GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najmoćniji među najkorumpiranijima: Karamarkov povratak u HDZ početak je kraja Jadranke Kosor

Najmoćniji među najkorumpiranijima: Karamarkov povratak u HDZ početak je kraja Jadranke Kosor
RAZLOG POVRATKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2011 / 17:39
Autor: Domagoj Margetić
KOLUMNA - Afera o crnim HDZ-ovim financijskim fondovima koje je vodila stranačka blagajnica Branka Pavošević, svakako je otvorila pitanje budućnosti HDZ-a.

Ne pitanje njegovog opstanka na vlasti, nego uopće pitanja opstanka kao političke organizacije. S jedne strane stranku potresaju korupcijski skandali, s druge strane nameće se i pitanje treba li neka od nadležnih institucija zbog umiješanosti HDZ-a u organoizirani kriminal i korupciju pokrenuti postupak njegovog brisanja iz registra političkih stranaka, te zapljene stranačke imovine i financija; a tek se kao treće postavlja pitanje kakav će to točno HDZ uopće izaći na parlamentzarne izbore. Hoće li to biti Kosoricin tek kozmetički reformirani Sanaderov HDZ ili će to biti kao što se može naslutiti neki „novi HDZ“, kakav između redaka najavljuje ponovno učlanjenje Tomislava Karamarka u stranku.

Iako Šeks, prilično nespretno, tvrdi kako je Sanader jedan od glavnih neprijatelja HDZ-a, koji se kao Zorro osvetnik, navodno, osvećuje podmetanjem informacija o crnim stranačkim fondovima, čini se da iza „curenja“ podataka o najnovijoj aferi vezanoj uz korištenje novca iz crnih fondova ipak ne stoji bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a. Naime, nakon što je objavljen podatak o Karamarkovom ulasku u HDZ, sve zapravo izgleda kao klasična Karamarkova paraobavještajna operacija, kojom je neposredno prije ulazak u HDZ odlučio dodatno disciplinirati čelne ljude vladajuće stranke, ali i poslati poruku premijerki Kosor da i njoj može „doći glave“, ukoliko poželi. Ovo je završna Karamarkova paraobavještajna operacija, na krilima koje je odlučio preuzeti HDZ.

Njegov nagli ulazak u stranku, i to u trenutku kada stranku potresaju brojne korupcijske afere i dokazi o tomu da ta stranka zapravo funkcionira kao zločinačka organizacija, samo potvrđuju ovu tezu. Jer u bilo kojim drugim uvjetima i odnosima unutar stranke, objektivno Karamarko bi teško mogao provesti svoj plan preuzimanja kontrole nad HDZ-om. Svjestan je bivši šef Sigurnosno obavještajne agencije da se u obavještajnu zajednicu ne bi mogao vratiti nakon mandata na mjestu ministra policije. Jednako tako svjestan je da bi i sam nakon promjene vlasti mogao postati predmetom nekoliko istraga, što o sukobu interesa, što o korupciji, ali i organiziranom kriminalu, s kojim ga povezuju određeni dokazi, dokumenti, svjedoci, ili pak indicije.

Prije ili kasnije, Državno odvjetništvo morat će provjeriti sve te silne navode o Karamarku, uživao on političku zaštitu ili ne. Jedina su mu zaštita, zapravo, dosjei SOA-e kojima raspolaže, strogo povjerljivi podaci i dokumenti hrvatske obavještajne zajednice, operativna izvješća operativaca SOA-e, brojne državne tajne, kojima bi se Karamarko u određenom trenutku mogao poslužiti kako bi ucijenio i čelne ljude DORH-a, ali i moguće buduću vlast, a kako bi se zaštitio od mogućih istraga i kaznenog progona. Opasno je upravo to što se Tomislav Karamarko nije dogodio slučajno. On je projekt tzv. Gregurićevog klana, u biti neke vrste HDZ-ove podorganizacije u sjeni, koja je kontrolirala stranku u vrijeme Franje Tuđmana, sredinom 1990.-ih godina. Odnosno kontrolirali su ključni, operativni dio izvršne vlasti, kao i cijeli proces pretvorbe i privatizacije, ali i najveći dio ekonomsko financijskog sustava u državi.

Nakon 1999. godine ta je struktura zapravo lagano počela gubiti kontrolu, a kako su godine prolazile morali su se osigurati i sami od kaznenog progona i gubitka pozicija financijsko-ekonomske moći. Zato im je prvo Karamarkova pozicija u obavještajnoj zajednici, a potom u MUP-u izvrsno poslužila kako
bi osigurali svoju nedodirljivost. I vidimo, doista, nitko iz Gregurićevog klana nije se našao na udaru optužbi za ratno profiterstvo, manipulacije tajnim računima u ratnim godinama, manipulacijama u postupcima nabavke oružja za Hrvatsku vojsku i tome slično. Jednostavno, Karamarko je bio jamac
zaštite pripadnicima tzv. Gregurićevog klana. Kada se na tom zadatku pokazao lojalan i uspješan, krenula je druga faza projekta Karamarko: preuzimanje HDZ-a, odnosno ponovno preuzimanje kontrole nad pozicijama političke moći.

Niti za taj zadatak u ovom trenutku nije moglo biti idealnijeg kandidata od Karamarka. Upravo zbog njegovih ranijih pozicija na kojima je znao sve o svima. Odnosno, raspolagao je i najosjetljivijim podacima o osobama kako iz vlasti tako i iz oporbe. Na sličan su se način tajnim obavještajnim dosjeima služili pripadnici Gregurićevog klana i 90-ih godina kako bi u strukturama Tuđmanovog režima osigurali svoju nedodirljivost. Karamarko se i petnaestak godina kasnije poslužio sličnim operativnim modelom za dolazak na ključne pozicije moći, koje bi mu u konačnici omogućile preuzimanje HDZ-a. trenutak njegovog ulaska u HDZ, kao niti trenutak istrage o crnim fondovima HDZ-a nije slučajno odabran i „tempiran“.

Jer Karamarko se sada kao tobožnji „borac protiv korupcije“ pojavljuje u kostimu nekog novog spasitelja HDZ-a u do sada neviđenoj krizi koja ozbiljno potresa stranku, pa bi predstavljanjem „novog HDZ-a“, zapravo Karamarko mogao pokušati izvesti jednu od najlukavijih predizbornih prijevara ikada viđenih na ovim prostorima. Međutim, kako bi zauzeo takvu poziciju unutar HDZ-a jasno je da je morao prvo „utopiti“ samu Kosoricu i njezino društvo, istragom o crnim fondovima stranke. Svjedoci smo dakle unutarmafijaških obračuna, a ne nikakve borbe protiv korupcije. U tijeku je rat HDZ-ovih kriminalnih klanova, koji se međusobno prokazuju i cinkaju, i međusobno dilaju novinarima dokaze jedni protiv drugih, kako bi si pokušali osigurati preuzimanje vodstva stranke uoči parlamentarnih izbora. Za neke, poput Darka Milinovića i Božidara Kalmete, ovi obračuni ne predstavljaju samo pitanje političkog opstanka, nego i borbu na sve ili ništa. Borbu klanova u kojoj, izgube li, mogu završiti na nekoj od USKOK-ovih optužnica.

Upravo zbog toga za očekivati je kako je Karamarko upravo s ovim dvojcem dogovorio unutarstranačku trgovinu. U zamjenu za to da ne završe na optužnicama, Milinović i Kalmeta moraju odigrati Karamarkovu igru. Što ne znači da još prije izbora Karamarko neće „skinuti glavu“ i samom Kalmeti kako bi potvrdio svoj status „borca protiv korupcije“. Iako je to malo izgledno, obzirom da mu Kalmeta treba zbog stranačke baze. Karamarko će svoju izbornu bazu sudeći prema nekim izvorima iz HDZ-a potražiti na izbornoj listi za iseljeništvo, pa je upravo zato i krenuo hapsiti antifašističke borce i udarati time na same temelje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske. Jer povicima protiv antifašizma Tomislav Karamarko ruši ustavni poredak ove zemlje i priziva neka druga vremena za koja smo vjerovali da se više ne mogu vratiti i neke ideologije za koje smo vjerovali da ih se više nikako ne može rehabilitirati.

Međutim, to je Karamarkova prava legitimacija. On nije borac protiv korupcije, nego najmoćniji među najkorumpiranijima. Opasan igrač koji godinama zloupotrebljava položaj, ovlasti, institucije i sustav kako bi ostvario svoje ili ciljeve interesne grupe i grupacija s kojima je blisko povezan. I na tom putu Karamarko ne bira ni sredstva niti metode. I dokazao je kako je spreman gaziti preko leševa. Osim toga, ne možemo se ne upitati i o povezanosti njegove tvrtke Soboli sa HDZ-om i korištenjem stranačkih crnih fondova. Naime, ne samo da je Soboli radio određene poslove za HDZ, nego je Karamarkova tvrtka sudjelovala u financiranju predizbornih kampanja njegove današnje stranke, pa bi i te financijske tokove, ako ni zbog čeg drugog a ono zbog sukoba interesa valjalo detaljno istražiti.

Dodatno, prije otprilike dva mjeseca razgovarao sam sa D.Š., bivšim visokopozicioniranim djelatnikom MUP-a, koji danas kao „vanjski“ konzultant radi za Soboli. On mi je ispričao monstruoznu priču o tomu kako je HDZ posredstvom Karamarka angažirao Soboli za paraobavještajne aktivnosti protiv oporbenih čelnika i stranaka.

„Tražimo sve, od osobnih financijskih i poslovnih detalja o poslovima čelnika SDP-a do fondova iz kojih se financira SDP i druge oporbene stranke. Posebno nas zanimaju crni fondovi“, rekao mi je tada D.Š. jer je od mene pokušavao doznati imam li i ja nekih dokumenata koje bi mu mogao ustupiti za tu svrhu. Drugim riječima, tvrtka koju se vlasnički povezuje s Karamarkom s HDZ-om je ugovorila ilegalno špijuniranje oporbe.

Iako su podaci i o ovoj paraobavještajnoj aferi ministra policije „procurili“ u javnost, ozbiljnijih reakcija nije bilo. Ali niti demantija. A, kako kažu naši ljudi, „gdje ima dima ima i vatre“. U svakom slučaju, rat kriminalnih klanova u HDZ-u je započeo, rat ne samo za poluge političke moći, nego rat za preuzimanje moćne zločinačke organizacije i kontrole nad svim njezinim klanovima i s njom povezanim kako obavještajnim, tako i kriminalnim podzemljem, ali i financijskim i ekonomskim centrima moći koje kontroliraju pojedini klanovi izrasli iz HDZ-ove mafije.

Karamarko je, dakle, ovim učlanjenjem u HDZ započeo preuzimanje hrvatske Camorre, pa nam samo ostaje za vidjeti tko će još postati žrtva u tim mafijaškim obračunima, a tko će sve izrasti u Karamarkovog saveznika. Na kraju, scena s konferencije za novinare Jadranke Kosor u središnjici HDZ-a, s Karamarkom iza Kosoricinih leđa, neodoljivo je podsjećala na Sanaderovu noćnu konferenciju za novinare nakon ubojstva Ive Pukanića. I njemu je iza leđa zlokobno stajao isti taj Tomislav Karamarko. Kao zlokobna sjenka onoga tko je trenutni frontmen mafije. Projekt Karamarko u svakom slučaju ulazi u svoju završnu fazu uspona u vrh države i mafije.

Tagovi: Tomislav Karamarko, Jadranka Kosor, Franjo Gregurić, Božidar Kalmeta, Darko Milinović, Ivo Pukanić, Franjo Tuđman, Soboli, SOA, HDZ
PROČITAJ I OVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE