GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Možemo li se nadati talijanskim turistima?

Možemo li se nadati talijanskim turistima?
FERRAGOSTO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2021 / 18:18
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Jučerašnje gužve po cestama, u trajektnim lukama i na aerodromima u Hrvatskoj, otvorile su jedan od najjačih turističkih vikenda i »špicu špice« sezone, u koju »pada« i popularno zvani ferragosto, dio godine kada na put kreće najviše Talijana.

Ove godine čini se da će ferragosto biti »mršaviji« nego pretpandemijskih godina, ali, kažu mnogi, ipak nešto bolji nego lani. Ankete pokazuju kako otprilike polovina Talijana ove godine planira ostati kod kuće. Manji dio iz straha od COVID-19 bolesti, a većina zbog restrikcija, ali i činjenice da ih je koronakriza dodatno osiromašila.

Pa iako se i prije pandemije ferragosto već »razvodnio«, a ovo tržište ušlo u svojevrsnu stagnaciju, predstojeća dva do tri tjedna mobilizirat će najveći dio onih koji ipak ne odustaju od putovanja i odmora, s time da se najveći broj talijanskih dolazaka očekuje idućeg vikenda.

Prema podacima eVisitora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Hrvatskoj, trenutno boravi oko 17.000 Talijana, dok ih je lani na isti dan bilo oko 13.000, a rekordne 2019. oko 38.000. Dakle, znatno više nego sada.

Općenito se u našoj zemlji trenutno odmara nešto više od milijun turista, među kojima je najviše Nijemaca, a koje od danas, bez obzira jesu li cijepljeni, čeka testiranje po povratku kući, potom Poljaka, Austrijanaca…

U HTZ-u navode i kako je na jučerašnji datum 2019. u Hrvatskoj bilo oko milijun i 100.000 turista, a lani oko 770.000, piše Novi list. Na Kvarneru je prema informacijama Turističke zajednice Kvarnera u srpnju ostvareno oko 115 tisuća talijanskih noćenja, što je 50 posto realizacije iz 2019.

– U odnosu na ostala tržišta, kod Italije je puno veći jaz u smislu da su se, primjerice, Austrijanci vratili na 91 posto ostvarenja iz 2019., Nijemci na oko 85 posto… Mi, međutim, i dalje aktivno odrađujemo promociju na talijanskom tržištu.

Naime, ovih dana nam na Kvarner dolazi grupa talijanskih influencera, među kojima je i jedan model koji je reklamirao Dolce i Gabbanu. Na tom tržištu i dalje intenzivno radimo, no jasno je da dolasci ovise i o mjerama koje su na snazi u Italiji, s obzirom na to da sve čine da svoje građane zadrže na odmoru u Italiji.

Već nekoliko godina nema onih masovnih dolazaka te je općenito srednji sloj građana osiromašio. Isto tako, sigurno je da će na njihova putovanja utjecati i ekonomska situacija.


U svakom slučaju ih ima više nego lani, i to 11 posto više nego lanjskoga srpnja, a i na razini godini smo također na 11 posto više noćenja s ovog tržišta u odnosu na prošlu godinu, pojasnila je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.


Isto tako, dodala je kako se ovo tržište pokrenulo u srpnju s obzirom na to da je tijekom prošlog mjeseca ipak ostvareno tri puta više noćenja nego u lipnju.

Talijanima je jedna od najdražih kvarnerskih destinacija svakako Lošinj koji bilježi bolju posjećenost s talijanskog tržišta od županijskog prosjeka. Od početka godine do 29. srpnja na području Grada Malog Lošinja ostvareno je ukupno 858.837 talijanskih noćenja i 113.028 dolazaka što predstavlja 65 posto dolazaka, ali i više od 70 posto noćenja iz 2019.

– Samo u srpnju s talijanskog tržišta ostvaren je turistički promet na razini 88 posto rezultata iz 2019. U odnosu na 2020. godinu bilježi se porast noćenja s talijanskog tržišta od 22,5 posto, kaže nam Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja, napominjući kako su u porastu sva emitivna tržišta, tako da je udio talijanskih gostiju u ukupnim noćenjima iznosi oko pet posto.

U ukupnom poretku tržišta Talijani zauzimaju peto mjesto, poslije Slovenaca s udjelom oko blizu 35 posto, te domaćih gostiju iz Hrvatske, Nijemaca i Austrijanaca. Prema riječima direktora TZG-a Malog Lošinja trenutno se na otoku nalazi oko 1.300 talijanskih gostiju, pri čemu ih najviše bira privatni smještaj, potom hotele, a na trećem mjestu kampove.

– Talijanski gosti preferiraju privatni smještaj, pa su tako četvrti po zastupljenosti u ovoj vrsti smještaja i to poslije gostiju iz Slovenije, Njemačke i Hrvatske, u hotelima su na petom mjestu, dok su u kampovima na sedmom mjestu, dodao je Cvitković.

Tihana Dakić Barichievich iz agencije Turist iz Velog Lošinja navela je, pak, da je broj talijanskih gostiju u odnosu na ranije godine znatno pao u privatnom smještaju kao i broj rezervacija u kolovozu s tog tržišta.

– Ove je godine u privatnom smještaju zabilježeno više njemačkih gostiju. No, vjerujem da će se sada u kolovozu udio talijanskih gostiju ipak povećati, kazala je Dakić Barichievich.

U TZG-u Malog Lošinja istaknuli su i kako u turističkom uredu imaju puno upita talijanskih gostiju koja se odnose na vezove u lukama i lučicama lošinjskog arhipelaga.

– Stoga vjerujemo da su brojni nautičari ove godine upravo talijanski gosti, zaključio je direktor TZG-a Malog Lošinja.

Iako se većina prometa s talijanskog tržišta odvija osobnim automobilima, čini se da je Kvarner ove godine Talijanima zanimljiv i za dolaske morem. Naime, u subotu, 24. srpnja, započela je linija katamaranom iz Cesenatica i Pesara za Mali Lošinj te Novalju i Rovinj, a koju održava talijanski brodar Gomo Viaggi.

Kapacitet katamarana je 380 mjesta, ali se puni na 80 posto najviše zbog epidemioloških mjera. Već prvog vikenda je stiglo oko 300 putnika, a slično je bilo i jučer kada je novim katamaranom, porinutim 2019. stiglo također oko 300 talijanskih turista.


Gosti koji putuju katamaranom najviše se odlučuju za privatni smještaj.


Paolo Gorini, vlasnik agencije Gomo Viaggi, rekao nam je kako trenutno katamaran Nautilus dolazi na Lošinj četvrtkom i subotom, ali će se liniju sada u kolovozu i pojačati te se uvodi i linija ponedjeljkom. Iz Cesenatica kreće u za Rovinj u nedjelju, a u kolovozu će i srijedom.

– Ljudi se još uvijek boje naglih promjena pravila oko povratka kućama, a što se, znamo, dogodilo prošle godine 12. kolovoza i mislim da stoga i čekaju zadnji trenutak za rezervaciju, kazao je Gorini te dodao i kako u prilog ne ide i činjenica da su hoteli na Lošinju, u kojima je posljednjih godina boravilo 50 posto njihovih putnika, promijenili svoju politiku povećavajući cijene.

– Trenutno imamo rezervacije za oko 2.000 ljudi, ali ako se ne pogorša situacija s COVID-19, očekujemo još rezervacija. Isto tako, imamo mnogo rezervacija za jednodnevne izlete, odnosno dolazak i odlazak u istom danu, tako da mogu reći kako je Lošinj naše glavno odredište i, kao i svake godine, velika je potražnja za ovom destinacijom, istaknuo je Gorini.

Ovaj je talijanski turistički djelatnik ukazao je i na strogo poštivanje epidemioloških mjera na Nautilusu na koji se ulazi samo sa zelenom propusnicom, odnosno tko nije cijepljen ili prebolio COVID-19, mora imati negativan test.

Da je talijanskim nautičarima Hrvatska i dalje vrlo zanimljiva, pokazuje i primjer čarter firme Be Blue iz Mirana u pokrajini Veneto.

Vrijedi spomenuti da su i lani na hrvatskom Jadranu imali nautičara, s time da su im gosti nakon zatvaranja granica u kolovozu odlučili ostati u Hrvatskoj koliko su i planirali te se s negativnim testom vratili kućama. Isto tako, ove godine njihovi brodovi imaju oznaku Safe Stay in Croatia s obzirom na zadovoljene sve standarde po pitanju epidemioloških mjera.


– Bila je ovo sjajna godina za rezervacije, mnogi naši putnici odabrali su Hrvatsku kao odredište za ljetovanje na jedrilici ili katamaranu, kazao nam je Francesco Rizzi iz Be Bluea, pojasnivši kako što se tiče Hrvatske, imaju 52 plovila.


– Naš fokus ovog ljeta prvenstveno je usmjeren na sigurnost i zaštitu naših gostiju i skipera. A interes gostiju pokazuje kako je odmor na jedrilici savršeno rješenjem zahvaljujući tome što može osigurati društvenu distanciranost boravak na otvorenom zraku, zaključio je Rizzi.

Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Milanu, kazala nam je jučer kako interesa za Hrvatskom i dalje ima.

– To se vidi po brojnim upitima individualaca koji nas kontaktiraju na dnevnoj bazi. Svi traže informacije o uvjetima ulaska u zemlju, te se najčešće informiraju da se uvjere o uvjetima pod kojima se može ući u našu zemlju.

Traži se odmor na otvorenom, kamping, nautika te privatni smještaj. Zbog sigurnosti i komocije još više Talijana putovati će vlastitim automobilima. Udarni vikend za putovanja će biti 7. i 8. kolovoza.

Isto tako, ne treba zaboraviti kako je izrazito izražen last minute jer se Talijani boje iznenadnih promjena uvjeta povratka u vlastitu zemlju, rekla je Vukelić. Dodala je i kako je trenutno dosta govora oko toga da Italija ne priznaje cijepljenje Sputnikom.

– Ono što dodatno brine talijanski turistički sektor, a nama ide u prilog, činjenica je da bi većina Rusa koji planiraju odmor u kolovozu mogla ići u Hrvatsku i Grčku jer Italija ne priznaje Sputnik cjepivo.

Znamo da je Rusija izuzetno važno tržište za Italiju. S druge strane, na ECDC karti u crvenom su Sardinija i Sicilija što bi moglo i dio tog turističkog prometa preusmjeriti na Hrvatsku, dodala je direktorica milanskog ureda HTZ-a.

Tagovi: talijanski turisti, hrvatski turizam, Tihana Dakić Barichievich, Lošinj, Viviana Vukelić, ferragosto
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE