GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najbolji fondovski tjedan u godini, Ilirika Gold uzletjela 7,94%

Najbolji fondovski tjedan u godini, Ilirika Gold uzletjela 7,94%
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2013 / 19:34
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.com
ZAGREB - Nakon pretprošlog tjedna koji je bio najlošiji u godini, proteklog su tjedna fondovi zabilježili najbolji tjedan u godini. Od ukupno 84 aktivna, 82 fonda ostvarila su rast vrijednosti, a samo su dva fonda zabilježila pad.
Tjedne promjene svih fondova kreću se u rasponu od 7,94 do -0,46 posto. Ukupno je 41 fond porastao za više od jedan posto. Među 10 fondova s najvećim rastom nalaze se isključivo dionički fondovi, svi s rastom većim od 3,80 posto.

Od ukupno 40 dioničkih fondova, proteklog je tjedna njih 39 poraslo. Najviše za 7,94 posto je rastao Ilirika Gold čime je postao i dobitnik tjedna. Fond Ilirika Gold je sektorski fond koji ulaže u kompanije kojima je osnovna djelatnost proizvodnja i prerada plemenitih metala ili trgovina istima, a njegov rast je prvenstveno ostvaren na ponovnom rastu cijene zlata. Slijede NFD Aureus US Algorithm i Raiffeisen World s rastom od 6,78 odnosno 5,36 posto. U grupi dioničkih su više od pet posto porasli još Raiffeisen Prestige Equity za 5,32 posto te KD Energija koja bilježi tjedni prinos od 5,29 posto. Jedini fond u grupi dioničkih koji bilježi pad je OTP indeksni (-0,46 posto).

U grupi mješovitih fondova su osim, HPB Global fonda koji je pao za minimalnih 0,02 posto, svi ostali porasli. Najviše za 2,27 posto je vrijednost uvećana fondu NFD Aureus Emerging Markets Balanced. Slijede HI-balanced i Raiffeisen Balanced s rastom od 1,97 odnosno 1,63 posto.

Kod obvezničkih fondova svi su ostvarili pozitivne rezultate, najviše, za 0,79 posto, porastao je ZB bond, a slijede ga Raiffeisen Bonds s rastom od 0,47 posto te Capital One fond koji je rastao 0,40 posto. Najmanje su rasli Erste Bond i HI-conservative za 0,11 odnosno 0,13 posto.

Svi su novčani fondovi ostvarili pozitivne rezultate. Njihove promjene kretale su se u rasponu od 0,001 do 0,07 posto. Najuspješniji bio je Agram Euro Cash a slijede VB Cash i Auctor Cash oboje s rastom od 0,05 posto.

Promatramo li prinose od početka godine, 18 dioničkih fondova bilježi rast veći od pet posto, dok su četiri fonda porasla preko deset posto. Najveći prinos od 13,49 posto ostvario je HPB Dionički a slijede, VB Crobex10 i NFD Aureus US Equity s prinosom od 11,66 odnosno 11,50 posto. Kod mješovitih fondova na vrhu ljestvice je C-Premium koji je porastao za 5,30 posto. Kod obvezničkih fondova u ovoj godini najviše su porasli Raiffeisen Bonds za 1,75 posto, odnosno HI-Conservative za 1,20 posto, dok je kod novčanih najveći prinos ostvario Agram Euro Cash (1,28 posto).

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci najuspješniji dionički fondovi su OTP Europa Plus s rastom od 16,36 posto te ZB aktiv i ZB euroaktiv koji su ostvarili rast od 16,01 odnosno 14,25 posto. Najuspješnije mješovite fondove predvodi ZB global s rastom od 9,69 posto te Allianz Portfolio i HI-balanced koji bilježe rast od 6,88 odnosno 5,11 posto. Kod obvezničkih je najveći prinos u promatranom razdoblju ostvario OTP euro obveznički koji je porastao za 7,20 posto, a slijedi ZB bond s rastom od 5,28 posto. Novčane fondove predvode Agram Euro Cash koji je porastao za 4,10 posto i Locusta Cash s prinosom od 3,61 posto.

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 18.04. do 25.04.2013. godine.

www.hrportfolio.hr

Tagovi: Ilirika Gold, C-Premium, OTP indeksni, NFD Aureus US Algorithm, Raiffeisen World, Raiffeisen Prestige Equity, KD Energija, HPB Global, NFD Aureus Emerging Markets Balanced
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa i nešto bolji promet.
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
TROŠKOVI
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon sjednice Vlade da se razmišlja o plaćanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima.
Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina
ŠTETE
Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina

PARIZ - Travanjski mraz prouzročio je štetu u francuskim vinogradima koja bi mogla smanjiti proizvodnju vina gotovo za trećinu, upozorila je u četvrtak agencija za plaćanja u poljoprivredi FranceAgriMer, pozivajući se na procjene proizvođača vina.

Euro blago ojačao pred poruke sa sjednice ECB-a
FOREX
Euro blago ojačao pred poruke sa sjednice ECB-a
LONDON - Dolar se u četvrtak zadržao blizu najniže razine u sedam tjedana prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, a euro je blago ojačao uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), koju investitori čekaju radi daljnjih smjernica.
Njemačka planira nabavku 30 milijuna doza Sputnjika V
CJEPIVO
Njemačka planira nabavku 30 milijuna doza Sputnjika V
BERLIN - Njemačka namjerava naručiti ukupno 30 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjik V, priopćeno je u četvrtak nakon razgovora premijera savezne pokrajine Saska i ruskog ministra zdravstva u Moskvi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE