GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nacionalni park Krka slavi 30. rođendan

Nacionalni park Krka slavi 30. rođendan
ROĐENDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2015 / 09:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U povodu 30. rođendana Nacionalnog parka Krka koji se obilježava u subotu besplatnim ulazom za posjetitelje, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da je park u trideset godina postojanja postao jedno od najpoznatijih hrvatskih turističkih odredišta, koje posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju.
"To je važno za stanovništvo Šibensko-kninske županije kojem se s rastom broja posjetitelja parka, pružaju nove poslovne prilike i stvaraju preduvjeti za nova radna mjesta. Zbog toga ćemo nastaviti s održivim razvojem parka i ulaganjima u njegovu infrastrukturu, a trenutno se radi na projektima uređenja posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Puljane i ulaza Lozovac, vrijednih 110 milijuna kuna", naglasio je Zmajlović.

V.d. dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka Krka Damir Dunđer rekao je da je NP Krka izrastao u jedan od najuspješnijih parkova Hrvatske, vodeći se svojom osnovnom dužnošću – zaštitom, očuvanjem i unaprjeđenjem prirode i kulturnopovijesne baštine.

"Ponosni smo na sve projekte koje smo otada proveli, a posebno na one koje smo realizirali proteklih godina te koje nastavljamo u suradnji s brojnim institucijama, na korist Parka i lokalne zajednice u kojoj egzistira", dodao je Dunđer.

Nacionalni park Krka posljednjih godina bilježi rast gostiju te je pojačana posjetiteljska infrastruktura kako bi se rasteretili najposjećeniji dijelovi parka.

Ljetos je za posjetitelje otvorena Oziđana pećina u sklopu poučno-pješačke staze Stinice-Roški slap- Oziđana pećina, a planiraju se dva velika projekta, uređenje posjetiteljskog centra u Puljanima te uređenje ulaza Lozovac, najavljuju iz Ministarstva.

Projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u Puljanima vrijedan je 40 milijuna kuna i prijavljen je za financiranje iz EU fondova. Ondje će se urediti posjetiteljski centar, škola u prirodi namijenjena najmlađima, smještajni objekt s 38 ležajeva te prateći sadržaji.

U tijeku je izrada potrebne dokumentacije i za projekt uređenja prihvatnog centra Lozovac, kao jednog od glavnih ulaza u NP Krka. Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna i bit će prijavljen za financiranje iz EU fondova.

Također, potpisan je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za građevinske radove na objektu "Lugareva kuća", u vrijednosti više od milijun kuna.

Strategija Ministarstva zaštite okoliša i prirode je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja, koji ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijelog područja.

U protekle tri godine pokrenuti su ili dovršeni projekti ulaganja u zaštićena područja Hrvatske, vrijedni gotovo 200 milijuna kuna, a pripremaju se projekti od gotovo 600 milijuna kuna koji idu na prijavu za EU fondove.

Na svoj rođendan, u subotu, 24. siječnja, Nacionalni park Krka omogućit će posjetiteljima besplatan ulaz.

Rođendanska proslava završit će u ponedjeljak, 26. siječnja, otvorenjem izložbe "Krka nekad i sad", a NP Krka dodijelit će zahvalnice institucijama i pojedincima koji su u protekla tri desetljeća pridonijeli zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, edukaciji i promidžbi te spašavanju ljudskih života na širem području parka.

Tagovi: Nacionalni park Krka, Mihael Zmajlović, Damir Dunđer
PROČITAJ I OVO
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
NAUTIČARI
Jahtaši: Stožer donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu
PULA - Stožer je krajem protekloga tjedna donio katastrofalnu odluku koja bi mogla uništiti sezonu, žale se jahtaši.
Dolarov indeks blago ojačao
FOREX
Dolarov indeks blago ojačao
LONDON - Dolar je u utorak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim tržištima, jer američko-kineske napetosti i porast novih slučajeva koronavirusne zaraze navode ulagače na oprez.
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Prijepodnevni promet manji od milijun kuna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak prijepodne indeksi su blago oslabili, uz nastavak skromnog obujma trgovanja uoči skorašnjeg početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
SIGNALI
Hrvatska među 20 najtraženijih svjetskih destinacija na francuskom tržištu
ZAGREB - Da je Hrvatska među najtraženijim inozemnim turističkim destinacijama na tržištu Francuske pokazuju podaci MisterFly-a, jednog od najvećih francuskih online distributera specijaliziranih za prodaju aviokarata, najam vozila i hotelski smještaj, izvijestila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica.
Ruski prihodi od zlata prvi puta veći nego od plina
PREKRETNICA
Ruski prihodi od zlata prvi puta veći nego od plina
MOSKVA - Prihod Rusije od izvoza zlata po prvi puta su veći nego od prodaje plina, proizlazi iz podataka Savezne carinske službe i Središnje banke, koje iznosi portal Ria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE