GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na snazi 337 koncesija za gospodarsko korištenje voda

Na snazi 337 koncesija za gospodarsko korištenje voda
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 10:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je na snazi 337 koncesija za gospodarsko korištenje voda, piše u srijedu Večernji list, navodeći da se temeljem ugovora o koncesiji godišnje zahvati oko 16,7, a za potrebe javne vodooopskrbe 478 milijuna kubnih metara vode.

Hrvatska, prema podacima Eurostata, s prosječnih 29.200 kubnih metara vode po stanovniku, po zalihama pitke vode po broju stanovnika zauzima prvo mjesto među članicama EU. Na drugom mjestu je Finska s 19.900 kubika, a treća je Švedska s 19.000.

Ukupne obnovljive zalihe podzemnih voda u Hrvatskoj iznose više od 22 milijarde kubika godišnje, po čemu je peta u EU. Tko su gospodari voda u Hrvatskoj?

Prema zakonu, voda je opće dobro. Uslugu javne vodoopskrbe obavljaju javna poduzeća, a iz podzemnih je izvora za flaširanje crpe privatne tvrtke koje od države moraju ishoditi koncesiju koja se može dobiti na maksimalno trideset godina i plaćati koncesijsku naknadu.

Koncesionar, što se često brka, nije vlasnik izvora vode, već ima samo pravo korištenja voda u određenom vremenskom razdoblju. Vodu samo za flaširanje crpilo je posljednjih godina od 15 do 30 tvrtki, koje uz jednokratnu naknadu plaćaju i godišnje koncesijske naknade od tri lipe po litri ili 30 kuna po kubiku vode.

Tagovi: voda, koncesije na vode
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Skok na Wall Streetu, Nvidia zvijezda godine
RAST
Svjetska tržišta: Skok na Wall Streetu, Nvidia zvijezda godine
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna indeksi snažno porasli, zahvaljujući rješavanju političke zavrzlame oko daljnjeg zaduživanja američke vlade, kao i rastućim očekivanjima da će Fed u lipnju pauzirati s novim podizanjem kamatnih stopa, dok zadnji podaci s tržišta rada sugeriraju da je postignuto meko prizemljenje najvećeg svjetskog gospodarstva.
Dolar oslabio nakon tri tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio nakon tri tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim deviznim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago pala, nakon tri tjedna rasta, što je posljedica rastućih očekivanja da Fed u lipnju neće podići kamatne stope za novih 0,25 postotnih bodova.
Slovensko dioničko tržište od početka godine skočilo 18%
TJEDNI PREGLED LJSE
Slovensko dioničko tržište od početka godine skočilo 18%
LJUBLJANA - Slovensko tržište dionica nastavilo je napredovati pa je indeks SBITOP od ponedjeljka do petka ojačao 1,44 posto, a od početka godine gotovo 18 posto.
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, likvidnost smanjena
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, likvidnost smanjena
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su protekloga tjedna porasli, nakon što su završili mjesec svibanj s dobitkom za više od jedan posto, no uz smanjenu likvidnost, dok je u fokusu investitora bila dionica Podravke, kojom je ostvaren najveći promet, a cijena joj je dosegnula rekordnu razinu.
Njemački Zeleni pozivaju na veće namete privatnim zrakoplovima
STAVOVI
Njemački Zeleni pozivaju na veće namete privatnim zrakoplovima
BERLIN - Zastupnici treće po veličini stranke u njemačkom parlamentu, Zelenih, traže veće naknade za letove privatnim zrakoplovima kako bi se odrazio njihov udio u emisiji štetnog CO2.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE