GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mudrinić: Hrvatska nije privlačna za investicije, nužne reforme u javnom sektoru

Mudrinić: Hrvatska nije privlačna za investicije, nužne reforme u javnom sektoru
NEKONKURENTNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2014 / 13:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nazadovanje Hrvatske za dva mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u odnosu na prošlu godinu pokazuje da ona nije privlačna za investicije te da je potrebno provesti reformu javne uprave i poticati inovativnosti, rečeno je na današnjoj novinskoj konferenciji Nacionalog vijeća za konkurentnost (NVK).
Hrvatska je nazadovala za dva mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u odnosu na prošlu godinu te se u najnovijem „Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2014.-2015.“ nalazi na 77. mjestu od 144 zemalja.

"Zauzimanje 77. mjesta na ljestvici govori nam o tome da hrvatsko društvo i ekonomija nisu privlačni za investicije. To moramo nužno preokrenuti i iskoristiti izvješće kao dijagnostičku podlogu za definiranje poteza s kojima ćemo promijeniti stanje“, kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK-a na današnjem predstavljaju izvješća u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

„Većina negativnih atributa nalazi se u javnom sektoru i zato bismo trebali započeti reforme u tom dijelu koji najviše koči investicije, i to čim prije. To su javna uprava, javne politike i porezna politika“, dodao je Mudrinić.

Hrvatska s ovogodišnjom ocjenom od 4,13 stagnira na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, dok je u proteklih 7 godina trend u padu. Međutim, u nekim indeksima uočljiv je napredak, kazao je Mudrinić.

Ovogodišnje izvješće tako pokazuje poboljšanje ocjene faktora institucija, zdravlja i osnovnog obrazovanja, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada, razvoja financijskog tržišta, poslovne sofisticiranosti i tehnološke spremnosti. S druge strane, zamjetan je pad ocjene makroekonomskog okruženja, inovativnosti, veličine tržišta, visokog obrazovanja i infrastrukture.

„Izvješće ukazuje na potrebu poticanja inovativnosti te na nedostatak provedbe strukturnih reformi bitnih za održiv ekonomski rast i povećanje globalne konkurentnosti“, zaključio je Mudrinić.

Krešimir Sever, predstavnik sindikata u NVK-u kazao je da indeks konkurentnosti već četiri godine uglavnom stagnira i da je još u silaznoj putanji, te da ne očekuje skorašnji zaokret trenda. Upozorio je na pad potrošnje i potražnje u Hrvatskoj, a vladinu politiku usporedio s psom koji pokušava uhvatiti vlastiti rep.

Darinko Bago, predstavnik izvoznika u NVK-u, istaknuo je da izvoz, koji je po nekim izračunima porastao za 2 do 3 posto u odnosu na prošlu godinu, ne može u kratkom roku biti jedini izlaz za gospodarstvo Hrvatske. Upozorio je i na neizvjesno međunarodno okuženje koje će utjecat na budućnost hrvatskog izvoza.

Na prvom mjestu ljestvice globalne konkurentnosti u ovoj godini nalazi se Švicarska, a slijede Singapur, SAD, Finska, Njemačka i Japan.

Od srednjeeuropskih zemalja, Češka na 37. mjestu bilježi solidan oporavak nakon višegodišnjeg pada, a manji oporavak bilježe i Mađarska i Slovačka. Od jugoistočnih europskih zemalja, Bugarska je nastavila napredovati i zauzela 54. mjesto, a Rumunjska i Makedonija su zabilježile najveće poboljšanje ocjene konkurentnosti, zauzevši 59. i 63. mjesto, po čemu su ispred Hrvatske.Tagovi: Ivica Mudrinić, Nacionalno vijeće za konkurentnost, NVK, konkurentnost, javni sektor
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, a trguje se oprezno jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog drugog vala širenja koronavirusa.
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
ANALITIČARI
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su meksički peso kao najsigurniju okladu među valutama tržišta u razvoju koja će profitirati nakon što prođe koronakriza.
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
KATASTROFA
Promet turističkih agencija pao za više od 90 odsto
BEOGRAD - Turističke agencije i renta-kar kompanije u Srbiji, današnji Svetski dan turizma dočekuju u katastrofalnoj situaciji, jer su u 2020. u ovom sektoru zabaleženi gubici veći od 100 miliona evra, a pad prometa je premašio 90 odsto, izjavio je za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
KONOPLJA
U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima
PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.
Urušavanje cijene zlata
TEŽAK UDARAC
Urušavanje cijene zlata
NEW YORK - Plemeniti metali pretrpjeli su ovoga tjedna težak udarac, dijelom zbog jačeg dolara, dijelom zbog smanjenih očekivanja visoke inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE