GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Monte Paschi na izvedenicama izgubio 730 milijuna eura

Monte Paschi na izvedenicama izgubio 730 milijuna eura
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2013 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
SIENA - Treći po veličini talijanski zajmodavac Monte dei Paschi di Siena (MPS) izvijestio je da je na tri problematične trgovine financijskim izvedenicama izgubio ukupno 730 milijuna eura.
Nakon jučerašnjeg šestosatnog sastanka bančina je uprava u priopćenju izvijestila da će gubici povezani s transakcijama iz razdoblja od 2006. do 2009. smanjiti neto vrijednost njezine imovine u 2012. i da ne uključuju eventualni fiskalni efekt.

Utjecaj na bančine rezultate u 2012. još nije utvrđen i ovisit će o primijenjenim računovodstvenim kriterijima, uključujući moguće revizije ranije objavljenih poslovnih izvješća.

Najstarija banka u svijetu našla se prošlog mjeseca u žarištu financijskog i političkog skandala nakon što je objavila da je otkrila ozbiljne probleme povezane s nizom transakcija sa složenim financijskim izvedenicama i strukturiranim proizvodima.

Bančini problemi oteli su se kontroli nakon što je 2007. za devet milijardi eura kupila manjeg konkurenta Antonvenetu. Njezina je pozicija tako oslabljena neposredno uoči erupcije svjetske financijske krize 2008.

Transakcije izvedenicama sada su u fokusu istrage o mogućim malverzacijama bivše uprave, što je otvorilo pitanja o ulozi bankovnih supervizora i utjecaju lokalnih političara uoči talijanskih parlamentarnih izbora 24. i 25. veljače.

Rezultati interne revizije transakcija za koje sadašnja bančina uprava da su dijelom bile skrivene podastrti su jučer upravi pod predsjedanjem bivšeg izvršnog direktora UniCredita Alessandra profuma.

Izvješće je potvrdilo preliminarnu procjenu gubitaka koju je banka objavila prošlog mjeseca. Mediji su nagađali da bi mogli dosegnuti i 900 milijuna eura.

Tri gubitaške transakcije uključuju 'Nota Italia' iz 2006. u kojoj je MPS-ov partner bio J.P.Morgan, 'Santorini' iz 2008. u kojem je sudjelovao Deutsche Bank i 'Alexandria' iz 2009. u kojoj je druga strana bila japanska Nomura.

'Alexandria' će MPS stajati 273,5 milijuna eura, 'Santorini' 305,2 milijuna eura a Nota Italia 151,7 milijuna eura, navode u MPS-u.

Tagovi: Monte dei Paschi di Siena, izvedenice, Banca Antonveneta
PROČITAJ I OVO
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE