GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mrsić s predstavnicima sindikata HZMO-a: Hoće li biti otkaza?

Mrsić s predstavnicima sindikata HZMO-a: Hoće li biti otkaza?
SUSRETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2012 / 18:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić i predstavnici Radničkoga sindikata Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na današnjem su sastanku zajednički ocijenili da su to ministarstvo i sindikat radnika HZMO-a na istoj strani kada se radi o obrani digniteta poštenoga rada u HZMO-u, njegova razvoja kao modernoga javnog servisa te utvrđivanju i sankcioniranju odgovornih za moguće nepravilnosti u radu HZMO-a iz proteklih godina.
Na sastanku, na kojemu je bio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, predstavnici Radničkoga sindikata HZMO-a izvijestili su ministra o uvjetima rada i svojim prijedlozima poboljšanja te izrazili žaljenje zbog novonastale situacije u kojoj su se našli i radnici koji pošteno obavljaju svoj posao, priopćilo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Naime, ministar Mrsić najavio je 11. siječnja ove godine da planira reorganizirati HZMO i pojačati nadzor njegova rada, smanjiti broj zaposlenih kojih je danas oko tri tisuće te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija, kao i da je to ministarstvo zatražilo od nadležnih tijela istragu je li bilo nezakonitih radnji u mirovinskom zavodu, potaknuto medijskim napisima, među ostalim, i o nezakonitostima vezanim uz namještanje mirovina.

Ministarstvo je pak 10. siječnja počelo izradu novoga koncepta ustroja HZMO-a uz napomenu da bi pojačanom nadzoru te službe trebao pridonijeti i novi ustroj toga ministarstva u kojemu je predviđena služba drugostupanjskog medicinskog vještačenja te ostvarivanje prava na osnovi invalidnosti u drugom stupnju. Temeljem toga bit će, najavljeno je, izmijenjen i Statut HZMO-a.

Ministar rada izjavio je pak 13. siječnja da je HZMO trebalo preustrojiti još 2007. kada to nije učinjeno pa će se preustroj obaviti sada, te da to ne znači otkaze nego optimalizaciju rada da bi HZMO bio učinkovitiji u pružanju usluga građanima.

Istoga dana predsjednik NHS-a Krešimir Sever i predstavnici sindikata HZMO izrazili su na konferenciji za novinare nezadovoljstvo medijskim napisima u kojima se, kako navode, na neprimjeren način prozivaju radnici HZMO-a što dovodi i do "pritiska na zaposlene" koji savjesno obavljaju svoj posao.

Predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a Višnja Stanišić tada je neprimjerenim ocijenila da se u napisima u "Jutarnjem listu" i "Globusu" o zaposlenicima u toj ustanovi govori kao kriminalcima "koji upadaju u kompjutore i povećavaju mirovine svojim prijateljima i rodbini, masovno primaju mito za lažno umirovljenje".

Sever je pak, kao predsjednik NHS-a u koji su udruženi sindikati u HZMO-u, najavio da će se zbog pritisaka na zaposlene u HZMO-u sastati i s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem te istaknuo da sindikat apsolutno ne staje na stranu onih koji su prevarili ili izigrali zakon i propise.

Tagovi: Mirando Mrsić, HZMO, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati, Višnja Stanišić
PROČITAJ I OVO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
PORAZNO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
ZAGREB - Hrvatska je postala slučaj za promatranje o tome kako međunarodna putovanja mogu biti ubrzivači pandemije COVID-19, piše utjecajni list Wall Street Journal u članku posvećenom otvaranju Hrvatske za strane turiste ovog ljeta, što je dovelo do povećanja broja novooboljelih i u Hrvatskoj i u zemljama u koje su se ti turisti vratili.
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice
VLADA
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice

OSLO - Norveški stabilizacijski fond vrijedan 1.150 milijardi dolara trebao bi više ulagati u imovinu u SAD-u i Kanadi, istovremeno smanjujući svoje udjele u Europi, priopćila je u ponedjeljak norveška manjinska vlada.

Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
FOREX
Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
LONDON - Tečaj jena u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima ojačao šesti dan zaredom prema dolaru, nakratko dosegnuvši najviše razine u šest mjeseci, jer su se investitori u uvjetima pada cijena dionica okrenuli kupnjama jena zbog njegova statusa valute-utočišta za kapital u neizvjesnim vremenima.
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
NAUTIKA
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica putem emisije „Safe harbour“ promovira nautički turizam na Nautical Channelu, kojeg prati više od 200 milijuna gledatelja u preko 100 zemalja svijeta.
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, prateći pad Wall Streeta u petak, a ulagači su oprezni jer se čini da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE