GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najveći skok njemačke burze od studenog 2021.

Najveći skok njemačke burze od studenog 2021.
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 20:34
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Unatoč još uvijek visokoj inflaciji i svim neizvjesnostima u gospodarstvu, njemačka burza dobro stoji. Glavni industrijski indeks Dax (Dax) u petak je dosegao rekordnu vrijednost, najveću u posljednjih godinu i pol.

Od četvrtka, Dax je skočio 0,8 posto na 16.292 boda, srušivši rekord iz studenog 2021. Nakon stagnacije nešto ispod 16.000 bodova u proteklih sedam dana, oprezni optimizam i živahnost donijeli su napredak u sporu oko ograničenja američkog duga.

Dosadašnji rekord od 16.290 bodova bio je, dakle, prije rata u Ukrajini i antiinflacijskog podizanja ključnih kamata, koji su prošle godine srušili burze diljem svijeta. Dax je ponovno postao bolji na jesen, nakon što je u rujnu pao na gotovo 12.000 bodova.

Snažan oporavak potaknut je ukidanjem strogih epidemioloških mjera u Kini krajem prošle i početkom ove godine. Iako kinesko gospodarstvo, pokretač globalne ekonomije, i dalje posrće, prvenstveno u industriji, ima i pozitivnih signala.

Europski proizvođači automobila, luksuzne robe i sportske opreme potvrđuju zdrav oporavak prometa na kineskom tržištu, iako se ne čini da će se snažan uzlet iz prvog tromjesečja održati tijekom cijele godine, rekao je analitičar DZ banke Sven Streibel nedavno.

Fotografija: Boris Roessler/dpaŽ

Tagovi: dEUTSCHE bOERSE, dax, NJEMAČKO TRŽIŠTE KAPITALA
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE