GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Analize MMF i BiS potvrđuju ispravan pristup kursu dinara

NBS: Analize MMF i BiS potvrđuju ispravan pristup kursu dinara
DINAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je danas da ispravnost njene politike deviznog kursa dinara, koji je relativno stabilan već osam godina, potvrđuju i najnovije studije renomiranih institucija kao što su Banka za međunarodna poravnanja (BIS) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

NBS proaktivnim delovanjem i odgovornim ponašanjem u poslednjih osam godina uspešno održava relativnu stabilnost deviznog kursa, koja je jedan od nosećih stubova monetarne, finansijske i makroekonomske stabilnosti naše zemlje, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa je, dodaje se, u skladu sa ciljanjem inflacije kao osnovnom monetarnom strategijom, a njegovu opravdanost potvrđuju i poslednja istraživanja BIS-a i MMF-a.

- Ukupna ekonomska politika, rešenost i odgovornost nosilaca politike da sprovode neophodne reforme, stvaranje podsticajnog poslovnog okruženja, znatno povoljniji izgledi rasta Srbije - sve zajedno čini stabilnost, iz koje proističu poverenje i rast kreditnog rejtinga naše zemlje, ističe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U periodima preovlađujućih pritisaka na jačanje dinara, NBS je delovala proaktivno i kupovala devize, uvećavajući na taj način devizne rezerve i stvarajući zdravu osnovu za očuvanje eksterne pozicije zemlje u uslovima turbulencija na globalnom nivou, navodi se u saopštenju.

Postupajući tako, NBS je, kako se dodaje, od aprila 2017. do kraja 2019. kupila u neto iznosu preko 5,3 milijardi evra, jačajući na taj način otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

U uslovima pritisaka ka slabljenju domaće valute, kao što su aktuelne globalne neizvesnosti usled pandemije, NBS je odmereno i oprezno koristila uvećane devizne rezerve i javljala se tada na deviznom tržištu kao neto prodavac deviza kako bi sprečila negativne efekte koje bi pad dinara imao na građane i privredne subjekte, uključujući one sa obavezama u stranoj valuti.

Ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa se tokom proteklih osam godina potvrdio kao optimalan i dokazao kao jedino ispravan u ambijentu još uvek povećanog stepena evroizacije domaće ekonomije, koji se upravo zahvaljujući ostvarenoj i održanoj stabilnosti poslednjih godina smanjuje, ocenjuje se u saopštenju.

Opravdanost pristupa koji NBS sprovodi potvrđuje i stručna ekonomska analiza BIS-a, objavljena 24. avgusta, koja se bavi efektima slabljenja (deprecijacije) domaće valute u uslovima visokog stepena zaduženosti domaće privrede u stranoj valuti - na primeru 15 zemalja u razvoju.

- Suprotno popularnoj teoriji po kojoj deprecijacija vodi ekspanziji zahvaljujući povećanoj konkurentnosti domaćeg izvoza, u stvarnom svetu to nije slučaj, naročito za preduzeća sa visokim dugom u stranoj valuti“, konstatuje BIS.

Naprotiv, deprecijacija može dovesti do znatnih negativnih efekata na bilans stanja preduzeća i do smanjene investicione aktivnosti, navodi se u studiji.

Dalje se ističe i da je kompanija sa zaduženjem u stranoj valuti, ukoliko nije zaštićena od deviznog rizika (hedžovana) na operativnom nivou, kao izvoznik, ili finansijski (kroz korišćenje instrumenata za zaštitu od deviznog rizika), ranjiva na iznenadne promene deviznog kursa.

Takođe, nedavno objavljena analiza MMF-a izvodi slične zaključke, da su koristi od deprecijacije domaće valute ograničene i kratkoročne, naročito u slučaju zemalja u razvoju, gde se beleži tek blaga reakcija obima izvoza na slabljenje domaće valute i to u kratkom roku.

- Negativne posledice značajnog slabljenja valute po finansijsku stabilnost Srbije mogli smo da osetimo u periodu pre 2012. godine i nećemo dozvoliti da se one ponove, navodi NBS i poručuje da će sa primenom svog pristupa nastaviti i u budućnosti, uz višestruke koristi za građane i domaću privredu jer stabilnost nema alternativu.

Tagovi: dinar, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković, Međunaridni monetarni fond, kurs dinara, Banka za međunarodna poravnanja
PROČITAJ I OVO
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, uz skroman promet jer nije bilo vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost.
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
ZAHTJEVI
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
PAZIN - Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću Zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE