GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najviše kredita u Societeu, a štednje u CKB

Najviše kredita u Societeu, a štednje u CKB
CRNOGORSKE BANKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2016 / 09:34
Autor: SEEbiz / Pobjeda
PODGORICA - Najviše kredita na kraju prošle godine imala je Societe Generale Montenegrobanka blizu 301 milion, a depozita CKB preko 478 miliona eura, pokazuju podaci o poslovanju banaka na kraju prošle godine.
Ukupni krediti banaka na kraju novembra prošle godine iznosili su 2,5 milijarde, što je 3,5 odsto više nego godinu ranije, dok je štednja porasla 16,9 odsto na 2,6 milijardi. Societe Generale u kreditima i potraživanjima od klijenata na kraju prošle godine imala je 300,7 miliona, a depoziti su iznosili 336 miliona. U CKB-u krediti i potraživanja od klijenata su dostigli 283,4 miliona, a depoziti 478,4 miliona.

NLB je u kreditima imala 255 miliona eura, a u štednji 380 miliona. Erste banka u kreditima je imala 235 miliona, a u depozitima274 miliona. Krediti i potraživanja od klijenata u Hipotekarnoj banci su bili 187,9 miliona, dok je štednja 317 miliona eura. Prva banka je u kreditima imala 173,9 miliona, a u depozitima 267 miliona.

Hypo banka je imala 147,8 miliona eura kredita, a 128 miliona su bili depoziti. U Atlas banci krediti su bili 142,8 miliona, a depoziti 194 miliona, a u Komercijalnoj banci Budva 51,6, odnosno 77 miliona eura. Krediti u Lovćen banci bili su 44,7 miliona, a depoziti 40 miliona, a u Univerzal kapital banci 33,6 miliona kredita i 72 miliona štednje.

Investbanka Montenegro u kreditima je imala 26,2 miliona, a u depozitima 23 miliona, a Zapad banka 19,4 milio na kredita i 46 miliona depozita. Najmanje kredita bilo je u Ziraat banci 2,4 miliona i 701.000 eura depozita. Banke su na nivou sistema na kraju prošle godine oko 74 odsto kredita potraživale od privrede i stanovništva. Depoziti stanovništva su krajem prošle godine iznosili 1,4 milijarde eura, od čega je 59,7 odsto oročenih.

Iz Hypo Alpe Adria banke juče su objasnili da je za gubitak na kraju prošle godine, koji je iznosio 20,6 miliona eura, najveći krivac primjena Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) i rezervacije za potencijalne gubitke.

Gubitak je uslovljen i rezervacijama za potencijalne gubitke obračunate prema standardima Basel II, kao i prema još strožijoj metodologiji obračuna koju su zahtijevali novi vlasnici, Advent international i EBRD objasnili su iz ove banke.

Oni kažu da je nesumnjiv dokaz buduće poslovne stabilnosti HAAB činjenica da naš koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 13,2 odsto.

Troškovi zaposlenih najveći su lani bili u CKB-u 12,5 miliona eura, na drugom mjestu je NLB sa 7,7 miliona eura, a na trećem Erste sa 7,6 miliona. Societe Generale je za zaposlene potrošila 7,2 miliona, Hipotekarna 4,6, Prva banka 4,5, Atlas banka 4,4, HAAB četiri miliona, Komercijalna banka Budva 2,57 miliona, Lovćen banka dva miliona, Univerzal kapital 1,1 milion, Zapad banka 897.000 eura,

Invest banka Montenegro 671.000, a Zirat banka 484.000 eura.

Tagovi: Societe Generale Montenegrobanka, Crnogorska komercijalna banka, Investbanka Montenegro, Ziraat banka, Erste, Hipotekarna banka, Hypo Alpe-Adria banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su u odnosu na petak pali, a promet je povećan.
Dubrovnik među najboljim kongresnim destinacijama u regiji
PRIZNANJA
Dubrovnik među najboljim kongresnim destinacijama u regiji
ZAGREB - Dubrovnik je za 2021. najbolja kongresna destinacija srednje i jugoistočne Europe u kategoriji do 1200 sudionika, prema regionalnom specijaliziranom časopisu za poslovni turizam Kongres Magazine.
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
RUDARENJE
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
NEW YORK - Energetski i hardverski zahtjevan proces verifikacije transakcija na bitcoinovom blockchainu, poznat i kao rudarenje, u svojoj biti je kompliciran, obično skup, a isplativ tek ako imate relativno jeftinu struju i a zarađene bitcoine prodajete kada im je cijena povoljna.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi nastavili uspon četvrti tjedan zaredom, pri čemu su porasle cijene dionica u svim sektorima, no uz manji promet nego tjedan ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE