GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Molson Coors preuzima Star Bev i postaje vlasnik Zagrebačke, Apatinske i Nikšićke pivovare

Molson Coors preuzima Star Bev i postaje vlasnik Zagrebačke, Apatinske i Nikšićke pivovare
PIVARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2012 / 13:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Molson Coors Brewing danas je objavila da je potpisala konačan sporazum s tvrtkom StarBev L.P., u vlasništvu fondova (“CVC Funds”) savjetovana od strane tvrtke CVC Capital Partners Limited (“CVC”) i menadžmenta StarBeva o preuzimanju StarBeva za 2,65 milijarde eura (3,54 milijarde dolara).
Sa sjedištem u Amsterdamu, u Nizozemskoj i Pragu, u Češkoj, StarBev upravlja s devet pivovara u središnjoj i istočnoj Europi (CEE), a u 2011. tvrtka je imala prodaju od gotovo 0,7 milijardi eura (jedne milijarde dolara) i zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 241 milijuna eura (322 milijuna dolara). Prodajna cijena predstavlja vrijednost od otprilike 11x EBITDA.

- Preuzimanje StarBeva uklapa se u cijelosti u strategiju Molson Coorsa kojom želimo poboljšati portfelj naših premium brendova i proširiti naš doseg na rastućim tržištima diljem svijeta - rekao je Peter Swinburn, predsjednik i glavni generalni direktor Molson Coorsa i dodao: Tržište piva u srednjoj i istočnoj Europi je atraktivno, sa snažnim povijesnim trendovima i rastućim potencijalom zbog vraćanja stopa rasta u regiji na razdoblje prije krize.

StarBev, vodeća pivovara na tržištu u CEE regiji, pruža Molson Coorsu odličnu platformu za rast i odličnu podlogu za širenje naših ključnih brendova, kao što je Carling u središnjoj i istočnoj Europi. Staropramen, vodeći međunarodni brend StarBeva, također će poboljšati naš portfelj na nekim trenutnim i planiranim tržištima.

StarBev koji zapošljava oko 4100 ljudi, posluje u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i također prodaje svoje proizvode u Bosni i Hercegovini i Slovačkoj. StarBev godišnje proizvede 13,3 milijuna hektolitara piva i među tri je vodeće pivovare na svakom od tržišta na kojem posluje. U portfelju StarBeva se nalazi više od 20 brendova, uključujući i vodeće lokalne brendove kao što su Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ožujsko, Jelen i Nikšičko te također po licenci distribuira brendove kao što su Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Lowenbrau i Leffe.

Nastavno na preuzimanje, Molson Coors očekuje da će znatan dio njihovih prihoda biti ostvaren od rastućih tržišta. Očekuje se da će CEE tržište dugoročno profitirati od pozitivnih volumena i trenda konzumacije po čovjeku.

- Ove ciljane akvizicije, kojima širimo globalnu prisutnost i dajemo dodatnu vrijednost dioničarima, ključan su element naše strategije rasta. Posvećeni smo tome da budemo savjesni kupci. Vjerujemo da je ova akvizicija, koja je financijski vrlo privlačna i odgovara našem povratu kapitalnih investicija, u skladu s tim ciljevima – dodao je Swinburn.

Molson Coors očekuje da će transakcija postupno doprinijeti prihodima tijekom prve godine rada i generirati približno 50 milijuna dolara prije oporezivanja operativnih sinergija 2015., prvenstveno kroz učinkovitost proizvodnje, nabave, sistemskih i drugih područja.

- StarBev je snažna pivovara s odličnim brendovima, talentiranim menadžmentom i zaposlenicima koji će imati korist od pridruživanja globalnoj pivovari i koja će doprinijeti njenom poslovanju kroz dodatnu inovativnost i marketinško iskustvo. Imamo vrlo uzbudljive planove za rast ove tvrtke i njenih brendova. Impresionirani smo poslovanjem StarBeva i radujemo se budućoj suradnji s timom te tvrtke kako bi iskoristili puni potencijal i prilike na njenim tržištima – zaključio je Swinburn

Alain Beyens, direktor StarBeva rekao je: Izuzetno nam je drago postati dijelom jedne od najvećih pivovara na svijetu. Bilo je zadovoljstvo surađivati s CVC-om budući da smo razvili i izgradili taj biznis tijekom proteklih nekoliko godina. Njihova podrška omogućila je StarBevu da postane vodeći inovator brendova svjetske klase. Uvjeren sam da će Molson Coors odvesti StarBev na sljedeću razinu razvoja i rasta.

Ova transakcija podliježe odobrenju određenih europskih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a finalizacija se očekuje tijekom drugog kvartala 2012. Zaključenjem kupoprodaje, StarBev će nastaviti s poslovanjem kao zasebna poslovna jedinica unutar Molson Coorsa, čije će sjedište ostati u Češkoj.

Molson Coors je osigurao financijska sredstva kako bi zaključio akviziciju. Prema trenutnom deviznom tečaju, ukupno financiranje će se sastojati od tri milijarde dolara gotovine i zadužnica te dodatnih 500 milijuna eura (odnosno 667 milijuna dolara) u konvertibilnim zadužnicama koje će biti predane prodavatelju, što će omogućiti sudjelovanje u budućem rastu vrijednosti dionica. Molson Coors očekuje da će se zaključenjem transakcije investicijski rejting zadržati na trenutnoj razini.

Morgan Stanley & Co. LLC sudjelovao je u ulozi glavnog financijskog savjetnika za Molson Coors, a Barclays Capital i Deutsche Bank Securities kao prateći financijski savjetnici. Morgan Stanley Senior Funding Inc. i Deutsche Bank Securities osiguravaju financiranje zadužnicama za transakciju. Kirkland & Ellis LLP sudjelovali su kao pravni savjetnici za Molson Coors.

Tagovi: Molson Coors, Zagrebačka pivovara, Star Bev, Apatinska pivara, Nikišćka pivara, Trebjesa
PROČITAJ I OVO
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
RAST
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
ANALITIČARI
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
NEW YORK - Što se tiče korelirane imovine, analitičari su se klonili usporedbe zlata izravno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala - bakra, kositra, cinka - koji se od listopada neprestano kreću prema gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE