GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Murter: Moguće da ćemo tužiti i županiju i državu

Murter: Moguće da ćemo tužiti i županiju i državu
OGORČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 09:48
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
MURTER - Općina Murter i njezino vodstvo pokušavaju dovršiti započete projekte. Nastavljaju gdje su stali. Ali s ponešto gorčine.

Kako kaže načelnik općine Murter-Kornati, Toni Turčinov, 'nakon duge i teške karantene, u koju smo ušli dobrovoljno kako bismo spriječili širenje zaraze i ugrožavanje zdravlja ljudi, nitko iz državnog vrha, Vlade, Sabora, ministarstava, ni nazvao nas nije, kamoli upitao trebamo li kakvu pomoć.

Naprotiv, i tamo gdje su nam mogli lako pomoći, i tu su nas zakinuli', revoltiranje načelnik, aludirajući na financijsku potporu za izgradnju dječjeg vrtića koja im je uskraćena zbog greške u troškovniku (40 tisuća kuna viška), koja im se, veli, potkrala, a nisu im dopustili da je isprave, piše Slobodna Dalmacija.

Asfaltiraju se ulice, pješačke i biciklističke staze, uređuju plaže i svi se još nadaju sezoni, makar tijekom srpnja i kolovoza. Zasad imaju oko 20 posto otkazanih rezervacija i vjeruju da će turisti, unatoč svemu, doći i ovog ljeta.

– Reklamirat ćemo se kao najsigurnija destinacija od korone jer je Murter nakon karantene kao svojevrsni laboratorij. Svi smo odležali u izolaciji i sad smo svi zdravi. Murter je upravo idealan za pridržavanje socijalne distance jer imamo deset velikih plaža na kojima se gosti mogu ugodno rasporediti a da nisu u kontaktu s drugima. Osigurat ćemo distancu kakvu trebaju – poručuje.

Na Murter i Kornate dolaze ljudi iz cijelog svijeta, pa je čak i u doba koronakrize na otoku, zajedno s domicilnim stanovništvom, u karanteni bilo zatočeno oko 400 registriranih gostiju. Murter i Betina su imali u karanteni oko 3200 ljudi, a potvrđeno je, nakon testiranja, 30-ak zaraženih. U samoizolaciji ih je bilo oko 200, ali najteže od svega im je što je jedan njihov sumještanin još uvijek na respiratoru u KBC-u Split.

– Svaki dan smo u kontaktu i svi se molimo da nam se vrati što prije. Na respiratoru je već dvadesetak dana, i to nam je najteže. Na karantenu smo se odlučili jer smo smatrali da je to najbolje rješenje za zaustavljanje zaraze i pokazalo se da smo učinili ispravno. Sada smo svi zdravi. Ali, očekivali smo da će nam država pružiti ruku kad iziđemo iz karantene i pomoći da ovo teško razdoblje lakše prebrodimo. Nažalost, nisu nas se ni sjetili. Nitko nije ni nazvao da nas upita “za zdravlje”, kamoli da ponudi pomoć...- ogorčen je Turčinov.

Još ako ih zaspu tužbe zbog prisilnog stavljanja u karantenu, što je, kako tvrde neki ustavni stručnjaci (sudac Andrej Abramović, op. a) bila nezakonita odluka koja suspendira demokraciju, tek tada bi se mogli naći u neprilici. Osim toga, u karantenu se, tvrde ustavni znalci, isključivo po odluci ministra zdravstva, a ne stožera civilne zaštite, mogu staviti samo ljudi, ne i cijela područja, pa shodno tomu se karantena mora platiti osobama koje su u nju prisilno stavljene (?!).

– Ako se to dogodi, tužit ćemo i Županiju i državu. Ne želimo to učiniti, nama nije do tužakanja i razaranja, mi želimo stvarati, ali budemo li prisiljeni, dignut ćemo glas – poručio je Turčinov.

Tagovi: Murter, Općina Murter-Kornati, Toni Turčinov, koronavirus u Hrvatskoj, karantena, samoizolacija, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE