GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najavljena investicija u obnovu željeznice u Istri

Najavljena investicija u obnovu željeznice u Istri
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 19:42
Autor: SEEbiz
PULA - Povodom provedenih i najavljenih ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture u Istri u četvrtak su predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić i član Uprave Darko Barišić sa suradnicima obišli pojedine dionice na pruzi državna granica – Buzet – Pula, željezničko-cestovni prijelaz Roč, kolodvor Pazin te stajalište u Juršićima.

Obilazak završen u obnovljenoj zgradi željezničkog kolodvora Pula, gdje se predstavnicima HŽ infrastrukture pridružio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te HDZ-ov saborski zastupnik Anton Kliman.

"HŽ Infrastruktura pokrenula je značajne aktivnosti usmjerene na obnovu pruga koje prolaze Istrom, regionalne pruge od državne granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule i lokalne od Lupoglava do Raše, koje će u konačnici rezultirati spajanjem istarskih željezničkih pravaca s ostatkom Hrvatske, ali i Europe", rekao je predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić.

Dodao je kako od 144 kilometra pruga, koliko ih ima u Istri, prvotno će biti obnovljeno 50 kilometara od državne granice do Svetog Petra u Šumi, za što je nedavno pokrenuta javna nabava, dok je u tijeku i izrada studijskih dokumentacija za cjelokupnu modernizaciju i revitalizaciju obiju pruge, a ulaže se i u obnovu zgrada šest kolodvora, dvaju stajališta te u modernizaciju uređaja na 13 željezničko-cestovnih prijelaza.

Po riječima ministra Butkovića, ono čemu će se resorno ministarstvo koncentrirati u idućem razdoblju je upravo obnova i izgradnja željezničke infrastrukture, čija su ulaganja sada već oko 1,5 milijardi eura i to na glavnim koridorima.

"Paralelno s tim krenuli smo u realizaciju kredita s Europskom investicijskom bankom u ukupnom iznosu od 900 milijuna eura za obnovu lokalnih i regionalnih pruga i iz tog djela raspisan je natječaj za obnovu 50 kilometara pruga u Istri ukupne vrijednosti 55 milijuna eura za što smo osigurali sredstva iz EIB-a", poručio je Butković dodavši kako će to obilježiti sljedeće razdoblje u cijeloj Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Anton Kliman ustvrdio je kako se time zaokružio proces koji se krenuo realizirati prije tri godine kada je potpisan Sporazum o izradi studije kakva bi trebala izgledati istarska željeznica po završetku rekonstrukcije i revitalizacije. Time će se, smatra on, podignuti brzina i sigurnost prometovanja vlakova jer kako je rekao "revitalizacija željezničkog prometa je tema od iznimne važnosti za Istarsku županiju te je na tragu županijskih politika zelenog i dugoročno održivog razvoja".

Tagovi: ŽELJEZNICA, ISTRA, HŽ INFRASTRUKTURA, BARIŠIĆ, BUTKOVIĆ, KLIMAN
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
KAMATNE STOPE
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
NEW YORK - Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs objavila je da ne očekuje da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope prije rujna.
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
PREDVIĐANJA
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
ZAGREB - Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
POSKUPLJENJA
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
PARIZ - Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Eiffelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20 posto.
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE