GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nautički turizam se budi, ima razloga za optimizam

Nautički turizam se budi, ima razloga za optimizam
BUĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2020 / 12:09
Autor: SEEbiz / HRT
OPATIJA - Milijardu eura očekivali smo ove godine od nautičkog turizma. Zbog pandemije, naravno, ta će zarada biti manja, ali ne toliko kao u nekim drugim granama turizma.

S otvaranjem granica nautičari, koji svoja plovila drže u našim marinama, pristižu u sve većem broju, u naš akvatorij uplovljavaju prve megajahte, a pokrenula se i charter flota po kojoj je Hrvatska među najbrojnijima i najpoznatijima u svijetu.

Većina stranaca Hrvatsku doživljava kao destinaciju bez koronavirusa. Prednjače nautičari koji se u našim marinama i na svome brodu osjećaju bezbrižno.

- Nama je došao veliki broj gostiju. Ne možemo naravno to uspoređivati i povući paralelu s prošlom godinom. međutim ipak se gosti vraćaju, a i oni koji još nisu došli izražavaju želju da dođu što ranije. Imamo čak i nove dolaske što nas veseli, govori Renata Marević, direktorica marine Punat.

A ovoga lipnja kroz 22 ACI marine od Istre do Dalmacije, vlasnici godišnjega veza plove bez naknade. Žele se potaknuti dolasci i pokazati da je plovidba duž hrvatskih otoka sigurna. Uz strane nautičare na vlastitim plovilima, pokrenula se i čarterska flota, a na vidiku su i megajahte.

- Imali smo upite za mega-jahte koje dolaze s tržišta Francuske, Španjolske i Italije, što dolaze s Kariba. Konkretnih upita za premještaj čarter flota s Baleara nemamo, ali imamo za megajahte. Marina u Rovinju je jedna od onih gdje imamo razgovore i vjerujem da ćemo nešto od tih brodova smjestiti jer je napravljena upravo za tu vrstu klijenata, kaže Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d. d.

U Hrvatsku bi moglo stići oko 150 jahti duljih od 24 metra, s tisuću gostiju i dvije tisuće članova posade. Zarada za ukupno gospodarstvo za taj broj ljudi i razinu luksuza iznimno je velika, veća nego u bilo kojoj drugoj grani turizma.

Tagovi: nautički turizam, hrvatski turizam, kompanija ACI, Marina Punat, Kristijan Pavić, Renata Marević, megajahte
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE