GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema dogovora Srbije i Hrvatske oko cigareta i šećera, odluka na višem nivou

Nema dogovora Srbije i Hrvatske oko cigareta i šećera, odluka na višem nivou
SRBIJA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2013 / 13:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Konačna odluka o izvozu srpskog šećera i hrvatskih cigareta nakon ulaska Hrvatske u EU, biće doneta na višem političkom nivou jer pregovarački timovi Srbije i EU nisu uspeli da nađu zajedničko rešenje, izjavio je Tanjugu državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.
Srbija je tražila dodatnu kvotu za izvoz šećera od 46.000 tona, a EU uvođenje izvozne kvote od 1.625 tona za hrvatske cigarete, o čemu nije postignuto slaganje, precizirao je Golubović.

Kako je dodao, sada je prepušteno da Vlada Srbije i Evropska komisija donesu konačnu odluku po ova dva pitanja.
On je ukazao da Srbija već određeni period pregovara sa EU o adaptaciji trgovinskog sporazuma sa Hrvatskom nakon njenog ulaska u Uniju, što je uobičajena stvar i očekuje i Srbiju kada postane članica EU.

Pregovori se odnose na proširivanje određenih kvota, kao i neke dodatne beneficije za Hrvatsku kakve je uživala u okviru CEFTA, kazao je Golubović, dodajući da se u više sastanaka došlo do dva ključna pitanja, koja se tiču izvoza šećera iz Srbije i izvoza cigareta iz Hrvatske.

Zahtev Srbije za dodatnom kvotom šećera od ukupno 46.000 tona formulisan je na osnovu toga što više nećemo moći da izvozimo šećernu repu u Hrvatsku kao sirovinu, čiji je ekvivalent količina od 45.000 tona šećera, a preostalih 1.000 tona je na bazi tradicionalne trgovine šećera u poslednje tri godine između Hrvatske i Srbije.

Važeća kvota za izvoz šećera iz Srbije u EU iznosi 180.000 tona, a ulaskom Hrvatske u EU, količina šećera iz Srbije koja se plasira na tržište Hrvatske trebalo bi da bude uključena u tu, ukupnu kvotu.

S druge strane, EU je tražila uvođenja kvote od 1.625 tona za hrvatske cigarete, gde bi 25 tona bilo po carini od 10 odsto, a 1.600 tona po carini od 15 odsto, dok bi ostale količine imale "tretman" od 56,7 odsto carina.

"Mi se nismo složili s ovim zahtevom, EU pregovarački tim se nije složio s našim zahtevom... i tu smo stali i shvatili da svaki sledeći sastanak s obzirom da su ostale stvari bile rešene, ne bi vodio ničemu", kazao je Golubović.

Stav Privredne komore Srbije (PKS) je da je zahtev Hrvatske za povlašćenim izvozom cigareta u Srbiju, neosnovan i veoma štetan za proizvođače i prerađivače duvana u Srbiji, izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.

"Obzirom da je Hrvatska od 1. jula 2013. postala punopravna članica EU, poslovanje po CEFTA sporazumu je prestalo da važi. Carina za uvoz cigareta iz EU je 57,6 odsto, što znači da carina u tom iznosu važi i za Hrvatsku", naglasio je Budimović.

"Privrednicima koji se bave proizvodnjom i preradom duvana nije u interesu davanje posebnih ustupaka Hrvatskoj, pre svega što bi to značilo automatsko stvaranje povoljnih uslova uvoza ovih proizvoda u Srbiju iz svih ostalih zemalja članica EU", ukazao je Budimović.

To bi, kako je upozorio, izazvalo ozbiljne posledice u ovoj privrednoj grani i odrazilo se na smanjenje budžeta, povećanje
trgovinskog deficita, smanjenje zaposlenosti, kao i na smanjenje obima investicija.

Duvanska industrija Srbije predstavlja jedan od stabilnijih sektora privrede, sa učešćem sa oko 14 odsto u ukupnim budžetskim prihodima, sa 2,6 odsto BDP i 2,7 odsto učešća u ukupnom izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, rekao je taj stručnjak.

Nivo stranih investicija u duvansku industriju iznosi više od 1,2 milijarde evra, što potvrđuje dugoročni interes domaćih i stranih kompanija za kontinuirani razvoj ove privredne grane u Srbiji, zaključio je Budimović.

Tagovi: cigarete, šećer, CEFTA, Evropska unija, Danilo Golubović, Privredna komora Srbije, Nenad Budimović
PROČITAJ I OVO
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
ŽELJEZNICA
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
PARIZ - Francusko ministarstvo okoliša objavilo je u srijedu da je zadružnom društvu Railcoop izdalo dozvolu za pružanje usluga željezničkog prijevoza putnika i tereta.
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli su drugi dan zaredom, uz znatno manji promet nego prethodnih dana, a pritom je na najvećem dobitku bio industrijski sektor.
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
FOREX
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu ije bilježio većih promjena prema košarici šest ključnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori čekaju smjernice iz američke središnje banke Fed u vezi budućih monetarnih poteza.
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAHTJEVI
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAGREB - Nakon uvođenja eura kunske novčanice idu u skladište. Građani će kovanice moći zamijeniti eurom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnatih nema ograničenja, piše u srijedu Jutarnji list.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale treći dan zaredom, no vrlo blago jer su ponešto ublažene zabrinutosti nakon što je kineska kompanija Evergrande poručila da će platiti neke dospjele kamate na obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE