GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen pad prinosa na trezorske zapise

Nastavljen pad prinosa na trezorske zapise
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2016 / 10:07
Autor: RBA analize
ANALIZA - Hrvatska narodna banka prošli je tjedan održala i posljednju strukturnu repo aukciju od ukupno četiri najavljene za ovu godinu. Na aukciji je ukupno plasirano 47,5 mil. kuna na rok od četiri godine po kamatnoj stopi od 1,40%.
Ukupno u četiri strukturne repo operacije održane ove godine HNB je bankama plasirala 993,4 mil. kuna što je znatno niži iznos od inicijalno planiranih 3,2 mlrd. kuna. Slabiji od očekivanja odaziv investitora odraz je prisutne visoke razine likvidnosti u sustavu uz istovremeno još uvijek slabu potražnju za domaćim kreditima. HNB je nastavila i s održavanjem redovitih tjednih obratnih repo aukcija na kojoj je prošli tjedan bankama plasirala 280 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,30% na tjedan dana.

Obzirom na visoku razinu likvidnosti u sustavu od oko 6,5 milijardi kuna kamatne stope na novčanom tržištu nisu zabilježile značajnije promjene. U utorak je održana je i aukcija trezorskih zapisa na kojoj je Ministarstvo financija izdalo 1,7 mlrd. kunskih te 3 mil. vk trezoraca. Pojačan interes investitora rezultirao je novim padom prinosa pri čemu se prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis spustio na 0,70% (-10bp), a prinos na vk trezorac iste ročnosti pao je na 0,10% (-7bp). Prinos se dodatno spustio i na kunski trezorski zapis ročnosti 6 mjeseci (za 15bp na 0,30%).

Nova aukcija trezorskih zapisa najavljena je za sutra na kojoj Ministarstvo financija namjerava izdati 700 mil. kunskih te 10 mil. kuna trezorskih zapisa uz valutnu klauzulu (dok je na dospijeću jednak iznos kunskih te 20,3 mil. vk trezoraca.). Obzirom na snažan interes domaćih investitora na prethodnih nekoliko aukcija ne isključujemo i dodatne pritiske na pad prinosa.

Na domaćem deviznom tržištu, uslijed povećane potražnje za devizama (uglavnom od strane bankarskog i korporativnog sektora) protekli tjedan je započeo s blažim deprecijacijskim pritiscima na kunu. No do kraja tjedna tržišni tečaj EUR/HRK stabilizirao se oko razina 7,52 kuna za euro.

Ovog tjedna očekujemo stabilno trgovanje EUR/HRK unutar raspona od 7,52 i 7,54 kuna za euro bez većih oscilacija na tjednoj razini. Lagano slabljenje kune u odnosu na euro uobičajeno za ovaj dio godine podržano je i snažnijim rastom uvoza odnosno pogoršanjima u robnoj razmjeni. S druge strane očekivani tečaj od 7,60 kuna za euro na kraju godine izložen je riziku ostvarenja na nižim razinama s obzirom na to da kuna podršku pronalazi u solidnom višku na tekućem računu bilance plaćanja, bitno smanjenim fiskalnim rizicima, priljevu deviza na osnovi produljenja sezone, jačanju investicijske aktivnosti, pozitivnoj neto inozemnoj poziciji banaka te rastućoj potražnji za kunskim kreditima. Niži prosječni tečaj EUR/HRK u 2016. u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljima rasta gospodarstva više izložena aprecijacijskim pritiscima.

Tagovi: trezorski zapisi, prinosi, obveznice, hrvatske obveznice, Ministarstvo financija, kuna
PROČITAJ I OVO
Bitcoin uzletio do novog rekorda
REKORDI
Bitcoin uzletio do novog rekorda
NEW YORK - Bitcoin je u utorak uzletio do novog rekorda više od 63.000 američkih dolara, dok ulagači iščekuju dugo očekivani burzovni debi Coinbasea.
Dolar u blagom plusu, u fokusu američki podaci o inflaciji
FOREX
Dolar u blagom plusu, u fokusu američki podaci o inflaciji
LONDON - Tečaj dolara u utorak je blago ojačao prema šest najvažnijih svjetskih valuta, poduprt jačanjem prinosa na američke državne obveznice uoči objave najnovijeg podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi investitorima trebao dati daljnje smjernice.
Udjel bitcoina na tržištu kriptovaluta najmanji u dvije godine
KRIPTOVALUTE
Udjel bitcoina na tržištu kriptovaluta najmanji u dvije godine
NEW YORK - Udjel bitcoina na tržištu kriptovaluta najniži je u dvije godine pod utjecajem strelovitog rasta XRP-a i ethera posljednjih tjedana.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno uoči važnih gospodarskih izvješća i sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i izvješća koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE