GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Počinjemo proces prodaje udjela u Ini

MOL: Počinjemo proces prodaje udjela u Ini
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2013 / 18:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB -  MOL se večeras oglasio priopćenjem u kojem je jasno kazao da namjerava prodati svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.
Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije, stoji u priopćenju MOL-a.

Priopćenje MOL-a stiže nakon današnjeg sastanka pregovarača hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a na kojem su potvrđene znatne razlike u stavovima dvaju partnera.

Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju udjela koji ta mađarska kompanija ima u Ini, a hrvatska će Vlada u najkraćem roku zauzeti stav o tome, priopćeno je večeras iz Ministarstva gospodarstva. "Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju MOL-ovog udjela u Ini. Obzirom na nove okolnosti koje stajalište Mola donosi, hrvatska Vlada će u najkraćem roku zauzeti stav i o tome obavijestiti javnost", navodi se u priopćenju.

"Hrvatska Vlada učinit će sve kako bi INA ostala energetski lider u regiji, sve što je u najboljem interesu tvrtke, njezinih zaposlenika, energetske stabilnosti države i ukupnog gospodarstva", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

MOL je večeras objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini.

"Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije", priopćeno je iz MOL-a.

Ta je obavijest objavljena kasno poslijepodne, nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini.

Kako su nakon tog sastanka izjavili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim u razgovorima s MOL-om, te glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar, sastanak je pokazao da ima dosta otvorenih pitanja i nesuglasica, da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dviju partnera, ali i da će nastaviti pregovore.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Tagovi: MOL, Ina, Ivan Vrdoljak, Joszef Molnar, Ivo Sanader, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE