GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nautička sezona gotovo na razini lanjske

Nautička sezona gotovo na razini lanjske
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2023 / 11:11
Autor: SEEbiz / HRT
RIJEKA - Unatoč slabijim rezultatima iz srpnja i kolovoza, ova će nautička sezona završiti s gotovo jednakim rezultatima kao i lanjska, zahvaljujući odličnoj pred i posezoni.

Dio čartera bilježi rezervacije i za studeni. Na izmaku sezone sve više se govori i o izazovima razvoja hrvatske nautike, odnosno kako pomiriti zahtjeve gostiju s očuvanjem prirode.

Za sektor čartera, čija je flota narasla za oko 7 posto, ova je godina bila bremenita.

- Podsezona će sigurno u odnosu na neke prethodne sezone bilježiti pozitivne rezultate, dok se recimo na razini cijele sezone to ne može baš primjeniti, ističe Selma Čmelik, osnivačica čarter platforme.

Da su odlični rujan i listopad ublažili pad rezervacija u srcu sezone, potvrđuju i podaci sustava "e-crew".

- 530 tisuća dolazaka 3 i pol milijuna noćenja to je praktički izjednačen rezultat u odnosu na prošlu godinu, otkriva Kristijan Staničić, direktor HTZ-a.

A i nautika mijenja kurs prema zaštiti mora. Jer samo malo više od trećine nautičara, pokazuju podaci, otpadne vode s plovila, iz crnih tankova, prazni u lukama nautičkog turizma.

- Prvi krovni zakon o hrvatskom truizmu koji i u konačnici i u sektoru nautike predviđa određena ulaganja u smjeru održivosti odnosno ulaganja u crne tankove odnosno ozelenjevanje flote, objašnjava Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turzima i sporta.

"Zelenom poslovanju" najveći mediteranski lanac marina već je okrenut.

- Sva električna energija koju nabavljamo na tržištu dolazi iz obnovljivih izvora. Punjači za električna vozila su već u marinama. Vodik je jedna od tema o kojima ćemo razgovarati u budućnosti, poručuje Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d.

Očekuju to i turisti. Priroda i ekologija, ističu, glavni su razlozi njihova dolaska.

- Imate najljepšu obalu na cijelom Mediteranu, a u ovaj sam arhipelag jednostavno zaljubljen, ističe Helmut, nautičar iz Njemačke.

Poticaji za ulaganje u ekologiju luka nautičkog turizma, zalog su za očuvanje prirodnog resursa na kojemu počiva naša gospodarski najunosnija grana.

Tagovi: nautika, turizam, nautički turizam, čarter
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE