GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines za tri godine promijenio šest direktora

Montenegro Airlines za tri godine promijenio šest direktora
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2016 / 08:54
Autor: SEEbiz / Dan
PODGORICA - Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines od 2013. godine, odnosno od kada je na čelo borda direktora došla Daliborka Pejović, promijenioje čak šest direktora.
Kada je Pejovićeva stigla u kompaniju izvršni direktor bio je Petar Glomazić, koji je samo nekoliko mjeseci nakon njenog dolaska otišao zbog, kako je tada naveo, smanjenja plata, piše Dan.

Tada je vladinim zaključkom bilo predviđeno da izvršni direktori državnih kompanija mjesečno primaju zaradu u visini dvije prosječne plate.

Nakon njega funkciju vršioca dužnosti u septembru 2013. godine preuzima Stana Mugoša, a na tom mjestu zadržala se svega tri mjeseca.

Već početkom decembra iste godine kormilo preuzima savjetnik premijera Mila Đukanovića Vojin Vlahović koji je nakon svega tri dana u kompaniji podnio ostavku.

Za izvršnog direktora nakon Vlahovića izabran je Živko Banjević i to u februaru 2014. godine. Banjević se u MA zadržao malo više od godinu. Kompaniju je napustio nakon što je pet pilota dalo otkaz, što nije naveo kao razlog već je rekao da MA napušta iz ličnih razloga.

Nakon Banjevića Odbor direktora MA za vršioca dužnosti direktora te kompanije izabrao je Lidiju Pantović u septembru prošle godine. Ni Patorićeva se nije dugo zadržala imajući u vidu da je odbor direktora prije nekoliko dana za izvršnog direktora imenovao Zorana Kostića.

Česta smjena kadrova u MA očigledno nije riješila probleme koje ta kompanija ima u poslovanju. Nacionalni avio-prevoznik završio je prošlu godinu sa rekordnim gubitkom od 10,2 miliona eura, što znači da je ukupan gubitak kompanije na 31. decembar prošle godine iznosio 60 miliona eura. Gubitak u 2015. godini veći je za 700 hiljada u odnosu na 2014. godinu kadaje minus za 12 mjeseci iznosio devet i po miliona eura, što predstavlja do sada najgori rezultat u poslovanju.

Prema riječima poslanika Demokratskog frota Nebojše Medojević, česte kadrovske promjene u kompaniji ne iznenađuju.

"Čega god se DPS dohvatio to je poslovalo sa gubicima i u velikim problemima, što najbolje pokazuje primjer MA. Ti gubici nikada nijesu istraženi, dakle, državni organi, tužilaštvo i sama Vlada, ne rade ništa po tom pitanju. Ne iznenađuju kadrovske promjene u MA jer ta kompanija nije ništa drugo do partijska firma koja služi za zapošljavanje partijskih kadrova pa se manje pažnje posvećivalo njenom poslovanju. U toj kompaniji treba da se ispitaju poslovanje i sve transakcije. Teško da kompanija može krenuti naprijed kada njom rukovodi glavni akter afere „Snimak" Daliborka Pejović. Pejovićeva je bilajedan od najzapaženijih aktera te afere i javno priznala kako se krši zakon i zloupotrebljavaju resursi u Herceg Novom i kako se brišu ljudi iz biračkog spiska", rekao je Medojević.

On je naglasio da kompanija funkcioniše pod zaštitom DPS-a i Đukanovića, na netransparentan način, te da je očigledno da je tužilaštvu zabranjeno da uđe u tu kompaniju.

"Ogromna državna sredstva su potrošena za MA i ne zna se gdje su otišla. Neko je očigledno imao privatne koristi od svega toga, a to se neće znati sve dok se ne promijeni ova vlast. Ovdje posla imaju finansijski forenzičari kojih. kod nas nema i to nije slučajno. Vlast u kontinuitetu slabi institucije koje bi trebalo da se bave privrednim kriminalom, kako određeni poslovi ne bi bili otkriveni", poručio je Medojević.

Mijenjanjem rukovodstva vlast pokušava da skrene pažnju sa veliokih problema u MA smatra nezavisni poslanik Dritan Abazović.

"Dok se direktori mijenjaju kompanija sve više tone u dugove koji su posledica lošeg menadžmenta i kompletnog nakaradnog sistema. MA je trebalo da bude naš brend ali umjesto toga imamo kompaniju sa milionskim gubicima, koji se kad-tad moraju platiti. Izgleda da se nastavlja tradicija da sve plaćamo iz državne kase. Ovo je nastavak pogubne ekonomske politike koja je svuda kon nas prisutna, samo što se u MA manifestuje stalnom smjenom direktora kako bi se prikrili tragovi lošeg poslovanja", naglasio je Abazović.

Pored Daliborke Pejović, u odboru direktora ove godine će biti četiri nova člana. U pitanju su članovi DPS-a i SD-a, partije na čijem čelu je ministar saobraćaja Ivan Brajović. Novi članovi MA od skoro su Milan Avramović, Nusret Ećo, Miodrag Koljević i Ivo Đoković.

Tagovi: Montenegro Airlines, Daliborka Pejović, Petar Glomazić, Živko Banjević, Nebojša Medojević
PROČITAJ I OVO
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
Nastavak rasta na azijskim tržištima
SERIJA
Nastavak rasta na azijskim tržištima
TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
RAST
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

Zlato blizu najviše razine u sedam godina
UZLET
Zlato blizu najviše razine u sedam godina
LONDON - Nakon što je u srijedu premašio ključnu razinu od 1.600 dolara, cijene zlata koketirale su sa sedmogodišnjim maksimumom, jer ulagači i dalje povećavaju svoje pozicije uslijed izbijanja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE