GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekoliko trikova za pojačavanje Wi-Fi signala

Nekoliko trikova za pojačavanje Wi-Fi signala
WI-FI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2014 / 08:31
Autor: SEEbiz / Gadgeterija
ZAGREB - Bežične mreže su posvuda pa tako i u domovima. Ipak, nerijetke su situacije kada čak i u manjim stanovima s izoliranim prostorijama Wi-Fi signal jednostavno nije dovoljno snažan za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tablet računala. Što činiti u tom slučaju?
Osim jednostavnog odgovora da se pomakne u prostoriju s jačim signalom postoje i tehnički konkretnija rješenja. Bilo da je riječ o domu ili uredskom prostoru, za Wi-Fi mreže obično postoje tzv. 'slijepe točke' pa je za nastavak priče potrebno prvo znati gdje se one točno nalaze u prostoru.

Za prijenosna računala, tablete i pametne telefone postoje aplikacije koje su u mogućnosti analizirati Wi-Fi signal. Kao najbolju opciju stranica makeuseof.com smatra kakav Android smartphone i besplatnu aplikaciju WiFi Analyzer. Ova kombinacija će korisniku omogućiti ne samo pregled jačine signala, već i drugih mreža te kanala koji se koriste. Iako se čini suvišnim podatkom, upravo interferencija dvaju mreža može stvoriti slijepu točku u prostoru.

U slučaju da se analiza obavlja prijenosnim računalom ili Windows tablet računalom, besplatne opcije za analizu uključuju Wi-Fi Inspector te NetStumbler. Linux korisnici mogu probati LinSSID, dostupan na SourceForge. iOS korisnici nisu izostavljeni iz mobilne priče, no stranica makeuseof.com navodi kako su neki od popularnih alata poput Network Multimeter jednostavno nepouzdani.

Nakon analize nekim od uređaja, slijedi rješavanje problema. U slučaju da problem stvaraju susjedne mreže, ponekad je dovoljno promijeniti kanal koji koristi mreža. Ipak, češće problem stvara konstrukcija prostora, što je nešto veći problem. Jedno od jeftinijih rješenja kojima se može pokušati povećati signal je i instalacija 'boljih' antena na rutere ili računala.

Pomicanje rutera možda može pomoći, no u slučaju da debeli zidovi predstavljaju prepreku za drugi prostor, jedino rješenje je proširenje signala korištenjem drugih rutera ili uređaja namijenjenih radu u 'repeater/bridge' modu. Za manje prostore je obično dovoljno nabaviti jedan takav uređaj, no valja imati na umu da će veći i složeniji prostori s više prepreka zahtijevati instalaciju više takvih uređaja.

Tagovi: Wi-Fi, internet, bežične mreže, signal interneta, WiFi Analyzer
PROČITAJ I OVO
Split i dalje prazan, neizvjesnost caruje
NEMA GOSTIJU
Split i dalje prazan, neizvjesnost caruje
SPLIT - Iako su prvi gosti u splitsku zračnu luku stigli, posla za mnoge i dalje nema.
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
KIKS
Nevjerojatan gaf: Kineski CGTN Europe predstavio Crnu Goru kadrovima Dubrovnika
DUBROVNIK - Crna Gora je prva korona free zemlja u Europi što je zanimljvo medijima diljem svijeta. Tako je CGTN Europa, inače dio kanala China Global Television Network, emitirao vijest o Crnoj Gori, no učinili su ogroman propust.
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
LETOVI
Turska od ponedjeljka obnavlja letove unutar zemlje
ANKARA - Turska je objavila kako će obnova letova unutar zemlje postupno krenuti od 1. lipnja, a ukidaju se i mnoga od preostalih ograničenja uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
TJEDNI FOREX
Mjere za pomoć ekonomiju EU-a potaknule rast eura
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura snažno porastao zahvaljujući prijedlogu Europske komisije za pomoć gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE