GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen pad prinosa na trezorske zapise

Nastavljen pad prinosa na trezorske zapise
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2016 / 10:07
Autor: RBA analize
ANALIZA - Hrvatska narodna banka prošli je tjedan održala i posljednju strukturnu repo aukciju od ukupno četiri najavljene za ovu godinu. Na aukciji je ukupno plasirano 47,5 mil. kuna na rok od četiri godine po kamatnoj stopi od 1,40%.
Ukupno u četiri strukturne repo operacije održane ove godine HNB je bankama plasirala 993,4 mil. kuna što je znatno niži iznos od inicijalno planiranih 3,2 mlrd. kuna. Slabiji od očekivanja odaziv investitora odraz je prisutne visoke razine likvidnosti u sustavu uz istovremeno još uvijek slabu potražnju za domaćim kreditima. HNB je nastavila i s održavanjem redovitih tjednih obratnih repo aukcija na kojoj je prošli tjedan bankama plasirala 280 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,30% na tjedan dana.

Obzirom na visoku razinu likvidnosti u sustavu od oko 6,5 milijardi kuna kamatne stope na novčanom tržištu nisu zabilježile značajnije promjene. U utorak je održana je i aukcija trezorskih zapisa na kojoj je Ministarstvo financija izdalo 1,7 mlrd. kunskih te 3 mil. vk trezoraca. Pojačan interes investitora rezultirao je novim padom prinosa pri čemu se prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis spustio na 0,70% (-10bp), a prinos na vk trezorac iste ročnosti pao je na 0,10% (-7bp). Prinos se dodatno spustio i na kunski trezorski zapis ročnosti 6 mjeseci (za 15bp na 0,30%).

Nova aukcija trezorskih zapisa najavljena je za sutra na kojoj Ministarstvo financija namjerava izdati 700 mil. kunskih te 10 mil. kuna trezorskih zapisa uz valutnu klauzulu (dok je na dospijeću jednak iznos kunskih te 20,3 mil. vk trezoraca.). Obzirom na snažan interes domaćih investitora na prethodnih nekoliko aukcija ne isključujemo i dodatne pritiske na pad prinosa.

Na domaćem deviznom tržištu, uslijed povećane potražnje za devizama (uglavnom od strane bankarskog i korporativnog sektora) protekli tjedan je započeo s blažim deprecijacijskim pritiscima na kunu. No do kraja tjedna tržišni tečaj EUR/HRK stabilizirao se oko razina 7,52 kuna za euro.

Ovog tjedna očekujemo stabilno trgovanje EUR/HRK unutar raspona od 7,52 i 7,54 kuna za euro bez većih oscilacija na tjednoj razini. Lagano slabljenje kune u odnosu na euro uobičajeno za ovaj dio godine podržano je i snažnijim rastom uvoza odnosno pogoršanjima u robnoj razmjeni. S druge strane očekivani tečaj od 7,60 kuna za euro na kraju godine izložen je riziku ostvarenja na nižim razinama s obzirom na to da kuna podršku pronalazi u solidnom višku na tekućem računu bilance plaćanja, bitno smanjenim fiskalnim rizicima, priljevu deviza na osnovi produljenja sezone, jačanju investicijske aktivnosti, pozitivnoj neto inozemnoj poziciji banaka te rastućoj potražnji za kunskim kreditima. Niži prosječni tečaj EUR/HRK u 2016. u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljima rasta gospodarstva više izložena aprecijacijskim pritiscima.

Tagovi: trezorski zapisi, prinosi, obveznice, hrvatske obveznice, Ministarstvo financija, kuna
PROČITAJ I OVO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
INOVATIVNO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
LONDON - Britanska tvrtka za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu.
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 18,4 miliona dinara (156,4 hiljade evra), dok su indeksi zabeležili negativne rezultate.
Zagrebačka burza: Indeksi blago rasli, Podravka u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago rasli, Podravka u fokusu investitora
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela nastavak pozitivnog niza, ali i prilično mršav promet.
Dolar bez većih promjena u odnosu na najvažnije valute
FOREX
Dolar bez većih promjena u odnosu na najvažnije valute
LONDON - Tečaj dolara u srijedu nije bilježio veće promjene u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na deviznim tržištima nakon stabilizacije prinosa na državne obveznice.
Europski indeksi rastu treći dan zaredom
RAST
Europski indeksi rastu treći dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a ohrabrile su ih i najave popuštanja restriktivnih mjera u Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE