GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neizdrživo stanje u tvrkama izdvojenim iz 3. maja, najavljen štrajk

Neizdrživo stanje u tvrkama izdvojenim iz 3. maja, najavljen štrajk
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2014 / 14:41
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Sindikati četiriju tvrtki izdvojenih iz brodograđevine industrije 3. maj prilikom privatizacije danas su upozorili na neizdrživo stanje u tim tvrtkama te najavili prosvjede i štrajkove ako se ne nastavi preustroj te ne osigura isplata plaća.

Riječ je o tvrtkama Tvornica motora i dizalica (MID), Tvornica industrijske i brodske opreme (TIBO), 3. maj - Ugostiteljstvo i 3. maj STM koje nisu obuhvaćene Uljanikovim pritvatizacijskim planom.

Uljanik je preuzeo samo Brodogradilište 3. maj, a ove tvrtke su svoje dionice i poslovne udjele prenijeli na tadašnju Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je bila zadužena za kadrovski i financijski preustroj.

Sindikati su na današnjoj konferencioji za novinare izvijestili da su se obratili pismeno i premijeru Zoranu Milanoviću, upozoravajući da će organizirati prosvjede štrajkove ako do 15. ožujka ne dobiju dodatna jamstva za nastavak programa preustroja te isplata plaća do okončanja privatizacije.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Branko Kužet kazao je da bi se i u ovim četirima tvrtkama trebao provesti preustroj kao što je proveden u privatiziranom Brodogradilištu 3. maj, da bi se morao osigurati novac za tehnološku obnovu, za neisplaćene plaće te za neisplaćene plaće radnicima kojima je otkazan ugovor o radu.

Kužet je ocijenio da se država ponaša neprimjereno, ne vodeći brigu o svojoj imovini.

Neprimjereno je i ponašanje Uljanika i Brodogradilišta 3. maj koji ne podmiruju tvrtkama kćerima dugove. Brodogradilište duguje MID-u 1,8 milijuna kuna, što bi bilo dovoljno za isplatu dviju plaća, a TIBO-u čak devet milijuna kuna, naglasio je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Najgore stanje je u Tvornici motora i dizalica, gdje nisu isplaćene plaće za siječanj i veljaču, kazala je sindikalna povjerenica u toj tvrtki Bosiljka Zlojutro.

Također 104 radnika koji su ostali bez posla nisu dobili otpremnine, dodala je.

Sindikalna povjerenica istaknula je da Tvornici motora i dizalica ima mogućnosti za sklapanje novih poslova, ali da je za to potrebno ulaganje u tehnološku obnovu te zaključenje predstečajne nagodbe.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), pravni sljednik AUDIO-a se usprotivio pokretanju predstečajne nagodbe, kazala je Zlojutro, ocijenivši da se tu tvornicu želi uništiti.

Radnici nisu potrebni, ali je potreban prostor i naša ispitna stanica, zaključila je sindikalna povjerenica.

Tagovi: 3. maj, Tvornica motora i dizalica, Tvornica industrijske i brodske opreme, 3. maj - Ugostiteljstvo, 3. maj STM
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE