GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Preporuke o dobrovoljnim penzijskim fondovima

NBS: Preporuke o dobrovoljnim penzijskim fondovima
FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 20:26
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije objavila je preporuke članovima dobrovoljnih penzijskih fondova, a u kojima napominju da je članstvo, kao i uplata penzijskih doprinosa u penzijske fondove dobrovoljna, te da ukoliko član fonda privremeno ne izvrši uplatu doprinosa, ugovor o članstvu se ne raskida.

Član zadržava sva prava i po tom osnovu ne može biti utužen, a sa uplatama može nesmetano nastaviti u bilo kom trenutku, navodi se u preporukama koje je NBS objavila na svom sajtu.

Narodna banka podseća da je usvojila niz mera i preduzela brojne aktivnosti s ciljem podrške građanima i privredi u uslovima pandemije bolesti izazvane koronavirusom.

U NBS kažu da, radi obezbeđivanja nesmetanog poslovanja sektora dobrovoljnih penzijskih fondova i vršenja nadzora nad poslovanjem tog sektora i u uslovima vanrednog stanja, neprekidno prate situaciju u finansijskom sektoru i pažljivo analiziraju efekte aktuelne epidemiološke situacije.

U vezi s tim, Centralna banka podseća građane koji su članovi dobrovoljnih penzijskih fondova, da su sve informacije o radu društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, njihovi pokazatelji poslovanja, kao i vrednosti investicionih jedinica fondova kojima upravljaju, dostupni na zvaničnim internet stranicama društava za upravljanje.

Narodna banka inače redovno objavljuje izveštaje o poslovanju društava za upravljanje na svojoj internet stranici.

Iz NBS ističu da obzirom na aktuelnu situaciju i mere koje su na snazi, u smislu ograničenog kretanja građana a radi zaštite njihovog zdravlja, uplata penzijskih doprinosa može da se obavi i elektronski – bezgotovinskim plaćanjima (instant plaćanja korišćenjem aplikacija za mobilno bankarstvo ili platne kartice).

“Istovremeno napominjemo da je članstvo, kao i uplata penzijskih doprinosa u penzijske fondove dobrovoljna, te da ukoliko član fonda privremeno ne izvrši uplatu doprinosa, ugovor o članstvu se ne raskida, član zadržava sva prava i po tom osnovu ne može biti utužen, a sa uplatama može nesmetano nastaviti u bilo kom trenutku”, objašnjavaju u NBS.

Sredstva prikupljena na individualnom računu i dalje se investiraju i pripisuje im se ostvareni prinos, a član svakodnevno može izvršiti uvid u stanje na svom računu preko internet stranice društva za upravljanje.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima komunikaciju s postojećim i potencijalnim korisnicima u najvećoj meri ostvaruju elektronskim putem, i od njih se očekuje, dodaju iz NBS, da to sprovode na jasan i transparentan način, profesionalno i u skladu sa najboljim interesima članova fonda.

Tagovi: dobrovoljni penzijski fondovi, penzijski fondovi, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE