GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mršić: Žito smo kupili zbog jačeg iskoraka u turistički sektor

Mršić: Žito smo kupili zbog jačeg iskoraka u turistički sektor
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2015 / 11:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić otkrio je da je jedan od najvažnijih razloga preuzimanja Žita iskorak u tursitički sektor.

- Procijenili smo da će turizam idućih godina imati iznadprosječne razine rasta i to je vrlo bitna strateška odluka za Podraku, kaže Mršić za Yammat FM.

Želimo ponuditi kvalitetniju i jeftiniju ponudu hrane za domaći turistički sektor.

- Turistički trendovi su takvi da se danas više ne pita hoćete li ići na more u Zadar ili Split nego potrošači odlučuju između svih globalnih destinacija. Zato je u fokusu kvaliteta usluge u kombinaciji s cijenom, kaže Mršić.

Drugim riječima, Podravka želi izvući veći profit iz očekivanog rasta hrvatskog turizma, posebno hotelskog segmenta, pojašnjava Mršić.

- Podravka ima potencijal narasti barem dvostruko. Kupnjom Žita prelazimo jednu psihološku granicu i pokazujemo da mi to možemo. Vrtjeli smo se u krug 20 godina, a sada odlazimo na sljedeću razinu i ne mislimo se na toj razini zadržavati. Potrebna nam je dokapitalizacija jer želimo imati kapacitet za daljnje akvizicije, ali i za investiranje u organski rast novih tržišta koja smo otvorili - Dubai, Tanzaniju i Peking, rekao je Mršić.

Akvizicija će sigurno biti još, najavljuje Mršić. Žito je prvi korak, ali nastavljamo koračati tim putem, jasan je Mršić.

Podravka je u svrhu daljnjega rasta najavila i dokapitalizaciju.  U pozivu na Glavnu skupštinu koja će se održati 3. lipnja 2015. dioničarima između ostaloga predlaže izdavanje do 1.700.000 novih dionica po cijeni od 300 HRK, čime bi mogla prikupiti do 510m HRK. Ako se upišu sve ponuđene dionice, one bi na taj način činile 24% ukupnog broja dionica. Tome bi prethodilo knjiženje dijela dobiti u temeljni kapital te povećanje nominalne cijene dionica s 200 na 220 HRK. Prema izjavi kompanije, svrha povećanja kapitala je financiranje proizvodne i tržišne ekspanzije kroz investicije u organski (ulaganje u proizvodne kapacitete) i anorganski rast (akvizicije).

Dokapitalizacija bi se provela u najviše 3 kruga, pri čemu bi prvi bio rezerviran za radnike grupe koji bi u sklopu novog ESOP programa mogli kupiti najviše 314.640 novih dionica i time steći 4% udjela u kompaniji (ako se izda svih 1,7m novih dionica). Kako bi se održala stabilnost dioničarske strukture, Podravka će svakom radniku koje dionice kupi u sklopu ESOP programa i obveže se na držanje tijekom 2 godine dodijeliti 1 dodatnu dionicu za svakih 10, a onima koji se obvežu na držanje tijekom 3 godine će dodijeliti dodatno još 2 dionice. Procijenjeni iznos troška u okviru tog sustava nagrađivanja kroz tri godine je 60m HRK.

U drugom krugu će pravo prvenstva imati postojeći dioničari, koji će imati prvenstvo i nad radnicima ukoliko radnici požele upisati više od 314.640 dionica predviđenih u sklopu ESOP-a. U svakom slučaju, radnici će kroz prva dva kruga moći steći najviše 813.000 dionica (11% svih dionica uz maksimalno predviđen iznos povećanja kapitala). Ukoliko se kompanija odluči i za 3. krug, moći će sudjelovati svi dioničari.

Tagovi: Zvonimir Mršić, Podravka, Žito, turistički sektor, hrvatski turizam, dokapitalizacija, ZSE:PODR-R-A
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
KRUZERI
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
ZAGREB - U listopadu je evidentirano 50 kružnih putovanja stranih brodova hrvatskim Jadranom što je najviše od početka pandemije, ali i dvostruko manje nego u istom mjesecu 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
OČEKIVANJA
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
BERLIN - Europska turistička agencija TUI izvijestila je u srijedu da je zbog pandemijskih ograničenja zaključila fiskalnu godinu s gubitkom, ali očekuje da će se rezervacije putovanja idućeg ljeta 2022. vratiti na razinu prije pandemije.
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE