GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema spasa za Algoritam

Nema spasa za Algoritam
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2017 / 12:47
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Zajednica nakladnika i knjižara savjetovala je hrvatskim izdavačima da povuku svoja izdanja iz knjižara Algoritam MK, s obzirom na to da je izostao konkretan plan restrukturiranja te tvrtke koja izdavačima duguje, prema procjeni Zajednice, oko 30 milijuna kuna.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić u razgovoru za tportal potvrdio je kako je izostao konkretan plan restrukturiranja tvrtke Algoritam MK d.o.o. koji uključuje dogovor o povlačenju zadužnica, zbog kojih se tvrtka našla u blokadi. Nije pronađen poslovni partner niti je odobren kredit za restrukturiranje koji bi uključivao povrat dugova vjerovnicima te je povlačenje knjiga iz komisijske prodaje jedino rješenje koje će stopirati makar daljnje gomilanje dugova hrvatskim nakladnicima.

Kako nam je rekao Nejašmić, još su u tijeku pregovori o tome koje će od zainteresiranih tvrtki preuzeti neke knjižarske prostore, a Zajednica će, kad i ako budu sklopljeni ugovori o preuzimanju knjižara, hrvatskim izdavačima pomoći da uspostave poslovne odnose s njima. Za preuzimanje nekih prostora zainteresirani su Školska knjiga, Menart, Znanje, VBZ, Fokus i Ram 3, rekao nam je Nejašmić, a pregovori su još u tijeku. Napominje kako svi zainteresirani tvrde da će u prostorima koje imaju namjeru preuzeti zadržati prodaju knjiga.

Podsjetimo, sredinom prošlog tjedna diljem Hrvatske zatvorena su vrata tridesetak knjižara Algoritma MK, a tvrtka je u blokadi s dugom oko 40 milijuna kuna. U njima su ostale knjige domaćih izdavača, a uslijedila je inventura u knjižarama kako bi se popisale knjige koje su izdavači dali Algoritmu MK za distribuciju.

Krajem prošlog tjedna oglasio se i vlasnik Algoritma MK d.o.o. Neven Antičević izjavivši kako je riječ o klasičnom slučaju nelikvidnosti tvrtke kao rezultatu puštanja zadužnice jednog vjerovnika, 'na iznos koji nije bio trenutno rješiv'.

Kako ističe Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara, namjera je Zajednice da se očuva knjižarska mreža te oko 260 radnih mjesta. Iz dosad dostupnih informacija proisteklih iz pregovora potencijalnih preuzimatelja knjižara čini se da dvije najveće u Zagrebu, ona u Bogovićevoj i ona u Gajevoj ulici, neće biti na listi potencijalno spašenih knjižara.

Tagovi: Algoritam, Mišo Nejašmić, Neven Antičević, Školska knjiga, Menart, Znanje
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE