i sektor materijala postupno dolaziti do glavnih pozicija u prinosu. Među najzanimljivijim sektorima je financijski sektor koji u prvoj polovici ove godine u prosjeku nije pretrpio značajniji pad prihoda, ali spada među sektore koji su ove godine najviše izgubili zbog visokih rezerviranja i otkazivanja isplate dividendi.

Unatoč podacima koji pokazuju da je globalna ekonomija ušla u pozitivan trend, moramo biti svjesni da je oporavak u obliku slova „V“ trenutno najviše ograničen mogućim drugim valom virusa. Tržišni rizici uključuju i pogoršanje odnosa SAD-Kina i SAD-EU, američke izbore i Brexit. Unatoč tome, više ne možemo očekivati ponavljanje volatilnosti u ožujku ove godine na tržištima kapitala, jer su ljudi, zemlje i drugi sudionici na tržištu prilagodili svoje ponašanje trenutnoj situaciji.

Tagovi: dolar, Federalne rezerve, Europska središnja banka, kineska ekonomija, američka ekonomija, koronakriza, forex
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE