GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najviše nezakonitog zapošljavanja u Holdingu u mandatu Ive Čovića

Najviše nezakonitog zapošljavanja u Holdingu u mandatu Ive Čovića
ZATAŠKANA REVIZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2014 / 09:16
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - Početkom rujna 2010. djelatnici Državnog inspektorata ušli su u Zagrebački holding. Došli su po anonimnoj prijavi da neki zaposlenici rade na mjestima za koja jednostavno nemaju odgovarajući stručnu spremu.
Puna tri dana provjeravali su navode iz prijave i već 18. listopada donijeli prekršajni nalog. Tadašnjeg predsjednika Uprave Ivu Čovića i njegovu desnu ruku Branimira Delića, koji je bio član Uprave i zadužen za obavljanje poslova u vezi s radno-pravnim statusom djelatnika, okrivili su da su kao pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi postupili suprotno Zakonu o radu. Čoviću je napisana novčana kazna od 31.000 kuna dok je Delić kažnjen sa 4000 kuna, piše Jutarnji list.

Zaposlenici Zlatko Franc, koji je imao srednju stručnu spremu i bio rukovoditelj odjela 3 u sektoru za informatiku i telekomunikaciju, za što je trebala visoka stručna sprema, i Davor Šarić, koji je također imao SSS a bio koordinator poslova 5, za što je trebao VSS, nisu bili kažnjeni. Oboje su, prema nekim nagađanjima, tako imali plaću višu od 10 tisuća kuna.

Ono što povezuje ovu četvoricu, kasnije će pokazati interna revizja Holdinga, jest to što su svi ranije bili zaposleni u HEP-u.

Prekršajni nalog Državnog inspektorata u kojem su krivima proglašeni Čović i Delić prvi je službeni zapis da se u Holdingu zapošljavalo mimo Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

I svakako nije jedini.

Neslužbeno se o tome, da budemo posve jasni, pričalo već od prvog dana otkako je Holding, kao tvrtka u kojoj su objedinjene sva komunalna gradska poduzeća, počeo s radom početkom 2006. i kada je na njegovo čelo došao nedavno uhićeni Slobodan Ljubičić, ali i kasnije kako pokazuje prekršajni nalog Inspektorata s njegovim nasljednikom Čovićem.

Interna revizija Holdinga otkrila je da je od 12.555 radnika, koliko ih je do lani radilo u Holdingu, njih čak 1639 bilo zaposleno na radnim mjestima za koja nisu imali odgovarajuću stručnu spremu propisanu Pravilnikom o sistematizaciji.

Izračunato je isto tako da se samim tim troškovi osoblja dodatno terete za čak 2,36 milijuna kuna mjesečno, što je pak 28,4 milijuna kuna godišnje. Ako se uzme u obzir da je takva situacija vladala od 2006. godine, ispada da je zbog zapošljavanja mimo sistematizacije Holding u proteklih osam godina oštećen za čak 227 milijuna kuna!

Kako se zapošljavalo u Holdingu? Uglavnom telefonom.

Iako su se oni koji su zvali i oni koji su se javljali pravdali kako se radnici koji se zapošljavaju stručni, odgovorni i radišni, glavni razlog za dobivanje posla bila je, kako su mediji često upozoravali, politička stranka.

Holding je od osnutka bio SDP-ov, u manjoj mjeri i od SDP-ovih koalicijskih partnera poput HNS-a, ali su svoja mjesta u njemu znali pronaći i HDZ-ovi, HSLS-ovi, HSS-ovi ljudi.

Prema lako provjerljim podacima, do lipnja 2013. godine broj zaposlenih u Holdingu rastao je otprilike ovako.

Te 2006. u Holdingu je za vrijeme prvog Ljubičićeva mandata radilo 11.656 radnika, dok je do njegova odlaska 2008. godine Holding brojio 11.880 radnika. Do ponovnog dolaska Ljubičića u srpnju 2013. godine, dakle za vrijeme SDP-ovca Ive Čovića u Holdingu je radilo točno 12.555 radnika.

U prvoj godini drugog mandata Ljubičića, odnosno od srpnja 2013. do kraja rujna 2014. u Holdingu je broj zaposlenih smanjen za više od 2000 ljudi, a gotovo 20 posto otišlo je zbog lažiranja diploma i svjedožbi.

U razdoblju od 2008. do sredine 2013. godine najviše je zaposleno u Direkciji Holdinga. Sa 20, Direkcija se umnožila gotovo 11 puta, odnosno narasla je na 214 zaposlenika.

U slučaju novih 68 radnika u Direkciji, radilo se o klasičnom novom zapošljavanju, iako je od 20. siječnja 2009. godine Skupština Holdinga, u kojoj je jedini član bio Milan Bandić, donijela naputak o zabrani zapošljavnja. Iako je krajem godine Bandić izašao iz SDP-a, a samim tim izgubio nadozor nad Gradskom skupštinom, ali i u Holdingu jer je od tada u Skupštini Holdinga sjelo još 10 novih ljudi, njegova odluka o zabrani zapošljavanja nije promijenjena, što baca sumnju da su gotovo sva nova zapošljavanja odobrena mimo zakona.

No osim toga, interna revizija Holdinga lani je utvrdila da su od 68 novozaposlenih čak 24 radnika bila raspoređena na mjesta za koja nisu imala propisanu stručnu spremu propisanu Pravilnikom rada u direkciji.

Naravno, radilo se o tome da novozaposleni dobiju bolje koeficijente nego što zaslužuju stručnom spremom. Voditelji projekata s višom stručnom spremom tako bi dobivali koeficijent 6 za obračun plaće iako su zbog stručne spreme mogli dobiti najviše koeficijent od 2,95.

Tagovi: Zagrebački holding, Ivo Čović, Branimir Delić, Državni inspektorat, nezakonito zapošljavanje, Slobodan Ljubičić, Milan Bandić, SDP
PROČITAJ I OVO
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
TURIZAM
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
INTERVJU - "Prednost je sigurno blizina tako da će automobili i ove godine biti glavno sredstvo dolaska. Ne zato što aviolinija neće biti, nego zato što vlastiti automobil daje individualizam."
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
PESTICIDI
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
ZAGREB - Nova strategija održivog razvoja poljoprivrede u Europskoj uniji najavljuje drastično smanjenje upotrebe pesticida što će značajno utjecati na velik dio poljoprivrednika, a posebno na vinogradare.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice i nadi ulagača u ubrzanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize, no trgovalo se nesigurno zbog strahovanja od jačanja inflacije.
Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?
EU TRAŽI RJEŠENJE
Covid putovnice: Kako će izgledati putovanja ovog ljeta?
ZAGREB - Nakon što je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ovaj tjedan najavila da razmišljaju o uvođenju "Digitalnog zelenog certifikata" za lakši prelazak granice, postalo je jasno da se na razini Unije definitivno traži zajedničko rješenje za ponovno pokretanje putničkog prometa među zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE