GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najesen novi val poskupljenja hrane

Najesen novi val poskupljenja hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Globalni, ali i lokalni poremećaji u proizvodnji hrane, klimatske promjene, suša, tuča i druge vremenske nepogode, pad svjetskih zaliha, povećana potražnja Kine te smanjeni prinosi u većim izvoznicama poput Brazila, Argentine, SAD-a, Ukrajine i Rusije dižu cijene i u našim trgovinama.

Tješi nas se inflacijom od nekoliko posto na godišnjoj razini, a cijene nekih prehrambenih proizvoda proteklih su nekoliko mjeseci “skočile” i 30-40%. I još će!

Rast cijena počeo je s drastičnim poskupljenjem ulja i šećera, a sad se u veleprodaji i maloprodaji mijenjaju gotovo na dnevnoj razini, doznaje Večernji list od Martina Evačića, predsjednika uprave NTL-a i Udruženja trgovine pri HUP-u.

– Iza nas je godina krize. Kupovna moć građana je slabija, a iako svakodnevno od proizvođača primamo nove cjenike, naše cijene ne rastu ni približno koliko proizvođačke s obzirom na to da je kompetitivnost među trgovcima toliko velika da svi rade sve samo da zadrže kupca. Jedino cijene mesa nisu išle gore – objašnjava Evačić ističući kako nije optimističan.

Suncokretu je cijena skočila s 2,50 kuna na 3,50 do 4 kn/kg, kukuruzu i više nego duplo, s očekivanih 75 do 80 lipa na 1,80 kuna. Stoga će, prema njegovu mišljenju, cijene ulja od jeseni dodatno rasti. Dosad su, ovisno o proizvođaču i robnoj marki, poskupjela u prosjeku 20-30%. A neka i više. Sa 6,99 robne marke ulja nekih trgovaca rasle su i na 11,99, a brendovi poput Zvijezde s 11,99 i na 14,99 kn/l.

– Šećer je dosad poskupio 15- 20%, brašno 2-3%, a tjestenina 10-ak posto. Kruhu je prije dva tri mjeseca cijena u trgovinama rasla 2-3% – objašnjava Evačić. No u pekarnicama poput Pan-peka, neslužbeno doznajemo, kruh je posljednjih nekoliko tjedana i dva puta poskupljivao. Cijene kruha tu su u prosjeku više za 10- ak posto, a nekih kolača, koji su u kratkom roku sa sedam poskupjeli i na 10 kuna – za više od 40%. Direktorica Žitozajednice Nada Barišić kaže kako još nema najava članica o poskupljenjima brašna i pekarskih proizvoda, no to će biti neminovno od jeseni.

– Koliko, svaka firma će odlučiti za sebe. Nisu, naime, porasle samo cijene sirovine. Čitavu godinu proizvođačima raste i cijena svih vrsta ambalaža, papirnih i plastičnih, ulja, maslaca, margarina, transporta, energenata..., o čemu će također ovisiti cijene krajnjih proizvoda. Pšenica je sad presvježa da bi se mljela u brašno, treba malo odstajati, a kako se ove godine za stočnu pšenicu plaćalo koliko lani za premium i prvu klasu (1,15-1,20 kn/kg), jesen će u najmanju ruku biti neizvjesna. Tim više što se još ne zna što će biti sa sojom i kukuruzom – objašnjava Barišić po kojoj svaka promjena može dizati cijene u nebesa i obrnuto. No i ona smatra da slijede poskupljenja svih proizvoda od žitarica, od kruha i brašna do krupice, müslija i drugih žitarica za doručak, keksa, vafla, slastica..., osim ako Vlada, u što sumnja, već na jesen ne nađe prostora u proračunu za najavljeno smanjenje PDV-a na svu hranu.

Litra uvoznog trajnog mlijeka u nekim se trgovačkim lancima još može naći za 3,69 kuna, no mlijeko i fermenti u PET ambalaži od početka srpnja skuplji su za povratnu naknadu, gdjegdje i za manipulativne troškove, odnosno za 50-70 lipa. Zna li se da udio stočne hrane u svim sektorima stočarstva i peradarstva u ukupnoj cijeni iznosi od 60-70% – a u prvih je šest mjeseci tržna cijena kukuruza porasla za oko 30%, ječma za 19%, pšenice za 18%, sojina zrna za oko 50%, sojine sačme za 16%, a suncokretove sačme za 43% – čudi što još nisu drastično porasle i cijene mesa. Tek su neke kategorije piletine te uvozne govedine u pojedinim trgovačkim lancima te mesnicama “išle gore”, doznajemo od direktora Croatiastočara Branka Bobetića.

Uvozna teleća lopatica poskupjela je s 33 na 44 kn, dok se s domaćom junetinom, primjerice lopaticom bez kosti Baby Beefa “akcija” i 18% nižim cijenama (sa 58,99 na 47,89), rebrima i prsima jeftinijim za 25% (sa 39,99 na 29,89 kn/kg). No kako sve više naših sirovina, pšenice, koje ove godine imamo rekordne prinose od 1,1 mil. tona, kukuruza te sojina zrna, jeftino izvezemo, a kasnije uvozimo skupu sirovinu, ni cijene mesa neće još dugo odolijevati trendovima. Pogotovo ako se zna da smo lanjski kukuruz (milijun tona) izvezli za 153 eura po toni, pšenicu za 174, ječam za 155, sojino zrno za 377, a u prva četiri mjeseca ove godine uvozni kukuruz plaćali 199, 213 za pšenicu, 192 za ječam, a sojino zrno čak 451 euro po toni.

Tagovi: hrana, poskupljenje hrane, ulje, ječam, žitarice, uljarice, Martin Evačić, Branko Bobetić, Croatiastočar
PROČITAJ I OVO
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ODOBRENI SVI PROGRAMI
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ZAGREB - Tramišak: Republika Hrvatska među prvim je državama Europske unije kojima su odobreni svi programi za novo programsko razdoblje, a Integrirani teritorijalni program s više od milijardu i pol eura omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i boljitak životnog standarda za sve naše građane.
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu
POTEZI
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu

WASHINGTON - Joe Biden je u petak potpisao zakon koji nameće kolektivni ugovor američkom teretnom željezničkom prometu i ujedno sprječava veći štrajk koji bi mogao biti veoma štetan za gospodarstvo Sjedinjenih Država.

Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
ZAGREB - Zagrebačka je na kraju radnog tjedna ipak iznjedrila ponešto optimizma.
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Dinamika zapošljavanja u SAD-u u studenome se zadržala blizu prosjeka u prethodna tri mjeseca, a stabilna je bila i stopa nezaposlenosti, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
STIŽE EURO
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
ZAGREB - Prvi dan prodaje početnih paketića eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom, u četvrtak u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte kupljeno ih je ukupno 155.233, a unatoč velikom interesu, na šalterima nisu zabilježene veće gužve.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE