GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegroberza, SASE i BLSE potpisali Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje

Montenegroberza, SASE i BLSE potpisali Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2012 / 10:33
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Predstavnici Sarajevske, Banjalučke i Montenegroberze potpisali su u petak Sporazum o zajedničkoj platformi za trgovanje. Sporazum su u Sarajevu potpisali njihovi direktori, Tarik Kurbegović, Milan Božić i Gojko Maksimović.

Direktor Sarajevske berze, Tarik Kurbegović, je saopštio da je ideja o platformi potekla prije tri mjeseca i da nije mnogo vremena trebalo da dođe do potpisivanja sporazuma, piše Blic, prenosi MINA-BUSINESS.

"Svrha sporazuma je da se povežu tržišta kapitala i poveća likvidnost berzi, što će postati atraktivnije za strane ulagače. Nastojaćemo da u narednih godinu osposobimo platofrmu i uvežemo berze, kako bismo olakšali ulaganja lokalnim investitorima", objasnio je Kurbegović.

Potpisani dokument, prema mišljenju direktora Banjalučke berze, Milana Božića, nagovještava ozbiljniju saradnju između tri berze.

"Ako bismo ovaj potez željeli objasniti sa saobraćajnog aspekta, možemo reći da je ovo poput autoputa. Ono što je bitno jeste da će se na ovaj način raditi na razvoju svakog pojedinačnog tržišta, harmonizovaćemo propise i puno olakšati lokalnim brokerima" rekao je Božić.

Odgovarajući na pitanje šta se desilo sa inicijativom za ujedinjavanje berzi u regiji, direktori su objasnili kako je ocenjeno da bi taj proces mogao potrajati, pa su se odlučili na potpisivanje sporazuma, kako bi išli korak ispred.

"Nadamo se da će nam se i berze iz Ljubljane, Beograda i Zagreba nakon ovoga pridružiti. Na ovaj način svaka berza zadržava svoj identitet, što je bitno" dodao je Kurbegović.

Direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, je saopštio da tri berze rade na istom softveru, za razliku od drugih u regiji, što je ocijenio kao olakšavajuću okolnost za uvezivanje.

Maksimović je naveo i da tri berze, koje se uvezuju, imaju odlučnost i da novac ulažu u razvojne projekte.

Tagovi: Montenegroberza, Sarajevska berza, Banjalučka berza, Milan Božić, Gojko Maksimović, Tarik Kurbegović
PROČITAJ I OVO
Azijski indeksi potonuli na najnižu razinu u mjesec dana
OŠTAR PAD
Azijski indeksi potonuli na najnižu razinu u mjesec dana
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale na najniže razine u mjesec dana jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.
Wall Street pao treći dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao treći dan zaredom

NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u četvrtak, treći dan zaredom, što je ponajviše posljedica daljnjeg pritiska na dionice tehnoloških kompanija, dok prinosi na američke državne obveznice poovno rastu.

Beogradska berza: Philip Morris dobitnik dana, indeksi mešoviti
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Philip Morris dobitnik dana, indeksi mešoviti
BEOGRAD – Skroman promet uz mešovito kretanje BELEX indeksa obeležilo je dan na domaćem tržišu akcija.
EU i Italija blokirali pošiljku AstraZenecinog cjepiva za Australiju
BLOKADA
EU i Italija blokirali pošiljku AstraZenecinog cjepiva za Australiju
BRUXELLES - Europska komisija i Italija blokirali su isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom, objavila su u četvrtak dva izvora.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i slab promet
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi bilježili tek neznatne promjene, uz suprotne predznake i vrlo skroman promet, pri čemu se najviše trgovalo, kao i dan ranije, dionicom Podravke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE