GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Luštici će biti hoteli, vile, apartmani i golf teren

Na Luštici će biti hoteli, vile, apartmani i golf teren
USVOJEN DPO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2011 / 08:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
TIVAT - Skupština opštine Tivat usvojila je četiri planska dokumenta, od kojih se dva odnose na budući luksuzni turistički resort na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, čime je stvoren planski osnov za početak fazne realizacije projekta "Luštica Development“, vrijednog 1,1 milijardu eura.
Odbornici su usvojili DUP-ove „Golf i Donji Radovići zapad“ i „Donji Radovići centar“, koje je uradio podgorički CAU, a koji, pored ostalog, predviđaju izgradnju velikog golf terena sa 18 rupa, četiri hotela i niz vila, apartmana, stambenih i objekata sa centralnim, komercijalnim i javnim sadržajima u budućem turističkom gradu, koji će na Luštici graditi egipatsko-švajcarska kompanija „Orascom Development“.

Ta dva DUP-a tretiraju ukupnu površinu od oko 250 hektara, koja je sada najvećim dijelom neizgrađeno zemljište, a samo manji dio pripada kompleksu bivše vojne kasarne u Radovićima.

Na tom prostoru biće izgrađeno ukupno 450.000 kvadrata bruto-građevinske površine raznih objekata, među kojima i četiri hotela – dva kapaciteta po 600 kreveta, jedan kapaciteta 300, i jedan mali butik-hotel od 50 ležaja, ali i nova srednja turistička škola, vatrogasna i policijska stanica, zdravstvena ustanova i ostalo.

Pored dva DUP-a, koja se odnose na Lušticu, SO Tivat je usvojila i izmjene i dopune DUP-a „Radovići“, kao i novi DUP „Gradiošnica“ koji, pored ostalog, predviđa i izmiještanje na područje Mrčevca zone komunalnih servisa koja se sada nalazi blizu centra Tivta.

SO je dala saglasnost na sporazum opština Tivat i Kotor o izgradnji, upravljanju i održavanju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te izmijenila odluke o auto-taksi prevozu i gradskom i prigradskom linijskom prevozu putnika, kao i izgradnji pomoćnih objekata.

So Tivat je dala saglasnost na sporazum opština Tivat i Kotor o izgradnji, upravljanju i održavanju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih vodaNakon kraće rasprave, parlament je donio i „odluku o rješavanju stambenih potreba lica koja bira ili imenuje SO ili predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu Tivat“.

Predsjednica Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave Svetla Đikanović predložila je da jedan od kriterijuma za davanje prednosti pri dodjeli stanova tim licima bude i činjenica da neki od njih u svojim porodicama imaju i osobe sa posebnim potrebama, a predlagač, opštinski sekretar za finansije i budžet Ivan Novosel (DPS) nije prihvatio predlog Mata Marovića (HGI) da SO ima zadnju riječ pri dodjeli stanova, time što bi davala konačnu saglasnost na odluku koju prethodno donese Komisija za raspodjelu.

„Izabrana i imenovana lica se stalno mijenjaju, a to što ih neko bira ili imenuje ne znači da se radi o kvalitetnim ili deficitarnim kadrovima koji su zaista potrebni ovom gradu. Stoga treba biti jako oprezan da se kroz ovu odluku benefiti za rješavanje stambenog pitanja pod povlašćenim uslovima ne prenesu i na one koji to ne zaslužuju“, upozorio je Marović.

SO je prihvatila i informaciju o ostvarenju budžeta Opštine za prva tri kvartala ove godine u kojoj se navodi da se do kraja septembra u gradsku kasu slilo ukupno 9,11 miliona eura, što je čak 90,22 odsto ukupno planiranih prihoda za 2011. godinu.

Neshvatljivo je da je za devet mjeseci potrošeno samo 27 odsto sredstava planiranih za kapitalna ulaganja, i to se već godinama ponavlja.„Moramo imati u vidu da to nije realan prikaz prihoda, jer smo u ovogodišnji budžet od lani prenijeli skoro četiri miliona eura, pa ispada da je naš realni budžet oko šest do sedam miliona. Neshvatljivo je da je za devet mjeseci potrošeno samo 27 odsto sredstava planiranih za kapitalna ulaganja, i to se već godinama ponavlja. Moramo ili bolje planirati budžet, ili kadrovski ojačati Direkciju za investicije, kako bi građani Tivta što prije dobijali nove objekte komunalne infrastrukture koji su ovom gradu potrebni“, kazao je Rato Brajković (Nova).

Na to mu je gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) odgovorio da je “problem u komplikovanoj i dugotrajnoj proceduri javnih nabavki”.

„U ovom trenutku imamo oko 800.000 eura vrijednosti tendera koje ne možemo da zaključimo već 6-7 mjeseci, a novac koji smo prenijeli iz prošlogodišnjeg budžeta dobro će nam doći za ulazak u novi kredit sa njemačkom KfW bankom za finansiranje treće faze gradnje gradskog kanalizacionog sistema, koja će koštati oko 11 miliona eura“, naglasio je Kankaraš.

Tagovi: Luštica, Luštica Development, Orascom, Miodrag Kankaraš, Tivat, crnogorski turizam, Mato Marović, Svetla Đikanović, Ivan Novosel
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
LOŠA GODINA
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
BEČ - Austrija je u 2021. godini zabilježila oko 80 milijuna turističkih noćenja, najmanje u više od pola stoljeća, pokazali su u srijedu preliminarni podaci statističkog ureda.
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
OKLOPNA VOZILA
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
ZAGREB - Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
FOREX
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
LONDON - Dolar je u srijedu ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, no zadržao se ispod najviše razine u dva i pol tjedna, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda u vezi zaoštravanja monetarne politike.
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
PRITISCI
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
ŽENEVA - Zračni promet blago se oporavio u 2021. godini, ali je i dalje znatno zaostajao za razinama prije pandemije covida 19, priopćila je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE