GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na ime boravišne pristojbe lani naplaćeno 344,6 milijuna kuna

Na ime boravišne pristojbe lani naplaćeno 344,6 milijuna kuna
PRISTOJBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2014 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni iznos obveze za boravišnu pristojbu za 2013. godinu dosegnuo je 347,5 milijuna kuna, a naplaćeno je 344,6 milijuna kuna, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Od uplaćenog iznosa boravišnih pristojbi, 331,5 milijuna kuna uplaćen je po osnovi obveze za prošlu godinu, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a.

Slijedom tih podatka, utvrđeno je da je ukupni dug boravišne pristojbe na dan 31. prosinca prošle godine iznosio 31,2 milijuna kuna, od čega se gotovo 16 milijuna kuna odnosi na dugovanja po osnovi boravišne pristojbe za 2013., a preostalih 15,3 milijuna kuna na dugovanja iz razdoblja prije 2013.

U navedenom zbirnom iznosu sadržana su dugovanja obveznika paušalnog plaćanja boravišne pristojbe, koja iznose 8,2 milijuna kuna. Pritom nešto malo više od 4 milijuna kuna čine dugovanja za boravišne pristojbe za 2013., a ostatak dugovanja iz razdoblja prije te godine.

Pored paušalnog iznosa, u ukupnom dugu za boravišnu pristojbu su i dugovanja gospodarskih subjekata od 23 milijuna kuna, od kojih je gotovo 12 milijuna kuna dug za 2013., a 11,1 milijun kuna dug za godine prije.

U vezi toga, iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da je vidljiv trend uplata dugovanja, pa je tako uplaćen iznos od 2,2 milijuna kuna za dug na ime paušalne boravišne pristojbe te 10,8 milijuna kuna duga gospodarskih subjekata za razdoblje prije 2013. godine.

Po jadranskim županijama u kojima se ostvaruje najviše noćenja, a time i prihoda od boravišne pristojbe, najveće dugovanje po toj osnovi zadnjeg dana prošle godine imala je Splitsko-dalmatinska županija - 13,8 milijuna kuna, a slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska s po 3,6 milijuna kuna duga. Šibensko-kninska županija imala je dug od 3,2 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija 3,1 milijun kuna, a Istarska 1,4 milijuna kuna.

U vezi tih dugovanja HTZ, koji dio svojih prihoda ostvaruje i po osnovi boravišne pristojbe, u suradnji sa županijskim i lokalnim turističkim zajednicama te Carinskom upravom nastavlja intenzivnu suradnju kako bi se do kraja godine ta dugovanja smanjila.

Podsjećaju da je izmjenama zakona od 1. siječnja ove godine s radom prestao Državni inspektorat, te da je njegove poslove dijelom preuzela i Carinska uprava, s kojom je HTZ dogovorilo suradnju sa ciljem suzbijanja i sankcioniranja svih oblika 'sive' ekonomije u turizmu, pa tako i neplaćanja boravišne pristojbe i neprijavljivanja turista.

Tagovi: boravišne pristojbe, hrvatski turizam, Hrvatska turistička zajednica, HTZ
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinio istarskim vinarima
IZVINJENJE
Vučić se izvinio istarskim vinarima
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se javno izvinio istarskim vinarima.
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
TURIZAM
Ognjenović: Ova sezona bit će teža od lanjske, sigurnost nam mora biti najvažniji adut
INTERVJU - "Prednost je sigurno blizina tako da će automobili i ove godine biti glavno sredstvo dolaska. Ne zato što aviolinija neće biti, nego zato što vlastiti automobil daje individualizam."
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
PESTICIDI
Smanjenje upotrebe pesticida u EU: Hoće li hrvatski vinari preživjeti?
ZAGREB - Nova strategija održivog razvoja poljoprivrede u Europskoj uniji najavljuje drastično smanjenje upotrebe pesticida što će značajno utjecati na velik dio poljoprivrednika, a posebno na vinogradare.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice i nadi ulagača u ubrzanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize, no trgovalo se nesigurno zbog strahovanja od jačanja inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE