GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mustač i Perković od države potražuju naknadu troška obrane za suđenje u Njemačkoj

Mustač i Perković od države potražuju naknadu troška obrane za suđenje u Njemačkoj
NAKNADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2016 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač, kojima se u Njemačkoj sudi zbog umješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranata Stjepana Đurekovića, očekuju početak sudskih postupaka pred hrvatskim sudovima nakon što su državu tužili za naknadu milijunskih troškova njihove obrane.
Za Mustača je u srijedu na sudu u Jastrebarskom trebalo biti održano pripremno ročište, na kojemu je među ostalim trebao biti određen datum početka suđenja, no ono je, po riječima njegove odvjetnice Lidije Horvat, odgođeno zbog obimnosti pravnih propisa, a novi će teremin biti zakazan pisanim putem.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo Hini je kazao da oni prvo ročište u svom odvojenom postupku na zagrebačkom Općinskom sudu očekuju u svibnju, nakon što pokušaj mirenja s državnim odvjetništvom nije uspio.

Nobilo je prije tužbe protiv države podmirenje odvjetničkih troškova tražio od MUP-a, no bivši ministar Ranko Ostojić odbijenicu je obrazložio tvrdnjom da MUP nije pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat Hini je, pak, u srijedu izjavila da bi Hrvatska trebala financirati Mustačevu obranu, kao što je to radila i u slučajevima drugih hrvatskih državljanina.

To, kaže odvjetnica, propisuju zakoni o SOA-i policiji prema kojima država financira obranu djelatnicima tih službi protiv kojih se vodi postupak zbog nedjela povezanog s obavljanjem službe. Dodala je da je Mustačeva tužba protiv države za naknadu troškova obrane uslijedila nakon odbijenice Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici za koje je sporan kontinuitet tih zakona i službi. Horvat kaže kako se iz toga može isčitati da se čak poriče i sukcesija, odnosno da bi Hrvatska proizašla iz nekadašnje SFRJ.

Državno odvjetništvo je prema riječima Mustačeve odvjetnice zahtjev za snošenjem troškova obrane odbilo i zato jer smatra da bi to bilo "protivno moralu društava s obzirom da država nije dala nalog za ubojstvo".

Horvat, međutim, kaže da se ne može kretati izvan njemačke optužnice prema kojoj je nedjelo počinjeno u obavljanju službe te da se treba držati i načelne presumpcije nevinosti, odnosno načela da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno.

"Odbinajem financiranja troškova obrane bi se diskriminiralo Mustača jer je država pristala snositi troškove obrane protiv nekadašnjih okrivljenika za ratni zločin, što je teže nedjelo od ubojstva", kaže Horvat.

Perković i Mustač su prije dvije godine izručeni Njemačkoj, gdje im se zajedno sudi zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kraj Muenchena.

Tagovi: Zdravko Mustač, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE