GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Wall Streetu novi rekordi, čekaju se novi poticaji

Na Wall Streetu novi rekordi, čekaju se novi poticaji
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere, nakon što su demokrati zadobili kontrolu u oba doma Kongresa.

Dow Jones ojačao je 211 bodova ili 0,69 posto, na 31.041 bod, dok je S&P 500 skočio 1,48 posto, na 3.803 boda, a Nasdaq indeks 2,56 posto, na 13.067 bodova.

Rekordni dosezi sva tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da slijede nove poticajne mjere kako bi se gospodarstvo što prije oporavilo od pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

Pobjedom dvaju demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji, ta je stranka zadobila prevagu i u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

„Tržište gleda na razdoblje nakon Trumpa, a od Bidena očekuje više konstruktivnosti i poticaja. Demokratski Kongres više će biti usmjeren na male tvrtke i Main Street”, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

A nakon što je jučer Kongres potvrdio Bidena za novog predsjednika, ulagači prate političku situaciju u Washingtonu jer su sve glasniji pozivi na smjenu Trumpa, nakon što su njegove pristaše provalile u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi poručila je kako treba odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju, dok je Biden kazao da je Trump poticao nasilje u Kongresu i da je to bio "jedan od najmračnijih dana u povijesti zemlje".

S obzirom da se očekuju novi poticaji, najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanje gospodarstva, kao što su financijski, industrijski i rudarski.

Snažno je, 2,7 posto, skočio i S&P 500 indeks tehnološkog sektora, čime je nadoknadio gubitke od prethodnoga dana, kada su cijene dionica niza tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Facebook, pale zbog strahovanja ulagača od povećane regulacije.

Kako se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i normalizaciji gospodarskih aktivnosti, nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19, loše vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u i jučer su bile u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 6.856 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 13.968 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.669 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE