GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nautički turizam se dobro drži

Nautički turizam se dobro drži
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 19:06
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Najsvježiji podaci o broju izdanih vinjeta stranim plovilima potvrđuju da u ovoj, nikad ograničenijoj i neizvjesnijoj korona-godini nautički turizam dosta dobro "pliva", što su i bila nekakva očekivanja.

Zaključno sa 14. srpnja, u Lučkoj kapetaniji Rijeka, koja pokriva područje od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog te otoke Cres, Lošinj, Krk i Rab, izdano je 5.171 vinjeta stranim brodicama i jahtama što je u odnosu na isto razdoblje lani pad od nekih 33 posto.

U prizemlju Lučke kapetanije u Rijeci u tijeku su radovi na uređenju tih prostora, u čijem bi se dijelu trebao smjestiti i Županijski operativni centar za zaštitu mora. Radovi su počeli sredinom svibnja, a prema najavama lučkog kapetana Glažara sve bi trebalo biti u punoj funkciji do konca ove godine. Troškovi uređenja, zajedno sa svom opremom koja će se instalirati, iznosit će blizu pet milijuna kuna, od čega je oko 3,5 milijuna kuna donacija koja je za tu namjenu stigla iz SAD-a, točnije od njihovog Inženjerskog vojnog korpusa (US Army Corps od Engineers) dok će u dijelu troškova opremanja participirati Županija.

Analiza koju su napravili u Lučkoj kapetaniji Rijeka pokazuje da pritom najmanji pad bilježe njihove ispostave na obali, gdje je to manje za 29,2 posto, a vrlo blizu tome je i situacija na otoku Krku. Nešto veći pad broja izdanih vinjeta bilježe ispostave na Rabu – 35,6 posto, Cresu – 36,2 i Lošinj 36,8 posto. Najmanje odstupanje u odnosu na prošlu godinu, doznajemo od lučkog kapetana Darka Glažara, bilježi se u Puntu u kojem su lani do sredine srpnja bile izdane 1.344 vinjete, a ove godine 1.150, odnosno (tek) 14,4 posto manje. U Lučkoj ispostavi Rab, koja već tradicionalno slovi za najjaču po broju izdanih vinjeta, usporedbe radi, u ovoj su godini izdane 1.254 vinjete, dok je lani bila riječ o njih 1.937.

Proljetni, dvomjesečni lockdown u Hrvatskoj, uslijed korona pandemije, doznajemo od kapetana Glažara, rezultirao je i smanjenim brojem obavljenih inspekcijskih pregleda, no od sredine svibnja rad Lučke kapetanije Rijeka i njezinih ispostava vratio se u puni pogon. Statistika govori da su djelatnici Lučke kapetanije Rijeka u prvih šest mjeseci obavili 198 inspekcijskih nadzora sigurnosti plovidbe na moru, odnosno sveukupno 707 inspekcijskih postupanja koje su u njihovoj nadležnosti. Dosad je, doznajemo, naplaćeno 45.000 kuna kazni prekršiteljima.

Tagovi: nautički turizam, hrvatski turizam, Lučka kapetanija Rijeka, otok Rab, otok Cres, Lošinj
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE