GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen pad prinosa na trezorske zapise

Nastavljen pad prinosa na trezorske zapise
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2016 / 10:07
Autor: RBA analize
ANALIZA - Hrvatska narodna banka prošli je tjedan održala i posljednju strukturnu repo aukciju od ukupno četiri najavljene za ovu godinu. Na aukciji je ukupno plasirano 47,5 mil. kuna na rok od četiri godine po kamatnoj stopi od 1,40%.
Ukupno u četiri strukturne repo operacije održane ove godine HNB je bankama plasirala 993,4 mil. kuna što je znatno niži iznos od inicijalno planiranih 3,2 mlrd. kuna. Slabiji od očekivanja odaziv investitora odraz je prisutne visoke razine likvidnosti u sustavu uz istovremeno još uvijek slabu potražnju za domaćim kreditima. HNB je nastavila i s održavanjem redovitih tjednih obratnih repo aukcija na kojoj je prošli tjedan bankama plasirala 280 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,30% na tjedan dana.

Obzirom na visoku razinu likvidnosti u sustavu od oko 6,5 milijardi kuna kamatne stope na novčanom tržištu nisu zabilježile značajnije promjene. U utorak je održana je i aukcija trezorskih zapisa na kojoj je Ministarstvo financija izdalo 1,7 mlrd. kunskih te 3 mil. vk trezoraca. Pojačan interes investitora rezultirao je novim padom prinosa pri čemu se prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis spustio na 0,70% (-10bp), a prinos na vk trezorac iste ročnosti pao je na 0,10% (-7bp). Prinos se dodatno spustio i na kunski trezorski zapis ročnosti 6 mjeseci (za 15bp na 0,30%).

Nova aukcija trezorskih zapisa najavljena je za sutra na kojoj Ministarstvo financija namjerava izdati 700 mil. kunskih te 10 mil. kuna trezorskih zapisa uz valutnu klauzulu (dok je na dospijeću jednak iznos kunskih te 20,3 mil. vk trezoraca.). Obzirom na snažan interes domaćih investitora na prethodnih nekoliko aukcija ne isključujemo i dodatne pritiske na pad prinosa.

Na domaćem deviznom tržištu, uslijed povećane potražnje za devizama (uglavnom od strane bankarskog i korporativnog sektora) protekli tjedan je započeo s blažim deprecijacijskim pritiscima na kunu. No do kraja tjedna tržišni tečaj EUR/HRK stabilizirao se oko razina 7,52 kuna za euro.

Ovog tjedna očekujemo stabilno trgovanje EUR/HRK unutar raspona od 7,52 i 7,54 kuna za euro bez većih oscilacija na tjednoj razini. Lagano slabljenje kune u odnosu na euro uobičajeno za ovaj dio godine podržano je i snažnijim rastom uvoza odnosno pogoršanjima u robnoj razmjeni. S druge strane očekivani tečaj od 7,60 kuna za euro na kraju godine izložen je riziku ostvarenja na nižim razinama s obzirom na to da kuna podršku pronalazi u solidnom višku na tekućem računu bilance plaćanja, bitno smanjenim fiskalnim rizicima, priljevu deviza na osnovi produljenja sezone, jačanju investicijske aktivnosti, pozitivnoj neto inozemnoj poziciji banaka te rastućoj potražnji za kunskim kreditima. Niži prosječni tečaj EUR/HRK u 2016. u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljima rasta gospodarstva više izložena aprecijacijskim pritiscima.

Tagovi: trezorski zapisi, prinosi, obveznice, hrvatske obveznice, Ministarstvo financija, kuna
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE