GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2020 / 08:46
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).

U lipnju je američki Fed procijenio da će inflacija u SAD-u ove godine iznositi 0,8%, a sljedeće godine 1,6%, što je još uvijek ispod cilja od 2%. "Poticaji" koji se ne isušuju - američki Kongres raspravlja o drugom paketu pomoći koji bi ranjivim građanima ponovno pružio ček od 1.200 dolara - mogli bi samo pogurati stopu inflacije mnogo više.

U Morgan Stanleyu vjeruju da većina ulagača nije spremna za takav scenarij. Očekuje se da investicije tijekom inflacije dobivaju na vrijednosti, ali taj se odnos raspada ako inflacija poraste iznad četiri posto. Podaci pokazuju da stvarni prinosi gotovo svih investicijskih klasa u ovom slučaju postaju negativni.

"Vrlo je malo portfelja pripremljeno za veću inflaciju, što se može dogoditi brzo i neočekivano", napisali su u Morgan Stanleyu.

Tržišta obveznica za sada ne vide opasnost od inflacije. Prinos na desetogodišnju njemačku obveznicu je negativan (-0,55 posto), dok je američka obveznica jedva u pozitivnom rasponu (0,52 posto). Prema jednoj teoriji, povezanost dionica i obveznica treba se pratiti. U vrijeme kada se obje klase ulaganja kreću skladnije u jednom ili drugom smjeru, to bi trebao biti znak da će inflacija steći zamah i da treba tražiti sigurno utočište. Zato je zlato ove godine vrlo traženo ulaganje.

Tagovi: Morgan Stanley, inflacija, poticajne mjere, zlato, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE