GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na autoputu Bar-Boljare završeno oko 95% radova

Na autoputu Bar-Boljare završeno oko 95% radova
RADOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 08:28
Autor: SEEbiz / CDM
PODGORICA - Na gradilištu auto-puta Bar – Boljare, koji treba da vodi od Jadranskog mora do granice sa Srbijom, angažovano je oko 1100 radnika koji privode kraju radove na dionici od Podgorice do Kolašina.

“Od toga oko 400 radnika su kineski državljani. Oko stotinjak se odnosi na domaću i radnu snagu iz regiona angažovanu od strane CRBC-ja. Preostali dio se odnosi na osoblje podizvođača”, kazao je Jovan Ivanović, zamjenik vođe tima inženjera(nadzora) francusko-italijanskog Konzorcijuma INGEROP-GEODATA.

On je istakao da su radovi intenzivni, posebno na dionicama I i II (prvih dvadesetak kilometara trase).

“Na tom dijelu, su vremenski uslovi bili uglavnom povoljni, pa nije bilo obustave radova ni tokom zimskih mjeseci. Na drugih dvadesetak kilometara (dionice III i IV) zimski vremenski uslovi su diktirali dinamiku radova, tako da postoji određeno kašnjenje u planiranoj dinamici i stepen gotovosti radova nije kao na prvom dijelu”, poručio je Ivanović.

S obzirom na to da je pred nama period sa povoljnim vremenskim uslovima za rad, Ivanović očekuje da se radovi i na ovim dionicama inteziviraju. Trenutni status izvedenih radova, kako je naveo, je oko 95 odsto.

“Građevinski radovi su uglavnom završeni na svim objektima (mostovima, tunelima, otvorenoj trasi) pogotovo na prvoj polovini trase. Intezivno se izvode i radovi na opremanju autoputa tzv. elektro -mašinski radovi. Oprema i uređaji u tunelima su uglavnom montirani. To su instalacije slabe i jake struje, hidrotehničke i protivpožarne instalacije, ventilacija, rasvjeta, horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija i ostalo. Projekat vodosnadbijevanja autoputa je u završnoj fazi kao i Projekat napajanja elektirčnom energijom”, rekao je Ivanović.

On je poručio da ne očekuje iznenađenja u pogledu daljeg prolongiranja roka, a to će biti, kako je kazao Ivanović, do kraja tekuće godine.

“Ukolko samo tehnički parametri budu diktirali dinamiku i rok za završetak radova, možemo očekivati da svi radovi budu završeni do kraja godine. Ukoliko određeni sporovi između Strana na Projektu, čija je procedura za rješavanje definisana Ugovorom, budu uticali na dinamiku radova, a posebno pojedinih pozicija za koje strane imaju spor, krajni rok može imati drugačiji ishod”, kazao je Ivanović.

Iz svog iskustava, naglasio je da postoje određeni parametri koji mogu, ali ne moraju uticati na konačan rok.

“Vrijeme potrebno za fazu testiranja svih ugrađenih instalacija i sistema, simulacije raznih scenarija i takozvano fino podešavanje opreme i uređaja na Projektu, kao i organizacija tehničkog prijema svih radova, često bude potcijenjeno”, rekao je on.

Na dionici auto-puta, koja povezuje Podgoricu i Kolašin, predstoje završni radovi uglavnom na objektima na drugom dijelu trase.

“Između ostalih, radovi na izradi završnih slojeva kolovozne konstrukcije, asfalta, zaštita kosina, završni radovi na izgledu portala tunela i sl. Predstoje izavršni radovi na instalacijama u tunelima i bazi za održavanje na Pelevom Brijegu, završni radovi na saobraćajnoj signalizaciji na otvorenoj trasi. Takođe, implementacija softvera za kontrolu i upravljanje sistemima na autoputu. Testiranje i simulacije mogućih scenarija i sl. Na kraju, predstoji da se uradi Tehnički prijem od strane Inženjera i Državne komisije za tehnički prijem kako bi put u potpunosti bio spreman za predaju Investitoru na upravljanje i ekploataciju”, zaključio je Ivanović.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, China Road and Bridge Corporation, koronavirus, INGEROP-GEODATA, Jovan Ivanović
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE