GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najam stanova u Zagrebu 9% jeftiniji nego u kolovozu 2012.

Najam stanova u Zagrebu 9% jeftiniji nego u kolovozu 2012.
UNAJMLJIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2013 / 18:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za razliku od kolovoza ili rujna, proljeće u Zagrebu nije u znaku traženja stanova za najam i njihovih visokih cijena. Studentima, koji su u Zagrebu i glavni iznajmljivači stanova, vrhunac "sezone lova“ na stanove početak je akademske godine, kada je potražnja najveća, ali su zato i cijene najma više nego u ostatku godine.
Tako su prosječne tražene travanjske cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih bile u prosjeku za 9 posto niže no tijekom kolovoza prošle godine.

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih tijekom travnja na godišnjoj su razini u prosjeku pale za 7,8 posto. U usporedbi s podacima iz istog mjeseca 2011.godine cijene su pale za 10,9 posto, odnosno 17 posto u odnosu na travanj 2010.godine.

Prema podacima portala, tražena mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, tijekom travnja je u prosjeku iznosila 264 eura, što je na godišnjoj razini 10,3 posto niže. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku je trebalo izdvojiti 355 eura što je 10,7 posto manje nego lani u istom mjesecu. Tražite li stan čija je kvadratura između 60 i 80 metara, cijene se kreću oko 463 eura što je na godišnjoj razini 7,8 posto manje. Najmanju godišnju promjenu cijene bilježe stanovi površine od 80 do 100 metara kvadratnih koji su pojeftinili za 4,6 posto, a za njihov se mjesečni najam tijekom travnja u prosjeku se tražio 591 euro. Pritom valja uzeti u obzir kako portal Crozilla obrađuje tražene odnosno oglašavane cijene najma, a one su često mnogo više od onih po kojima se stanovi stvarno i iznajme.

Poredak dijelova grada sa najskupljim i najjeftinijim stanovima nije se promijenio već neko vrijeme, a tako su i ovog, kao i lanjskog travnja cijene najma uvjerljivo najviše u centu Zagreba, gdje najamnine ujedno bilježe i najmanju godišnju promjenu u cijeni. Stanovi s najnižim cijenama najma još uvijek se nalaze u Novom Zagrebu, a unatoč najamninama jeftinijim no u drugim dijelovima grada, tamošnji stanovi bilježe najveći godišnji pad cijena.

Kada je riječ o prodaji stanova, cijene zagrebačkih kvadrata niže su od splitskih, dok je kod najma stanova situacija obrnuta, te je za najam zagrebačkih potrebno izdvojiti nešto više no za najam onih u Splitu.

Tražene cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih u prosjeku su 14,1 posto više od onih splitskih. Mjesečni najam stanova manjih površina, onih do 40 metara kvadratnih, u Splitu je skuplji no u Zagrebu, a razlika u prosjeku iznosi tek oko 9 eura. Stanovima površine od 40 do 60 metara kvadratnih, prosječna tražena mjesečna najamnina u prosjeku je za 35 eura viša u Zagrebu, nego u Splitu. Prosječna tražena cijena najma stana od 60 do 80 metara kvadratnih za 80 je eura viša u Zagrebu no u Splitu, dok kod stanova površine od 80 do 100 „kvadrata“ razlika iznosi 130 eura, kažu iz Crozille.

Tagovi: najam stanova, stanovi, unajmljivanje stanova, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Markotić: Ovo će nam skratiti sezonu
RAST BROJA ZARAŽENIH
Markotić: Ovo će nam skratiti sezonu
ZAGREB - Talijanska odluka prema kojoj povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj moraju na testiranje za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslava Capaka dio je specijalnog rata kojem je cilj da Talijani svoje godišnje odmore ipak provode u Italiji.
Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
POTONUĆE
Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
ANKARA - Turska lira od početka je godine potonula 23 posto u odnosu na dolar, a dio analitičara vjeruje da će se taj trend nastaviti.
Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva
CJEPIVO
Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva
ZAGREB - Nakon što je Rusija registrirala prvo cjepivo protiv Covida-19 na svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da još nije dobila dovoljno podataka da provede evaluaciju novog cjepiva.
Brnjac: Turističke brojke su iznenađujuće dobre
POZITIVNO
Brnjac: Turističke brojke su iznenađujuće dobre
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je na HRT-u te govorila o stanju u hrvatskom turizmu usred pandemije koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi prekinuli trodnevni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi prekinuli trodnevni niz
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u četvrtak je prekinulo niz od tri uzastopna dana rasta, indeksi su blago oslabili, dok je likvidnost nešto ojačala, iako se i dalje zadržala na vrlo skromnim razinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE