GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nacionalsocijalizam kao nepresušna inspiracija njemačkih filmaša

Nacionalsocijalizam kao nepresušna inspiracija njemačkih filmaša
MOTIVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2012 / 23:13
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Filmovi o dobu nacionalsocijalizma vrlo su popularni. Na televiziji kao i u kinu. U Njemačkoj gotovo da ne prođe tjedan a da se ne može pogledati neki novi film koji se bavi razdobljem između 1933. i 1945.
Živih svjedoka nacizma koji su eru Trećeg Reicha doživjeli svjesno nema više puno. Oni polako izumiru. Ali tu su još njihova djeca, i unuci. Filmski redatelji sve češće posežu za njihovim iskustvima. Sad su na redu priče potomaka počinitelja kao i djece židovskih žrtava.

U filmu "Lore" redateljice Cate Shortland glavni je lik 15-godišnja djevojčica koja se u razrušenoj poslijeratnoj Njemačkoj pokušava odmaknuti od pogleda na svijet svoje majke. Majka je bila sljedbenica nacističke ideologije. Ovaj film australske redateljice producirala je međunarodna ekipa, a glavnu je ulogu odigrala mlada njemačka glumica Saskia Rosendahl. U filmu "Njemački prijatelj" ("Der deutsche Freund") njemačko-argentinska redateljica Jeanine Meerapfel obrađuje kompliciran odnos između kćeri židovskih emigranta i sina progonjenog bivšeg nacista u Argentini.

Upravo, naime, stasa jedna nova generacija filmaša koji postavljaju drugačija pitanja i koji ovoj temi prilaze uz pomoć drugačijih estetskih stilskih sredstava. Sonja Schultz, autorica knjige "Nacionalsocijalizam na filmu" ("Der Nationalsozialismus im Film") otkrila je različite valove u pristupu ovoj temi. Neposredno nakon rata su ratne događaje na filmskom platnu prikazivali uglavnom oni koji su bili najviše pogođeni tim zbivanjima, židovski i komunistički filmski autori. Desetljeće kasnije, u Njemačkoj se više naginjalo "vojničkom kinu". U tom su razdoblju filmaši pokušavali "osloboditi" obične vojnike, prema devizi: "Wehrmacht je bio nevin". Tek šezdesetih i sedamdesetih godina, pojavom "Novog njemačkog filma" razvio se izvjestan osobni pristup.

Američka televizijska serija "Holokaust" (1978.) te kasnije film Stevena Spielberga "Schindlerova lista" (1993.) doveli su do emotivnijeg pristupa temi. Spielbergov ep omogućio je da i na njemačkom filmu i televiziji melodramske forme postanu moguće. Prije toga se u "zemlji počinitelja zločina" autori to nisu usuđivali. A s filmom "Mein Führer" Danija Levyja iz 2007. konačno je čak i humoristični pristup Hitleru postao moguć.

Gerhard Lüdeker sa Sveučilišta u Bremenu kaže kako među svojim studentima uočava da sesve više smanjuje interes za temu nacizma:

"Reakcije su ponekad gotovo alergične." Stoga filmovi danas moraju nuditi efektne spektakle da bi ljude uopće još uspjeli privući pred filmsko platno ili TV-ekran. Filmovi poput "Nemilosrdnih gadova" Quentina Tarantina ili "Operacija Valkira" s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, primjeri su posebno spektakularnih holivudskih filmova koji su snimani u Njemačkoj. A njemački film "Konačni pad" ("Der Untergang") s Brunom Ganzom u ulozi Adolfa Hitlera ostvario je svjetski uspjeh.

U međuvremenu se perspektiva i tematski pomaknula. Nijemce se sad promatra i kao žrtve, kao prognanike, kao stradalnike velikih bombardiranja te ljude koji su zbog vlastitog političkog vodstva prošli kroz velike patnje. No znanstvenici su uvereni da se doba nacionalsocijalizma u Njemačkoj više ne može idealizirati kao što se to proteklih desetljeća znalo događati. Za to su slike nacističkih zločina previše poznate i odavno ukorijenje duboko u svijesti ljudi.

Tagovi: nacizam, nacionalsocijalizam, Tom Cruise, Bruno Ganz, Adolf Hitler, Quentin Tarantino, Sonja Schultz, Steven Spielberg
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE