GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najviše otpuštaju Ina, Podravka, HT i Končar

Najviše otpuštaju Ina, Podravka, HT i Končar
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2014 / 15:35
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - U ovom tjednu je u medijima aktualna još jedna priča o tome da neka kompanija smanjuje broj radnika, a to je ovaj put Ina.
Budući da smo nedavno čitali o tome kako slično planiraju Croatia osiguranje (sada član Adris grupe), Đuro Đaković, HT i još neki, odlučili smo pogledati kako se u zadnjoj godini promijenio broj zaposlenih u kompanijama čije dionice spadaju pod CROBEX. Usporedili smo podatke koje su kompanije objavile na ZSE na kraju prvog polugodišta 2014. s podacima iz istog perioda lani.

Na kraju 1H 2014. kompanije su zajedno zapošljavale 71.875 radnika, što je za 2.011 ili 2,9% više nego u istom periodu lani. Ipak, treba uzeti u obzir da su u Adris ove godine uključeni zaposlenici Croatia osiguranja (njih 3.801) što nije bio slučaj u ranijim godinama. Bez toga bi ukupan broj zaposlenih u ovom polugodištu bio manji za 2,6% na godišnjoj razini.

Od 25 članica CROBEX-a rast broja zaposlenih na godišnjoj razini je zabilježilo njih 10, nepromijenjen broj ima samo Uljanik plovidba, dok ostali bilježe pad. Rastu su, osim već spomenutog Adrisa čiji se broj zaposlenika povećao ukupno za 3.956 ili 88,4%, najviše doprinijeli AD Plastik s rastom od 165 zaposlenih (5,9%), Viadukt sa 160 zaposlenih (10,5%), Atlantic grupa sa 141 zaposlenim (3,2%) i Ericsson Nikola Tesla s 90 zaposlenih (5,3%). Ledo (0,8%) i Đuro Đaković (2,1%) su zabilježili apsolutni porast broja za 23, Arenaturist za 22 (2,9%), Jadroplov za 3 (6,7%), a RIZ-Odašiljači za 2 (0,9%).

Apsolutno najveće smanjenje broja zaposlenih su zabilježili Ina (-450 ili -3,3%), Podravka (-387 ili -6,5%), HT (-326 ili -5,4%), Končar (-257 ili -6,7%), Varteks (-206 ili -10,9%) te Petrokemija (-191 ili -7,7%), dok su relativno najveći pad zabilježili Vupik (-108 ili -18,3%) i Atlantska plovidba (-63 ili -12,3%).

www.icapital.hr

Tagovi: radnici, otpuštanja, Ina, Podravka, Hrvatski Telekom, Končar EI, Đuro Đaković, AD Plastik, ZSE:ADPL-R-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:HT-R-A, CROBEX
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro Crobex indeksi porasli više od 1,5 posto, prateći kretanja na europskim tržištima, no time su samo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju.
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAHTJEVI
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAGREB - Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zbog epidemije koronavirusa žurno donose mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki.
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TOKYO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci iz Kine potaknuli nadu u oporavak gospodarskih aktivnosti, premda su u drugim zemljama dijelovi gospodarstva zbog širenja koronavirusa i dalje paralizirani.
Wall Street porastao na početku tjedna
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u zdravstvenom sektoru, jer ulagači kupuju dionice onih kompanija koje bi mogle bolje podnijeti udar koronavirusa na gospodarstvo.
Beogradska berza: Potonulo raspoloženje investitora, indeksi skliznuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Potonulo raspoloženje investitora, indeksi skliznuli
BEOGRAD - Apatično trgovanje, slab promet i mali pad vrednosti BELEX indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE