GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neke banke gase štedne knjižice sa malim ulozima

Neke banke gase štedne knjižice sa malim ulozima
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2011 / 11:46
Autor: SEEbiz / Novosti
BEOGRAD - Pojedine banke nisu spremne da se bore za svakog štedišu, ma koliki ulog imao.
Zbog malog iznosa "gase" knjižice, čak i bez odobrenja klijenta, a položeni novac "čuvaju" na svom računu. Na ovo nema uticaja Narodna banka Srbije, jer ne postoji propis koji ovo reguliše, već sve zavisi od poslovne politike banke.

Tako je jedna Beograđanka pre pet godina, u Nedelji štednje, položila deci po 10 evra na štednju sa kamatom od 10,9 % na godinu dana. Na uloge je zaboravila, a tek prošle nedelje na to su je podsetili SMS-om iz banke, kada je obaveštena da je ekspozitura izmeštena na drugu lokaciju. Tada je pronašla štedne knjižice dece i otišla u banku. Ali, šalterska službenica joj je objasnila da su računi ugašeni?! Za pet godina nije bilo upisa kamate, osim u prvoj godini, i tek posle duže rasprave su joj vratili po 10,60 evra.

Procedura gašenja štedne knjižice ili računa zavisi od banke do banke, ali to se nikada ne čini bez obaveštenja klijenta i njegove saglasnosti. Po isteku oročenja, klijent ili sam dođe po ulog ili nastavi sa štednjom, a ukoliko to ne učini, banka sama nastavlja novo oročenje na isti period po važećoj kamati.

"Štedna knjižica, kada se ne koristi, odnosno nije aktivna u našoj banci se "gasi" kada ulog padne ispod dva evra i to su uglavnom ostaci neke štednje", rekli su u Societe generale banci. "Kada klijent aktivira ponovo svoj štedni račun, taj iznos mu se vraća. Inače, štedna knjižica nema održavanje, kao tekući račun".
Tagovi: banke, štednja, štedne knjižice
PROČITAJ I OVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE