GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakić: Zdravstveni proračun neće se bitno smanjiti, ali će se iz njega vraćati dugovi

Nakić: Zdravstveni proračun neće se bitno smanjiti, ali će se iz njega vraćati dugovi
ZDRAVSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2016 / 11:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovogodišnja sredstva za zdravstvenu zaštitu neće se značajno smanjiti u odnosu na lanjska, tako da će i dalje iznositi nešto više od 22 milijarde kuna, ali će se iz tih sredstava morati vraćati dugovi iz ranijih godina, koji zasad iznose oko 2,5 milijarde kuna, najavljuje ministar zdravlja Dario Nakić.
Nakić je u izjavi za Hinu potvrdio da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i dalje ostati izvanproračunski fond.

"Sredstva HZZO-a ostat će na istoj razini, ali budući da nemamo mogućnosti za dodatna sredstva, iz proračuna HZZO-a morat će se vraćati dugovi koji su sada na razini 2,5 milijarde kuna, a vidjet ćemo je li to i konačni iznos duga", rekao je Nakić.

Proračun samog Ministarstva zdravlja, kaže Nakić, bit će nešto manji jer se planiraju uštede u iznosu od 65 milijuna kuna.

Ukupna sredstva Ministarstva zdravlja, koja uključuju transfer iz državnog proračuna za zdravstveni sustav, sredstva za investicije i funkcioniranje Ministarstva zdravlja trebala bi iznositi oko 2,85 milijarde kuna, no Nakić napominje kako još treba definirati iznos za financiranje Imunološkog zavoda, koji je lani preuzela država.   

Najveći dio dugova čine dospjeli i nedospjeli dugovi bolnica koje su, nakon sanacije u 2014. i 2015. godini, napravile novih 2,1 milijardu kuna obveza.

Nakić, koji predlaže prekid sanacije i povratak zdravstvenih ustanova u sanaciji njihovim osnivačima, a među njima i 18 županijskih bolnica, kqže da županije neće s upravljačkim pravima dobiti i teret dugova, jer se bolnice financiraju iz proračuna HZZO-a.

Smatra, međutim, da županije trebaju imati veći utjecaj na funkcioniranje svojih bolnica te da svi zajedno - Ministarstvo, županije i uprave bolnica trebaju dogovoriti način i dinamiku vraćanja novonastalih dugova iz prihoda ustanova.

Preuzimajući resor, Nakić je najavio racionalizaciju i financijsku stabilizaciju, kako bi se postigle dodatne uštede unutar sustava. Tome bi trebale pridonijeti reformske mjere, među kojima je kao prva najavljena reforma hitne medicinske službe, te pronalaženje dodanih izvora financiranja kroz dopunsko i dodatno osiguranje i uvođenje usluga nadstandarda.
Tagovi: Dario Nakić, zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
FOREX
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
LONDON - Tečaj dolara u utorak se zadržao blizu najniže razine u gotovo sedam tjedana prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, a euro je dodatno ojačao jer su investitori optimističniji u vezi dinamike cijepljenja u Europi.
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo gotovo 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa, što je 139 milijuna kuna više od planiranoga, pri čemu su trezorci s rokom dospijeća za godinu dana plasirani po kamatnoj stopi od svega 0,02 posto.
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE