GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najviše noćenja u privatnom smještaju

Najviše noćenja u privatnom smještaju
TURISTIČKI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2012 / 10:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Turisti su u Hrvatskoj u kolovozu ove godine ostvarili noćenja u 2.326 komercijalnih objekata kolektivnog smještaja i 55.508 kućanstva sa ukupno 805.489 stalnih kreveta, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Pritom se 86,4 posto ili 696.124 kreveta, u kojima su u kolovozu ostvarena turistička noćenja, odnosi na tri vrste smještaja - u kućanstvima, hotelima i kampovima.

Najviše kreveta, 45,5 posto od ukupnog broja ili 366.766, bilo je u 55.508 kućanstva koje se bave komercijalnim iznajmljivanjem smještaja. S 27 postotnim udjelom, ili 216.082 mjesta/kreveta slijedi 219 kampova.

Smještajni kapaciteti u 631 hotelu pak iznose 113.276 kreveta, što je udio malo veći od 14 posto u ukupnom broju 'komercijalinih' postelja u hrvatskom turizmu.

U te tri vrste smještaja ostvareno je i najviše noćenja i u kolovozu i u osam mjeseci ove godine, pri čemu je u kolovozu najviše noćenja, 9 milijuna, ili 3,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu bilo u kućanstvima.

Kampovi su na drugom mjestu s 5,6 milijuna noćenja u kolovozu ili porastom od 1,5 posto, dok su hoteli sa 3,3 milijuna noćenja imali rast od 1 posto.

Slična je situacija i u osam mjeseci ove godine jer od ukupnih 53 milijuna turističkih noćenja najviše je, ili gotovo 37 posto ostvareno u privatnim smještajnim kapacitetima, dok su na drugom mjestu kampovi s udjelom od 26,4 posto, a na trećem hoteli u kojima je bilo 23 posto od ukupnih noćenja.

Sve te tri, glavne vrste smještaja u hrvatskom turizmu, u osam su mjeseci zabilježile i poraste noćenja u odnosu na prošlu godinu, a najveći, od 7 posto, zabilježen je u kampovima sa 14 milijuna noćenja.

U kućanstvima je bilo 19,4 milijuna noćenja ili 2,1 posto više, dok je 12,1 milijun noćenja u hotelima porast od 2 posto.

Ipak, u hotele je došlo najviše turista, 34,5 posto od ukupnih 9,5 milijuna dolazaka u osam mjeseci, odnosno 3,3 milijuna, što je za hotele porast od 2,4 posto.

Dolazaka turista u privatni smještaj bilo je 2,7 milijuna ili 1,4 posto više, a u kampovima 2 milijuna ili 4,7 posto više.

Tagovi: privatni smještaj, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
TURIZAM
Egipat optimističan, broj turista raste od početka godine
KAIRO - Egipat bilježi rast broja turista od početka godine, na sadašnjih oko pola milijuna mjesečno, što ulijeva optimizam da će njihov broj porasti i u cijeloj godini, rekao ministar turizma i starina Khaled El-Enany.
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
POSLJEDICE
Indijska zdravstvena kriza teško pogodila brodarski sektor
ANALIZA - Uz Filipine i Kinu, Indija je jedna od najvećih zemalja u kontekstu broja pomoraca za globalnu brodarsku industriju.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE