GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Wall Streetu oprez, čekaju se nove vijesti

Na Wall Streetu oprez, čekaju se nove vijesti
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 07:14
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, a trgovalo se oprezno dok se čekaju nove vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište.

Dow Jones oslabio je 126 bodova ili 0,36 posto, na 34.630 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 4.226 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,49 posto, na 13.881 bod.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u sedam su cijene dionica pale, a najviše u rudarskom. Najviše je, pak, porastao nekretninski sektor.

„Tematski, sezona poslovnih rezultata je završena, pa s te strane nema poticaja. Pokretači bi sada trebali biti gospodarski pokazatelji, no danas nije bilo takvih vijesti koje bi pokrenule ulagače”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Dodaje da je na tržištu i dalje najvažnije pitanje hoće li inflacija biti privremena, kako to tvrdi Fed, ili trajna. Zbog toga očekuje opreznije trgovanje do četvrtka, kada će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama.

Nedavni podaci pokazali su da se inflacija u SAD-u kreće oko 3 posto, znatno iznad ciljanih razina Feda od oko 2 posto, pa se ulagači plaše da bi središnja banka mogla početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i daljnji pregovori između Bijele kuće i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o paketu infrastrukturnih ulaganja vrijednom 1.700 milijardi dolara, koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Glasanje u Kongresu moglo bi biti u srijedu.

Tržište nije osobito reagiralo na vijest da je Skupina sedam G7 najbogatijih zemalja svijeta postigla dogovor o minimalnoj poreznoj stopi od najmanje 15 posto.

Od početka godine S&P 500 na dobitku je oko 12 posto, a sada je od rekordne razine, dosegnute početkom svibnja, udaljen samo oko 1 posto, kao i Dow Jones indeks.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 7.077 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 6.543 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,10 posto, na 15.677 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE