GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nada u cjepivo protiv koronavirusa potaknula europske burze

Nada u cjepivo protiv koronavirusa potaknula europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 10:45
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli jer su ulagače potaknuli bolji nego što se očekivalo podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava i vijest o razvoju obećavajućeg cjepiva protiv koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je jučer oslabio.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,60 posto, na 6.194 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,20 posto, na 12.411 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.969 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 22.145 bodova.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, unatoč daljnjem rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u.

No, ti su podaci ostali u drugom planu, zahvaljujući objavi Pfizera da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, koje razvija u suradnji s njemačkom kompanijom BioNtech, daje obećavajuće rezultate.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci o proizvodnim aktivnostima u najvećim svjetskim gospodarstvima, SAD-u i Kini.

U fokusu ulagača danas će biti i izvješće o zapošljavanju u SAD-u u lipnju. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 2,9 milijuna.

Jučer je agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u privatnom sektoru SAD-a u lipnju broj zaposlenih povećan za 2,37 milijuna.

To je, doduše, slabiji podatak nego što se očekivalo, ali budi nadu da je najgore razdoblje koronakrize na tržištu rada prošlo.

Pozitivno je na raspoloženje ulagača utjecala i objava zapisnika s lipanjske sjednice američke središnje banke, koji je pokazao da su čelnici Feda spremni koristiti sve što im je na raspolaganju kako bi potaknuli izlazak gospodarstva iz recesije.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, Pfizer, BioNtech, cjepivo protiv koronavirusa, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE