GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muzička akademija: Useljenje u novu zgradu na jesen

Muzička akademija: Useljenje u novu zgradu na jesen
BLIZU ZAVRŠETKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2014 / 12:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nova zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita u Zagrebu trebala bi na jesen biti spremna za useljenje, a osigurana su i sva sredstva potrebna kako bi ona bila potpuno funkcionalna, kazao je u razgovoru za Hinu dekan te institucije Dalibor Cikojević.

"Na korak smo do cilja, financijska su sredstva osigurana i sad je samo do izvođača radova da do 1. svibnja, kako stoji po zadnjem ugovoru, dovrši zgradu i pripremi je za tehnički pregled. Mi računamo da ćemo 1. listopada novu akademsku godinu početi u novoj zgradi", kazao je Cikojević.

Projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, od čega je na dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade Ferimporta uloženo nešto više od 120 milijuna kuna, financijski zajednički osiguravaju Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u ime RH, te Grad Zagreb, u omjeru 50-50.

Unatoč nizu poteškoća s kojima se od početka realizacije projekta suočava gradnja novog "hrvatskog hrama glazbe" - došlo je do stečaja glavnog izvođača od kojega je sadašnji izvođač Nexe grupa potom preuzeo projekt, na što je izgubljeno gotovo godinu dana; zgrada je bila arhitektonski spomenik ali je uvidom u stanje njezinog betonskog i čeličnog skeleta zaključeno da se mora srušiti i napraviti replika po novim standardima, a tu su i brojne druge specifičnosti projekta, delikatnost izvedbi i brojni detalji – prvotno planirani budžet nije niti jednom probijen.

"Zbog svega toga premašeni su rokovi, no planirani je budžet ostao u gabaritima u kojima je prvotno zamišljen. Već sama ta činjenica potvrđuje da je rušenje stare i gradnja nove konstrukcije čak bio i jeftiniji način", kazao je Cikojević.

Ne bude li dodatnih komplikacija, zgrada bi u građevinskom smislu do 1. svibnja trebala biti gotova i spremna za tehnički pregled. Useljenje je planirano na jesen, no samo s najnužnijom opremom. Naime, da bi zgrada bila u potpunosti funkcionalna, potrebno je opremiti ju odgovarajućom audio-vizualnom opremom, scenskom tehnikom, urediti interijer te obnoviti instrumentarij.

"To uključuje gradnju velikih koncertnih orgulja kakve Zagreb zasad još nema, nabavu instrumenata svih vrsta - od klavira do harfi i udaraljki, opremanje dvorane, audio, video i tonski studiji itd.", objasnio je Cikojević.

"Imat ćemo najnužnije što moramo imati za funkcioniranje, a prebacit ćemo i dio starog instrumentarija sa sadašnjih lokacija. Glavno je da uđemo u zgradu, a oprema će onda polako dolaziti", istaknuo je.

RH i Grad osigurali su sredstva i plaćanje prema postojećim ugovorima pa, kako je novac osiguran, može se krenuti u natječaje, a neki su i u tijeku, i oprema će postupno ulaziti u zgradu, dodao je.

Zgradu je za 30 milijuna kuna kupio treći partner u projektu Grad Zagreb, koji ju je poklonio Zagrebačkom sveučilištu za potrebe Muzičke akademije. S dodatnih 50 milijuna kuna Grad financira troškove radova, što znači da će do dovršetka projekta u njega uložiti ukupno nešto više od 80 milijuna kuna.

Nova zgrada Muzičke akademije prema projektu arhitekta Milana Šosteriča iz 2004. na 12 tisuća četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža konačno će objediniti sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata, trenutno raspoređenih na četiri gradske lokacije za koje se plaćaju visoke najamnine. Preseljenje će značiti znatno smanjenje troškova, a tehnologija gradnje je takva da bi trebala jamčiti energetsku učinkovitost.

Zgrada na kojoj se "apsolutno ništa ne improvizira" bit će opremljena najnovijim tehnološkim rješenjima i u smislu opreme i u smislu gradnje, uključujući posebne sustave izolacije i sprječavanja širenja vibracija. Brojne prostorije za nastavu, individualne vježbaonice, biblioteka i čitaonica, velika dvorana s 300 sjedala opremljena posebnim podiznim platformama koje omogućuju smanjivanje i povećavanje pozornice i prostora gledališta prema potrebama djela koje se izvodi, mala dvorana i velika vijećnica u jednome, multimedijski studio, te još niz sadržaja poput kafića, apartmana za goste Akademije, pa čak i dvoetažna podrumska garaža, dat će posve novu dimenziju zagrebačkoj Akademiji, koja će tako po razini opreme i usluge stati uz bok najistaknutijim glazbenim institucijama Europe.

"Preseljenjem ćemo konačno, nakon 90 godina podstanarstva, dobiti novu, modernu i funkcionalnu zgradu. Studentski standard će porasti i doći na europsku razinu te omogućiti kvalitetnije studiranje, studenti će imati svoje prostore, vježbaonice, profesori adekvatne učionice, i svi skupa puno više kvadrata nego što smo imali do sada", istaknuo je Cikojević.

Prema Šosteričevoj zamisli, osim ostakljenog pročelja koje će onima "unutra" stvarati dojam prožimanja s vanjskim svijetom, jedinstvenosti lokacije i osjećaju prisustva glazbe i umjetnosti na specifičnoj lokaciji na Trgu maršala Tita – sjecištu akademske i kulturne izvrsnosti omeđenom sjedištem Zagrebačkog sveučilišta i Pravnim fakultetom, Muzejom za umjetnost i obrt (MUO), Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK) i Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža – pridonijet će i skulptura "Prizemljeno sunce" kipara Ivana Kožarića, instalacija "Varijacija 8Y – V-92" Ivana Picelja, te 29 metara visoka skošena posrebrena Igla piramidalnog presjeka, koje će biti postavljene na platou ispred zgrade.

"Mi ćemo dobiti svoju zgradu, a Zagreb novu urbanu ikonu, simbol izvrsnosti, hram glazbe koji će Hrvatsku i doslovno uvesti u Europsku uniju, jer glazba je najbolja i najveća tekovina Europe kao civilizacijske tvorevine", poručio je Cikojević.

Tagovi: Muzička akademija, Dalibor Cikojević, Nexe Grupa, Milan Šosterič, Ferimport
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE