GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS snizila prognoze: Srpski BDP ove godine pada 0,5%

NBS snizila prognoze: Srpski BDP ove godine pada 0,5%
LOŠIJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2012 / 11:17
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) izmenila je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije naniže, i to sa 0,5 odsto na minus 0,5 odsto za ovu godinu.
''Pad poljoprivredne proizvodnje zbog suše i pogoršane perspektve privrednog rasta zone evra doveli su do revizije progonoza rasta BDP Srbije naniže, i to sa 0,5 na minus 0,5 odsto za 2012. godinu, odnosno sa tri odsto na 2,5 odsto za 2013. godinu'', rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor Sektora za monetarnu analizu i statistiku NBS Branko Hinić.

''Neizvesnost u zoni evra uz pogoršane perspektive globalnog privrednog rasta, povećana ekspanzivnost fiskalne politike od početka godine, rast premije rizika i pogoršanje kreditnog rejting Srbije, kao i nepovoljna kretanja u svetskoj i domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji faktori su koji u isto vreme povećavaju inflatorne pritiske i negativno utiču na privredni rast u Srbiji'', rekao je Hinić.

On je naveo da je najbolji način da vlada i Centralna banka doprinesu poboljšanju privrednog ambijanta, da vode politiku koja obezbeđuje dugoročnu makroekonomsku stabilnost. Takva politika podazumeva održiv nivo javnog duga, stabilnost cena na srednji rok, kao i stabilan i otporan finansijski sistem.

Prema njegovim rečima, dugotrajna suša će po svemu sudeći ostaviti velike posledice po ovogodišnji poljoprivredni rod, pre svega kukuruza, koji je naš glavni izvozni poljoprivredni proizvod. To će, naglasio je, s obzirom na učešće poljoprivredne proizvodnjeu BDP i izvozu imati negativan uticaj na ekonomsku i spoljnotrgovinsku aktivnost u narednom periodu.

Pored toga, istakao je Hinić, niži očekivani privredni rast zone evra u narednoj godini, negativno će se odraziti na investicionu aktivnosti i tražnju za našim izvoznim proizvodima.

Očekuje se da nastavak rasta stope nezaposlenosti, koja je u aprilu dosegla 25,5 odsto i nizak rast realnih primanja stanovništva imaju još neko vreme negativan uticaj na ličnu potrošnju, kao i na izvoz potrošnih dobara.

Kako su precizirali u NBS, pred novoformiranom vladom stoji pre svega zadatak da usvoji mere kojima bi se budžetski deficit i javni dug u srednjem roku vratili u okvire predviđene fiskalnim pravilima. U Narodnoj banci su izrazili očekivanje da će najavljene mere biti donete u tom pravcu i da će u skladu sa tim biti obnovljen sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Očekuje se nastavak rasta međugodšnje inflacije

U narednom periodu očekuje se nastavak rasta međugodišnje inflacije na koju će najviše uticati rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i poskupljenja hrane, zbog suše, izjavio je danas generali direktior sektora za monetarne analize i statistiku NBS Branko Hinić.

On je na predstavljanju najnovijeg izveštaja NBS o inflaciji, rekao da će ona maksimum dostići u prvoj polovini 2013. godine, da bi se do kraja te godine vratila u granice dozvodljenog odstupanja od cilja.

Prema podacima NBS, međugodišnja inflacija u julu iznosila je 6,1 odsto, čime je za 0,4 odsto bila iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.Rast potrošačkih cena u julu bio je samo 0,1 odsto, što je rezutat sezonskog pojevtinjenja voća i povrća.

Hinić je istakao da visoko učešće hrane u indeksu potrošačkih cena, čini inflaciju veoma osetljivom na šokove kao što je to bilo u drugoj polovini 2010. godine. Prema njegovim rečima, iako nakon usvajanja mera fiskalne konsolidacije dinar može ojačati, ipak su moguća poskupljenja uvezenih proizvoda, na osnovu dosadašnje depresijacije.

U narenom periodu, očekuje si brži rast regulisanih cena, imajući u vidu da su do sada mirovale. Kako je Hinić objasnio, niska agaregatna tražnja, s obzirom na rast nezaposlenosti i skromne perspektive privrednog razvoja u Srbiji i inostranstvu i dalje usporavati cenovni rast.

Da bu ublažila infalatorne pritiske, NBS je od juna, referentnu kamatnu stopu povećavala u tri navrata, na 10,5 odsto, koliko sada iznosi, a i donela je odluku o povećanju učešća dinarskog dela obaveznih rezervi. Projektovana inflacija za 2012. godinu je 4,5 plus minus 1,5 odsto.

Tagovi: Narodna banka Srbije, NBS, Branko Hinić, srpski BDP, BDP, inflacija, poljoprivreda, evrozona
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Valamara najjače u četiri tjedna
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala u ponedjeljak je vladao pozitivan sentiment, dionički indeksi su se vratili u zeleni teritorij, dok se razdoblje niske likvidnosti nastavilo.
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
FOREX
Dolar ojačao, trgovci fokusirani na američke potpore u koronakrizi
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema euru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači fokusirali na američke potpore u koronakrizi i na eskalaciju napetosti između SAD-a i Kine.
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
SOLIDNO
U dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno oko 70 posto lanjskog rezultata
ZAGREB - U Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor objavljeni u ponedjeljak.
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
MODELI
Mlađi kupuju bitcoin, stariji zlato
ANALIZA - Ponašanje privatnih ulagača tijekom pandemije covida-19 uvelike varira ovisno o dobnoj skupini, otkrili su stručnjaci investicijske banke JP Morgan Chase.
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
FRANKFURT - Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE