GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines: Preispitati monopolističku poziciju Jugopetrola

Montenegro Airlines: Preispitati monopolističku poziciju Jugopetrola
MONOPOL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2012 / 15:31
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Montenegro Airlines zatražio je danas da međunarodna ekspertska kuća preispita monopolističku poziciju Jugopetrola zbog znatno veće cijene avio goriva u Crnoj Gori u odnosu na druge evropske destinacije.
Izvršni direktor Montenegro Airlinesa, Petar Glomazić saopštio je da već više od tri i po godine ta avio kompanija plaća skuplje gorivo u Podgorici i Tivtu u odnosu na druge evropske destinacije, pri čemu razlika u prosjeku iznosi 50 EUR po toni. Za neke destinacije razlika je viša od 100 EUR.

On je na konferencji za novinare kazao da je razlika cijene na količine goriva koje se sipaju u Podgorici i Tivtu rezultirala sa ukupno 1,9 miliona EUR razlike, javila je Mina.

Prema njegovim riječima, MA je angažovao međunarodnu ekspertsku kuću koja će u svojstvu vještaka obaviti nezavisnu i kritičku analizu te situacije, a nakon toga će biti obaviještena Vlada, u cilju preispitivanja monopolističke pozicije Jugopetrola.

"Odbor je naložio da menadžment sazove sastanak sa predstavnicima Jugopetrola i da početkom naredne sedmice krenemo u priču i pregovore o redefinisanju aktuelnih cijena", naveo je Glomazić.

Odbor direktora MA, kako je rekao, zaključio je da sve koristi koje se ostvare kroz konsolidovan broj letenja i povećan broj putnika nestaju sa novim cjenovnikom i rastom cijene goriva.

Glomazić je kazao da je prema posljednjem cjenovniku koji je došao 24. jula, cijena goriva rasla iz sedmice u sedmicu.

"U Podgorici plaćamo nevjerovatnih 895 EUR i interesantno je da je to 70 EUR skuplje nego u Frankfurtu, 67 EUR u Beogradu, odnosno 60 EUR više nego u Parizu", rekao je Glomazić.

U odnosu na Beč, kako je dodao, to je skuplje čak 108 EUR ili 144 EUR nego u Kopenhagenu, dok su London i Cirih jeftiniji 41 EUR, odnosno 40 EUR.

"Zašto je to tako? Nije lako objasniti, pogotovo jer znamo da se gorivo u Crnu Goru doprema vodenim putem koji je najjeftiniji, kroz Luku Bar. Smatramo da je problem monopolistička pozicija dobavljača avio goriva", kazao je Glomazić.

On je naveo da MA mora sipati gorivo kod njih, a 60 odsto njihovih ukupnih potreba uzima se u Podgorici i Tivtu, što je 14 hiljada tona na godišnjem nivou.

"MA je glavni klijent Jugopetrolu i čini polovinu njihovog prometa, ali za sve ove godine nijesmo ostvarili nikakvu korist od činjenice da smo glavni potrošač proizvoda koji nude", kazao je Glomazić.

On je podsjetio da je Montenegro Airlines već nekoliko puta ukazivao na problem skupljeg goriva u Crnoj Gori.

Tagovi: Montenegro Airlines, Jugopetrol, Petar Glomazić, Aerodrom Podgorica, Aerodrom Tivat
PROČITAJ I OVO
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
PUTOVANJA
Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata
ZAGREB - Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
PRITISCI
Svjetska tržišta: Koronavirus i neizvjesnost u vezi poticaja pritisnuli indekse
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE