GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mudrinić: Čim se riješi regulatorni okvir kreću investicije u optiku

Mudrinić: Čim se riješi regulatorni okvir kreću investicije u optiku
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2012 / 15:47
Autor: SEEbiz / H
  ZAGREB - Čim se 'raspetlja' i riješi regulatorni okvir Hrvatski telekom (HT) će odmah krenuti s investicijama u optičku (svjetlovodnu) infrastrukturu, za što ima osnovu, a do tada i ne smije ulagati na način da gubi i da sufinancira svoje konkurente, izjavio je novinarima predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić po završetku današnje Glavne skupštine HT-a.
Skupština je održana uz prisustvo dioničara koji zastupaju 68,28 temeljnog kapitala HT-a, koji su prihvatili sve predložene odluke, među kojima i onu da se drugi dio dividende za 2011. od 11,07 kuna po dionici dioničarima isplati 21. svibnja. Dividenda za prošlu godinu ukupno iznosi 22,14 kuna po dionici, a polovica tog iznosa već je isplaćena dioničarima u veljači ove godine.

Za isplatu dividende ukupno je predviđeno nešto malo više od 1,8 milijardi kuna, što je gotovo cjelokupna lanjska neto dobit HT-a, koja je bila za 1,1 posto manja nego u godini prije.

Ocjenivši to uspješnim rezultatom s obzirom na lanjske teške uvjete poslovanja, dalji porast nelikvidnosti i nezaposlenosti u Hrvatskoj, Mudrinić je istaknuo da su prošle godine manje ulagali nego što su željeli jer su, kako kaže, pod snažnim udarom regulatora, posebno u segmentu veleprodaje.

No, i bez toga je HT zadržao svoj vodeći tržišni položaj te proširio ponudu inovativnim i tehnološki naprednim uslugama, među kojima je i MaxTV koja je, kako je rekao, treća na globalnoj razini po uspješnosti i postotku broja domaćinstava koja ju koriste.

Za pad investicija kazao je da je najviše uzrokovan neadekvatnim regulatornim okvirom koji je složio HAKOM, koji nije prihvatljiv i onemogućuje povrat na investirani kapital pa sada imamo situaciju da s jedne strane Vlada opravdano traži povećanje investicija u sektoru, što podržava i HT, ali s druge strane regulatorni okvir onemogućuje investiranje u najvažniji dio nove infrastrukture - optiku.

Bez optičke infrastrukture nije moguće ponuditi naprednije i nove usluge po nižim cijenama u cijeloj Hrvatskoj, te su u nju investicije nužne, a riječ je o milijardama kuna, naglašava Mudrinić.

To podrazumijeva ponovno kabliranje većine domaćinstava s optičkim vlaknima umjesto bakrenih žica, što znači i ponovnu izgradnju fiksne (nepokretne) mreže i zato je u pitanju vrlo velika investicija.

Oko toga su, naveo je, imali dosta sastanaka u Vladi i s regulatorom te očekuju da će u tom procesu zajedno stvoriti regulatorni okvir koji će omogućiti HT-u, ali i drugim operatorima, ulaganja u infrastrukturu i napredne usluge.

Zainteresirani su i za 'kupnju' digitalne dividende (oslobođen radiofrekvencijski spektar prelaskom s analogne na digitalnu televiziju) koji će se prema očekivanjima dodjeljivati ove godine, jer, kako ističe, kapaciteti koje moraju osposobiti u pokretnim komunikacijama traže dodatne frekvencije i širi spektar.

I to će značiti dodatna ulaganja, a pri određivanju cijene za to, bilo da se daje na natječaju ili dražbom, Mudrinić smatra da treba paziti na veličinu tržišta i kupovnu moć, ali to će odlučiti Vlada i regulator.

Tagovi: Ivica Mudrinić, Hrvatski Telekom, optička infrastruktura, optička mreža
PROČITAJ I OVO
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
PORUKE
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
NEW YORK - Dugogodišnji investitor Bill Miller smatra kako bitcoin nije balon već kako najpopularnija kriptovaluta čvrsto ulazi u mainstream.
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze skliznuli su danas naniže, a splasnula je i investiciona aktivnost na domaćem tržištu kapitala.
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u utorak se vratilo u crveni teritorij, pri čemu su indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,1 posto i 0,2 posto.
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE