GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na autoputu Bar-Boljare završeno oko 95% radova

Na autoputu Bar-Boljare završeno oko 95% radova
RADOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 08:28
Autor: SEEbiz / CDM
PODGORICA - Na gradilištu auto-puta Bar – Boljare, koji treba da vodi od Jadranskog mora do granice sa Srbijom, angažovano je oko 1100 radnika koji privode kraju radove na dionici od Podgorice do Kolašina.

“Od toga oko 400 radnika su kineski državljani. Oko stotinjak se odnosi na domaću i radnu snagu iz regiona angažovanu od strane CRBC-ja. Preostali dio se odnosi na osoblje podizvođača”, kazao je Jovan Ivanović, zamjenik vođe tima inženjera(nadzora) francusko-italijanskog Konzorcijuma INGEROP-GEODATA.

On je istakao da su radovi intenzivni, posebno na dionicama I i II (prvih dvadesetak kilometara trase).

“Na tom dijelu, su vremenski uslovi bili uglavnom povoljni, pa nije bilo obustave radova ni tokom zimskih mjeseci. Na drugih dvadesetak kilometara (dionice III i IV) zimski vremenski uslovi su diktirali dinamiku radova, tako da postoji određeno kašnjenje u planiranoj dinamici i stepen gotovosti radova nije kao na prvom dijelu”, poručio je Ivanović.

S obzirom na to da je pred nama period sa povoljnim vremenskim uslovima za rad, Ivanović očekuje da se radovi i na ovim dionicama inteziviraju. Trenutni status izvedenih radova, kako je naveo, je oko 95 odsto.

“Građevinski radovi su uglavnom završeni na svim objektima (mostovima, tunelima, otvorenoj trasi) pogotovo na prvoj polovini trase. Intezivno se izvode i radovi na opremanju autoputa tzv. elektro -mašinski radovi. Oprema i uređaji u tunelima su uglavnom montirani. To su instalacije slabe i jake struje, hidrotehničke i protivpožarne instalacije, ventilacija, rasvjeta, horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija i ostalo. Projekat vodosnadbijevanja autoputa je u završnoj fazi kao i Projekat napajanja elektirčnom energijom”, rekao je Ivanović.

On je poručio da ne očekuje iznenađenja u pogledu daljeg prolongiranja roka, a to će biti, kako je kazao Ivanović, do kraja tekuće godine.

“Ukolko samo tehnički parametri budu diktirali dinamiku i rok za završetak radova, možemo očekivati da svi radovi budu završeni do kraja godine. Ukoliko određeni sporovi između Strana na Projektu, čija je procedura za rješavanje definisana Ugovorom, budu uticali na dinamiku radova, a posebno pojedinih pozicija za koje strane imaju spor, krajni rok može imati drugačiji ishod”, kazao je Ivanović.

Iz svog iskustava, naglasio je da postoje određeni parametri koji mogu, ali ne moraju uticati na konačan rok.

“Vrijeme potrebno za fazu testiranja svih ugrađenih instalacija i sistema, simulacije raznih scenarija i takozvano fino podešavanje opreme i uređaja na Projektu, kao i organizacija tehničkog prijema svih radova, često bude potcijenjeno”, rekao je on.

Na dionici auto-puta, koja povezuje Podgoricu i Kolašin, predstoje završni radovi uglavnom na objektima na drugom dijelu trase.

“Između ostalih, radovi na izradi završnih slojeva kolovozne konstrukcije, asfalta, zaštita kosina, završni radovi na izgledu portala tunela i sl. Predstoje izavršni radovi na instalacijama u tunelima i bazi za održavanje na Pelevom Brijegu, završni radovi na saobraćajnoj signalizaciji na otvorenoj trasi. Takođe, implementacija softvera za kontrolu i upravljanje sistemima na autoputu. Testiranje i simulacije mogućih scenarija i sl. Na kraju, predstoji da se uradi Tehnički prijem od strane Inženjera i Državne komisije za tehnički prijem kako bi put u potpunosti bio spreman za predaju Investitoru na upravljanje i ekploataciju”, zaključio je Ivanović.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, China Road and Bridge Corporation, koronavirus, INGEROP-GEODATA, Jovan Ivanović
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Možemo očekivati puno bolju turističku sezonu nego prošle godine
OPTIMIZAM
Brnjac: Možemo očekivati puno bolju turističku sezonu nego prošle godine
BRUXELLES - S obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i na razinu pripremljenosti, Hrvatska ove godine može očekivati puno bolju turističku sezonu nego prošle godine, izjavila je u utorak u Bruxellesu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Hotelske rezervacije u Španjolskoj poskočile nakon ukidanja koronazabrana
SKOK
Hotelske rezervacije u Španjolskoj poskočile nakon ukidanja koronazabrana
MADRID - Hotelske rezervacije u Španjolskoj narasle su otkako je prošlog tjedna ukinuto izvanredno stanje i zabrana putovanja u slobodno vrijeme, oslobodivši domaću potražnju i potaknuvši optimizam u sektoru pogođenom covidom 19.
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti uzastopni dan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti uzastopni dan
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak je CROBEX ojačao četvrti dan zaredom, uz nešto slabiji promet nego dan ranije, jer nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva.
Dubai izgubio goste iz Indije, pokušava nadoknaditi izgubljeno na novim tržištima
PUTOVANJA
Dubai izgubio goste iz Indije, pokušava nadoknaditi izgubljeno na novim tržištima
DUBAI - Dubai očekuje da će ove godine privući preko 5,5 milijuna stranih turista, otprilike kao i u pandemijskoj 2020. godini, procjenjujući da bi nova tržišta mogla nadoknaditi gubitak gostiju iz ključnih zemalja u kojima su putovanja zabranjena.
Mfin izdao nove trezorce po povoljnim uvjetima
TREZORCI
Mfin izdao nove trezorce po povoljnim uvjetima

ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 880 milijuna kuna i 11 milijuna eura trezorskih zapisa, više od planiranoga, pri čemu se u eurima Ministarstvo ponovno zadužilo uz negativnu kamatnu stopu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE